Hava Durumu

#Baraj

Yeni Marmara Gazetesi - Baraj haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Baraj haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa'da 40 Günlük Su Kaldı Haber

Bursa'da 40 Günlük Su Kaldı

Kurak bir sonbahar geçiren Bursa'da barajlardaki su oranları endişelendiriyor. Şehrin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Doğancı ve Nilüfer Barajlarındaki oranlar yağmurun yağmadığı her geçen gün düşüyor. Nilüfer Barajı'ndaki su miktarı yüzde 4'e düştü.  Yağmursuz geçen ekim ayı Bursa barajlarındaki su oranlarını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Son 9 yılın en kurak Ekim ayını geçiren Bursa'da Doğancı ve Nilüfer Barajlarındaki su oranları bugün itibariyle Nilüfer Barajı'nda yüzde 4, Doğancı Barajında ise yüzde 53 olarak ölçüldü.   İki barajın ortalama doluluk oranı yüzde 29'a kadar düşerken geçen yıl aynı günlerde Nilüfer Barajı'nda doluluk oranı yüzde 47, Doğancı Barajı'nın doluluk oranı ise yüzde 53'leri gösteriyordu.  Meteorolojik verilere göre de hafta sonuna kadar yağmur yağması beklenmezken; yetkililer, su kullanırken vatandaşları tasarruflu olmaları konusunda uyarmaya devam ediyor.  "Bursalılardan suyu tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz"  Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu yıl yaşanması beklenen su sıkıntısı ile ilgili olarak "Buharlaşma ve hızlı kurak su konusunda önlem alınmasını gerektiriyor. Bir yandan biz gerekli önlemleri alırken, diğer yandan Bursalılar'dan suyu tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz. 2026 yılı ortalarından itibaren baraj bağlantısını yapacağız ve isale hattının tamamlanmasıyla 2060 yılına kadar su sorununu çözeceğiz." diye konuştu.   

Başkan Bozbey:  “Barajlardaki su bolluğu, suyun tasarruflu tüketimiyle anlam kazanır” Haber

Başkan Bozbey: “Barajlardaki su bolluğu, suyun tasarruflu tüketimiyle anlam kazanır”

Küresel iklim değişikliğinin tehdit ettiği Marmara Bölgesi’nde uzun süredir bunaltıcı sıcaklar devam ederken, Bursa’daki barajların doluluk oranları yüzleri güldürdü. Yılsonuna kadar su sıkıntısı yaşanmasının beklenmediğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Barajlardaki su bolluğu, suyun tasarruflu tüketimiyle anlam kazanır” dedi.   Geçtiğimiz kış yağan yağmurlar ve Uludağ’ın güney yamaçlarına yağan kar yağışları, Bursa’daki barajlara rahat bir nefes aldırdı. Son yapılan ölçümlere göre Doğancı Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 73, Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı ise yüzde 97 seviyesinde. Yaz aylarına girilmesiyle birlikte yükselen hava sıcaklıklarına rağmen barajlardaki doluluk oranları Bursa’yı rahatlattı.  “Tasarrufu elden bırakmamak gerekiyor”  Barajların doluluk oranlarına bakıldığında yılsonuna kadar su sıkıntısı yaşanmasının beklenmediğini söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Barajlarımızdaki su seviyeleri, endişe edilecek bir durumun olmadığını gösteriyor. Barajlardaki su bolluğu, suyun tasarruflu tüketimiyle anlam kazanır. Her ne kadar barajlarımız olumlu sinyaller veriyor olsa da tasarrufu elden bırakmamak gerekiyor. Tasarrufu elden bıraktığımız takdirde, barajlardaki doluluk oranlarının hiçbir kıymeti olmaz. Hem Büyükşehir Belediyesi olarak hem BUSKİ olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan da beklentimiz evlerde, okullarda, hastanelerde, camilerde veya işyerlerinde kullandıkları suları ziyan etmeden değerlendirmeleridir. Tasarrufun olduğu yerde istikrar vardır, istikrar ise başarıyı getirir. Gülümseyen bir Bursa için her konuda tasarrufu elden bırakmayacağız” dedi. 

'Kuraklığın En Net Fotoğrafı' Yerini Bolluğun En Net Fotoğrafına Bıraktı Haber

'Kuraklığın En Net Fotoğrafı' Yerini Bolluğun En Net Fotoğrafına Bıraktı

Elazığ’da bir yıl önce çekilen görüntüde ‘Suya girmek, yüzmek tehlikelidir’ tabelası var fakat su yoktu. Bahar yağışlarıyla birlikte Keban Baraj Gölü Havzası ve Murat Nehrinde su seviyesi yükselerek bir zamanlar suyun bile gözükmediği o tabelalara kadar ulaştı. Aynı yerden farklı zamanlarda çekilen görüntüler, yağışların etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Geçen sene Elazığ'da da etkili olan kuraklık nedeni ile Keban Baraj Gölü Havzasıyla onu besleyen Murat Nehrinde de su seviyesi hissedilir derecede düşmüştü. Metrelerce suyun çekildiği nehir, adeta ufak bir dereye dönerken nehir havzası kenarına zamanında yerleştirilen 'Bu alanda suya girmek, yüzmek tehlikelidir’ tabelasının bulunduğu yerden bile artık su görülemez hale gelmişti. Bu yıl kar yağışının az olmasına rağmen bahar yağmurları etkili olmaya devam ediyor. Yağışlarla beraber Murat Nehri ve Keban Barajı Gölü Havzasının debisi metrelerce yükseldi ve sular tabelalara kadar geldi. Bir yıl önce tabelanın olduğu yerden su görülemez iken şuan oluşan manzara sevindirdi ve tabela yeniden anlam kazandı. Aynı yerden farklı zamanlarda çekilen görüntüler, yağışların etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. ''Burası geçen yıl dere yatağına dönüşmüştü'' Keban Baraj sahasının son kot bölgesinde olduklarını belirten bölge halkından Mehmet Resul Yıldırım, “Buranın su havzası bu sene yükselmektedir. Buraya ekilen mahsullerin hepsi suyun altında kaldı. Bu sene geçen seneye oranla yağışlar daha fazla oldu. Bundan dolayı da su seviyesi arttı. Burası geçen yıl dere yatağına dönmüştü. Su köprünün orada kalmıştı ama bu sene yağışlardan dolayı epeyi arttı. Burada tahliye yolu vardı fakat suların fazla olması nedeniyle tahliye yolu da kapandı. Suların yükselmesi sevindirici bir durumdur. Büyük şehirlerde suların tükendiğini bundan dolayı da insanların susuz kalacağı söyleniyor ama Allah’a şükür bizim burada su çok. Geçen sene kuraklık vardı fakat ondan önceki sene daha fazla kuraktı” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.