İran Destekli Husilerden Abd, İngiltere ve İsrail Gemilerine Saldırı!

Yemen'deki Husi Güçleri, 10 Gemiyi Vurduğunu Açıkladı!

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2024 20:54
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2024 20:54

Yemen'deki İran destekli Husi milisleri, Kızıldeniz, Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nda ABD, İngiltere ve İsrail'e ait 10 gemiyi vurduklarını duyurdu. Husi lideri Abdulmelik el-Husi, saldırıların Gazze'ye destek operasyonları kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti ve devam edeceğini ifade etti.

Husilerin Balistik ve Seyir Füzesi Saldırıları

Husi lideri el-Husi, televizyonda yayınlanan konuşmasında, Husi güçlerinin bu hafta boyunca çeşitli denizlerde 27 balistik ve seyir füzesi ile insansız hava aracı kullanarak operasyon düzenlediğini söyledi. Bu operasyonlarda İsrail, ABD ve İngiltere'ye ait 10 gemiyi hedef aldıklarını belirtti. Ayrıca, Filistin limanlarına giriş yasağını ihlal eden gemileri de vurduklarını açıkladı.

Toplam Hedef Alınan Gemi Sayısı 129'a Ulaştı

Husi güçlerinin Kasım 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ABD, İsrail ve İngiltere'ye ait toplam 129 gemiyi hedef aldıklarını ifade eden el-Husi, bu operasyonların dördüncü aşama kapsamında artarak devam edeceğini söyledi.

Kızıldeniz'deki Durum

31 Ekim 2023'ten bu yana Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına saldırılar düzenliyor. Bu durumun ardından birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD'nin Çok Uluslu Deniz Görev Gücü

Husilerin saldırıları nedeniyle küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirten ABD, 18 Aralık 2023'te "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturduğunu duyurdu. ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarının ardından, Husiler bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacaklarını açıkladı.

Bu gelişmeler, bölgedeki deniz ticaretini ciddi şekilde etkileyerek küresel ticaretin güvenliğine yönelik endişeleri artırdı.