Hava Durumu

#Balon Balığı

Yeni Marmara Gazetesi - Balon Balığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balon Balığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

25 Tekne ve 70 Balıkçı 7 Saat Balon Balığı Avı İçin Ter Döktü Haber

25 Tekne ve 70 Balıkçı 7 Saat Balon Balığı Avı İçin Ter Döktü

Antalya'da düzenlenen balon balığı avlama yarışmasında, 90 santimetre ve 4 kilo 40 gram ağırlığındaki balon balığı birinci oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, “Bu istilacı türler, denizlerimizde ciddi tehdit oluşturuyor. Balon balıkları, yerli balık türlerimizi tüketiyor ve ekonomimizi olumsuz etkiliyor. Denizlerimizin korunması hepimizin görevi” dedi.   Denizlerdeki istilacı türlerle mücadele çalışmaları çerçevesinde 25 tekne ve 70 balıkçının katılımıyla gerçekleştirilen balon balığı avlama yarışması, sabah saat 06.00'da Antalya Balıkçı Barınağı'ndan balıkçıların denize açılmasıyla start aldı. 7 saat süren kıyasıya rekabetin ardından, 90 santimetre ve 4 kilo 40 gram ağırlığındaki balon balığını yakalayan Yusuf Tolga Coşkun, birinci oldu. Birinciye 10 bin TL ve 12 bin TL değerinde hediye çeki verildi. “Yerel balıkçılarımızı ve ekonomimizi olumsuz etkiliyor”  Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, “Yabancı istilacı türler, Akdeniz kıyılarımız başta olmak üzere Türkiye'nin birçok kıyı alanına iklim değişikliğinin etkisiyle hızla yayılmakta. Balon balığı, maalesef tüketilemeyen zehirli bir tür. Yerel balıkçılarımızı ve ekonomimizi olumsuz etkiliyor. Bu balıklar, yerli balık türlerimizi tüketiyor. Antalya Balıkçı Barınağı'nın düzenlediği bu etkinliğe Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak destek veriyoruz. Bu desteğimizin en büyük nedeni denizlerimizin korunmasıdır. Korumak hepimizin görevi” diye konuştu.  “Bu şekilde devam ederse, 5-10 yıl sonra denizlerimizde balon balığından başka bir şey bulamayacağız”  Antalya Barınak Başkanı Cemal Talas ise, "Bu bir farkındalık etkinliğidir. Balon balıkları Akdeniz'de hızla çoğaldı ve deniz ekosistemine zarar veriyor. Bu etkinliği kamuoyu oluşturmak için düzenledik. Çünkü bu şekilde devam ederse, 5-10 yıl sonra denizlerimizde balon balığından başka bir şey bulamayacağız. Yarışmaya 25 tekne ve 70 balıkçı katıldı" dedi.  “İki kulvarda birincilik elde ettik”  En büyük ve en ağır balığı yakalayan Yusuf Tolga Coşkun, “Bu güzel etkinlikte ekip arkadaşlarımla birlikte şampiyonluk kazandık. İki kulvarda birincilik elde ettik. Başarıyı hep birlikte başardık. Benim oltama denk gelse de bu bir ekip işiydi. Amatör balıkçılar için büyük bir sorun olan balon balığını yok etme konusunda katkımız olduysa ne mutlu bize. En büyük balık kulvarında 4 kilogramlık bir balon balığı yakalayarak ödülü kazandık. Balığımız yaklaşık 90 santimetre ve 4 kilo 40 gram ağırlığındaydı" dedi.  İkincilik ödülünü, 2 kilo 280 gramlık balon balığı yakalayan Balta isimli teknenin sahibi kazandı. Bu başarıyla 7 bin TL para ödülü ve 8 bin TL'lik hediye çeki almaya hak kazandı. Üçüncü olan Şişçi Sebo isimli tekne ise 1 kilo 600 gramlık balon balığıyla yarışmayı tamamladı ve 5 bin TL para ödülü ile 5 bin TL'lik hediye çeki kazandı. 

