Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından enkazlardan günler sonra kurtarılan insanların uzun süre enkaz altında nasıl dayanabildiği konusunun gündeme gelmesiyle, "afetlerde hayatta kalma teknikleri" eğitimi verilmeye başlandı. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Kastamonu Üniversitesinin ortak hazırladığı ve birçok kuruluşun desteklediği projeyle zorlu ve doğal şartlarda hayatta kalma yolları öğretiliyor.
Yıllardır yürütülen "Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikleri Kursu" eğitim programı, Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından afetler de dahil edilerek güncellendi. Kursta birçok öğretim üyesi uzmanlık alanlarında doğal afetlerde hayatta kalma tekniklerini teorik ve uygulamalı anlatıyor.
Gecelemeli kamp kurularak İstanbul Polonezköy Tabiat Parkı'nda ve Kütahya'da Göbel Termal Tesisleri'nde planlanan eğitimlere, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 10 ildeki üniversitelerden doğa bilimleriyle ilgili programlarda öğrenim gören lisans ve lisansüstü öğrencileri, öğretmenler, kamu personeli, yardım faaliyetlerine katılan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar teknik personeli katılıyor.
Proje koordinatörü Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Dr. Yasin Ünal şunları söyledi:
"Eğitimlerimizde araziyi ve arazide karşılaşılabilecek her türlü bilgiyi teorik ve uygulamalı olarak uzman eğitmenlerimizle birlikte vermenin gayret içerisindeyiz. Bu kapsamda çadır ve kamp teknikleri, doğada yaşam sanatı etkinlikleri, örneğin doğal objelerden barınak yapma, su bulma, ateş yakma, doğada ilk yardım teknikleri, harita bilgisi ve yön bulma sanatı, arama kurtarma teknikleri, temel düğüm teknikleri, yenilebilir yenilemez bitkiler, zehirli ve zehirsiz sürüngenler, yaban hayatı farkındalığı 7 gün süresince direkt olarak doğada ve doğal şartlarda her anın eğitim zamanı her yerin eğitim alanı olduğu bir sistemle katılımcılarımıza vermeye çalışıyoruz. Eğitimlerimizin bugünden sonra özellikle doğal afetler ve doğada yaşam sanatına yönelik özel eğitimlerle devam etmesi gerektiği anlaşılmıştır. Bizler de bu bilinçle Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikler Kursu projemizle eğitimlerimize devam edeceğiz."
6 Şubat'taki depremleri Kahramanmaraş'ın 12 Şubat ilçesinde yaşayan kurs eğitmeni Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Koca da şöyle konuştu:
"Yaşadığımız bu depremde 13 akrabamı kaybettim. Bunca yıl eğitim vermiş olmama rağmen, depremden sonra eğitimlerin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anlamış oldum. 2016 yılından bu yana gerek katılımcı olarak gerekse eğitimci olarak bu tür eğitimlerde yer aldım. Birçok eğitim aldık ama bu eğitimlerin önemini depremi yaşayınca daha iyi anlamış oldum. Birçok projede yer almış birisi olarak, doğal şartlarda doğayla mücadele yöntemlerinin uygulamalı eğitimlerle verilmesinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlamış oldum. İçinde bulunduğum TÜBİTAK destekli Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikleri Kursu projesinde bu bilinçle eğitmenlik görevimi ülkemizin her yerinde başta genç neslimiz olmak üzere 7'den 70'e herkese vermek için daha bilinçli ve gayretli olarak elimden geleni yapmaya karar verdim."
Kurs katılımcılarından Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli Emine Aktaş da "UMKE ekibi deprem bölgesinde insanların hayatlarına dokunabilmek için gizli karamanlar olarak canla başla çalıştı. UMKE ekbini Çanakkale savaşında siperin arka bahçesinde cepheye cephane taşıyanlar var ya buna benzetiyorum. Buradaki arkadaşlarımız, hocalarımız, TÜBİTAK, Üniversiteler, kurum ve kuruluşlar bizim daha donanımlı hale gelmemiz için çalışan kısaca herkese çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Depreme Kahramanmaraş'ın 12 Şubat ilçesinde yakalanan Sütçü İmam Üniversitesi Coğrafya Anabilim Dalı doktora öğrencisi Tuğrul Avcı da
"Yaşanan asrın felaketiyle mahallemiz yerle bir oldu, şehrimizin neredeyse tamamı yıkıldı. Yakınlarımızı, komşularımızı, değerli dostlarımızı kaybettik. Tarifi zor, acısı büyük bir gündü. Aklın ve mantığın dışında bir olay yaşadık. Beni projeye dahil eden hocalarıma teşekkür ediyorum. Deprem bölgesinde yer alan lisansüstü eğitim alan öğrencilere projede yer verilmesi bizi mutlu etti." dedi.