Hollanda'da GeertWilders'in Partisi Beklenmedik Zafer Kazandı: Göçmen Karşıtı Sağcı Lider Güçleniyor

Hollanda'da yapılan seçimde, İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı popülist lider GeertWilders'in partisi olan "Özgürlük" Partisi, büyük bir sürprize imza atarak birinci oldu. Wilders, 37 milletvekiliyle 150 üyeli parlamentoda sandalye sayısını önemli ölçüde artırdı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2023 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2023 12:47

Seçim sonuçlarına göre, Wilders'in partisi en yakın rakibine açık ara fark atarken, Başbakan Mark Rutte'nin merkez sağ "Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi" büyük bir hezimet yaşadı. Türkiye kökenli Dilan Yeşilgöz'ün başında olduğu iktidar partisi ise 24 milletvekiliyle üçüncü sırada yer aldı. Türkleri ve Müslümanları temsil eden DENK partisi ise 3 milletvekilini korudu.

GeertWilders'in zaferi, Avrupa genelinde yükselen aşırı sağcı ve popülist hareketlere bir örnek teşkil ediyor. Bu sonuçlar, Slovakya'da AB karşıtı popülist Robert Fico'nun seçim zaferinden kısa bir süre sonra geldi. Ayrıca, İtalya'da geçen yıl kurulan en sağcı hükümetin ardından, Hollanda'da da göçmen karşıtı söylemlerin etkili olduğu görülüyor.

Wilders'in başbakanlık koltuğuna oturabilmesi için üç partili bir koalisyon kurması gerekiyor. Ancak seçim kampanyası boyunca İslam karşıtı söylemini hafifletmiş olmasına rağmen, hiçbir parti Wilders ile koalisyona sıcak bakmıyor. Sol bloğun lideri FransTimmermans, koalisyon kapısını kapatmış durumda.

Wilders'in, Yeşilgöz ve "Yeni Sosyal Sözleşme" partisiyle koalisyon kurmayı deneyeceği tahmin ediliyor. Ancak sonuçların ardından belirsizlik devam ediyor.