Denizlerin Karanlık Yüzü: En Tehlikeli Balık Türleri Haber

Denizlerin Karanlık Yüzü: En Tehlikeli Balık Türleri

Denizlerin derinlikleri, güzellikleri kadar tehlikeleriyle de ünlüdür. Bu sularda, dikkatsiz bir dalgıcı ya da balıkçıyı zor durumda bırakabilecek bazı balık türleri yaşamaktadır. İşte, denizlerin karanlık yüzünü temsil eden en tehlikeli balık türleri: 1. Taş Balığı (Synanceia) Bu balık, deniz tabanında hareketsiz durarak avını bekler ve neredeyse tamamen kamufle olur. Taş balığı, dünyadaki en zehirli balıklardan biridir. Sırtında bulunan dikenler, güçlü bir nörotoksin içerir ve bu zehirli iğnelerle temas eden kişi için ciddi ağrı, şişme ve hatta ölüm riski taşır. 2. İskoç Balığı (Sphyraena barracuda) Daha çok Akdeniz ve Atlantik Okyanusu’nda bulunan bu balık, saldırgan doğası ve keskin dişleriyle bilinir. Barrakuda, parlayan nesnelere karşı ilgi duyar ve hızlı bir şekilde saldırabilir. Özellikle yüzücüler ve dalgıçlar için tehlike arz edebilir. 3. Fugu (Balon Balığı) Japonya'da, özellikle suşi olarak tüketilen bu balık, dikkatli hazırlanmadığında ölümcül olabilir. Fugu balığı, tetrodotoksin adı verilen güçlü bir nörotoksin içerir. Yanlış bir hazırlık, ölümcül zehirlenmelere yol açabilir. Japon aşçıları, bu balığı hazırlayabilmek için özel lisanslara sahip olmalıdır. 4. Büyük Beyaz Köpekbalığı (Carcharodon carcharias) Okyanusların en ünlü yırtıcısı olan büyük beyaz köpekbalığı, güçlü çenesi ve keskin dişleriyle dikkat çeker. İnsanlar için nadir saldırgan olsa da, büyük beyaz köpekbalıkları, özellikle sörfçüler ve yüzücüler için ciddi tehlike arz edebilir. 5. Aslan Balığı (Pterois) Hint-Pasifik okyanuslarında yaygın olan bu güzel ama tehlikeli balık, uzun dikenleriyle tanınır. Bu dikenler, güçlü bir zehir içerir ve sokmaları, şiddetli ağrı, şişme ve bazen nefes almada zorluk gibi belirtilere neden olabilir. 6. Elektrikli Yılan Balığı (Electrophorus electricus) Bu balık, adından da anlaşılacağı üzere elektrik üretebilme yeteneğine sahiptir. Güney Amerika’nın nehirlerinde bulunan elektrikli yılan balığı, avını şok etmek için elektrik kullanır. İnsanlar için elektrik şoku ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme yol açabilir. 7. Kutu Denizanası (Chironex fleckeri) Tam olarak bir balık olmasa da, denizlerin en tehlikeli canlılarından biridir. Avustralya kıyılarında yaygın olan bu denizanası, dünyadaki en zehirli deniz canlılarından biridir. Tentakülleri, güçlü bir nörotoksin içerir ve bu toksin, kalp durması, felç ve ölüme neden olabilir. 8. Mavi Halkalı Ahtapot (Hapalochlaena) Bu küçük ama ölümcül ahtapot, Pasifik Okyanusu’nun tropikal bölgelerinde yaşar. Üzerindeki parlak mavi halkalar, tehlike anında belirginleşir. Bu ahtapotun zehiri, tetrodotoksin içerir ve bu da felç ve solunum yetmezliğine neden olabilir. Zehrinin bir panzehiri yoktur.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.