NASA'nın yeni göz bebeği Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu, Güneş Sistemi dışında yaşanabilir gezegenlerin keşfi için önemli bir adım atıyor. Bu teleskop, ana yıldızlarının parıltısı tarafından gizlenen gezegenleri ortaya çıkararak, uzayda yeni dünyaların kapılarını aralayacak.
NASA'nın Hazırlıkları Tam Gaz
Geçtiğimiz günlerde NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ne gönderilen teleskop, 2027 yılına kadar fırlatılmaya hazırlanacak. NASA mühendisleri, teleskop üzerindeki Roma Koronagraf Aleti ile yıldız ışığını engelleyerek, diğer yıldızların etrafındaki gezegenlerden gelen ışığı gözlemlemeye odaklanıyor.
"Karanlık Deliği Kazmak"
Roman Koronagraf, şimdiye kadarki en kapsamlı testlerden geçti ve mühendisler bu süreci "karanlık deliği kazmak" olarak nitelendiriyor. Bu teknik, gökbilimcilerin dış gezegenleri doğrudan gözlemlemelerine olanak tanıyor.
Hubble'ın Yeni Nesli: Roman Teleskobu
Roman Teleskobu, 2,4 metre çapındaki lensiyle Hubble ile aynı kalitede fakat 200 kat daha büyük fotoğraflar çekebilecek. NASA'nın uzmanlarından Sirianni, "Hubble ile bir galaksiyi haritalandırmak için yüzlerce kare gerekiyordu, Roman ile ise sadece iki kare yeterli olacak," diyerek teleskobun üstün yeteneklerini vurguladı.
Kozmik Sırları Aralama Zamanı
Roman Teleskobu, evrenin panoramik görüntüsü ile astrofiziğin en büyük sorularına cevap arayacak. Bilim insanları, Albert Einstein'ın izafiyet teorisinin büyük kozmik düzlemde de geçerli olup olmadığını test edecekler. Roman'ın sağladığı verilerle, milyonlarca galaksinin pozisyonlarından evrenin genişleme hızını anlamaya çalışacaklar.
Roman'ın bir diğer önemli görevi de Güneş Sistemi dışındaki binlerce gezegeni tespit etmek olacak. Teleskop, bu gezegenlerin yıldızlarına olan uzaklığını hesaplayacak. Sirianni'ye göre, bu teknik çok zor olsa da elde edilen tecrübe ileride yaşam için uygun uzaklıklardaki gezegenlerin tespit edilmesinde kullanılacak.