Nörologlar açıkladı: Hafızayı kuvvetlendirecek besinler

Beyni çalıştıran yakıtın yiyecekler olduğunu ifade eden Doç. Carol Cheatham, hafızanızı kuvvetlendirmeye yardımcı olarak besinleri sıraladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2023 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2023 13:07

Kuzey Karolina Üniversitesi Psikoloji ve Nöroloji Bölümü'nden Doç. Carol Cheatham, "Beyin fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı birçok besin var" dedi. İşte o besinler...

YABAN MERSİNİ

Cheatham'a göre; vitamin, lif ve antioksidan deposu yaban mersini, beyin fonksiyonlarını da olumlu etkiliyor. Bu besinlerin hafızayı güçlendirdiğini de ifade eden Cheatham, günde 1 ila 1,5 su bardağı yaban mersini tüketilmesini öneriyor.

CEVİZ VE BADEM

Ceviz, badem gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler; genel protein, antioksidan ve vitamin kaynağı. Beyin fonksiyonunda önemli bir rol oynadığı bilinen ceviz, omega-3 yağ asidi açısından zengin bir kuruyemiş. Günde yaklaşık 10,5 gram ceviz tüketmenin bilişsel performansı geliştirmek için yeterli olduğu öngörülüyor.

LUTEİN İÇEREN BESİNLER

Japonya'daki Tohoku Üniversitesi'nden Rui Nouchi de ıspanak, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerdeki lutein adı verilen bileşiğin beyin fonksiyonlarını ve hafızayı etkilediğini söyledi. Lutein; fesleğen, maydanoz, lahana, brokoli, ıspanak, marul, kabak, Brüksel lahanası, karalahana, mısır, bezelye, kırmızı üzüm, kivi gibi besinlerde de bulunuyor.

YAĞLI BALIKLAR

Yüksek yağ oranı bulunan somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı gibi balıklar omega-3 açısından zengin besinler arasında yer alıyor.

Çok sayıda çalışma, yağlı balık tüketiminin özellikle ileri yaşlarda demans gibi hastalıklara yakalanmanın riskini düşürdüğünü gösteriyor.