Hava Durumu

Engelli Araç Sahibinin Ölümü Halinde Mirasçılara ÖTV Ödeme Zorunluluğu: Aileler Tepkili

Maliye, engelli aracın sahibinin vefat durumunda mirasçılara Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) ödeme seçeneği sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 12:49
Kaynak: ENGİN ÖZKONUK
Engelli Araç Sahibinin Ölümü Halinde Mirasçılara ÖTV Ödeme Zorunluluğu: Aileler Tepkili

Bu düzenleme, bayramdan hemen sonra TBMM'ye sunulan vergi paketine eklenen öğeler arasında yer alıyor. Buna göre, ÖTV'den muaf araç satın alan ailelerin, engelli yakınının ölümü sırasında araç ÖTV'sini planlayacaklar.

Zihinsel Özürlüler Federasyonu Başkanı Aynur Dankaz, düzenlemeyi eleştirerek, "Ömürleri çileyle geçen engelli aileler devletten destek beklerken tam aksine yeni yükler getirilmesi çok ağır oldu. Yoksullukla mücadele eden hayatta aile şimdi de ÖTV mirasını ödemek için borçlanacak, elindekini avucundakini satıp vergiye yatıracak" dedi.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu başkanı vekili Aynur Dankaz da düzenlemeye tepki gösterdi: “Engelli ailelerin hayatları boyunca hem maddi hem manevi olarak ağır bir yükün bir araya gelmesi. Hayatı biraz olsun kolaylaştırmak için araç zaruri ihtiyacı. Borç harcaması aracı için artık engelimizi kaybederiz çünkü vergi hesaplaması gerekirz. Bu verginin engelli ailelerini cezalandırmaktan başka bir anlamı yok. Devlet nefes almayalım diye mi geliyorum? Çoğu zavallı olan engelli aileleri veya vergiyi ödeyebilmek için ya aracı satacak ya da yeniden borçlandırılacak.”

geçmişte engelli araçlara yönelik çeşitli sınırlamalar mevcuttu. Önce 1.600 cc'yi geçemeyen motor silindir hacmi sınırlaması ve ardından ÖTV ve KDV dahil satış fiyatı 1 milyon 591 lirayı aşan araçların çalıştırılmasının yasaklanması gibi sınırlamalar engellenecek araç sahibi olunması zorlaştırmıştı. Ayrıca, kullanıcı sayısı üç kişiyle sınırlı olan kadınların ikamet ettiği il dışında sürekli kullanım da yasaklanmış durumda. Şimdi ise engellilerin ölümü halinde mirasçılara ÖTV'yi ödemenin verildiği ve 5 yılda bir araç alma ücretinin 10 yılda çıkarıldığı gibi yeni kişiler getirilmek isteniyor.

Kaynak: ENGİN ÖZKONUK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.