"TUSAŞ'tan Yılın Büyük Başarısı: ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi"

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), 2023 yılında hem yurt içi hem de yurt dışı teslimatları ve özgün geliştirme projeleriyle dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2023 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2023 13:57

Yılın son günlerinde, şirketin yoğunluğu ve heyecanı zirveye ulaştı. TUSAŞ tarafından geliştirilen ve havacılık sanayisindeki yenilikçi yaklaşımları temsil eden ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı, bugün sabah saatlerinde başarılı bir ilk uçuş gerçekleştirdi.

"Uçan kanat" yapısıyla dikkat çeken ANKA-3, düşük radar görünürlüğü, yüksek hız ve yüksek taşıma kapasitesi gibi önemli avantajlara sahip. Tasarım, yapısal ve alt sistem iyileştirmelerinin ardından hazırlanan ANKA-3, yıl sonunda gökyüzüyle buluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ANKA-3'ün ilk uçuşu hakkında, "İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle, tasarımıyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasına çok güçlü bir katkı sağlayacak." şeklinde bir açıklama yaptı.

ANKA-3'ün dikkat çeken özellikleri arasında, jet motoru, yüksek yük taşıma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmez kuyruksuz yapısı bulunuyor. Mart 2023'te ilk kez pistte görüntülenen ve taksi testlerine başlayan ANKA-3, "Uçan kanat" yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü sağlayarak 44 bin fite kadar çıkıp, 40 bin fitte de görev yapabilecek. 0,7 mach gibi yüksek süratlere ulaşabilen ve havada yaklaşık 10 saat kalabilen ANKA-3, azami kalkış ağırlığı 6,5 ton ve 1200 kg faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Uçakta birisi gövde altı merkezde, ikisi dahili ve kanat altlarında ikişer olmak üzere toplam 7 silah istasyonu bulunuyor.