Hava Durumu

#Bilim Ve Teknoloji

Yeni Marmara Gazetesi - Bilim Ve Teknoloji haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bilim Ve Teknoloji haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Araç klimaları için hayati uyarı Haber

Araç klimaları için hayati uyarı

Elazığ'da araç bakım servis yetkilisi Merve Tel, bakımı yapılmamış klimaların bir çeşit akciğer enfeksiyonu olan lejyoner hastalığına neden olabildiğini, araçlardaki düzenli bakımın, hem klima performansıyla kullanım ömrünün uzadığını hem de bu bakımın insan sağlığı için oldukça önemli olduğunu kaydetti.  Servis yetkilisi Merve Tel, yaz aylarının sıcaklıklar açısından etkisini yoğun olarak gösterdiği bugünlerde otomobillerde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Tel, hava sıcaklıklarının 40 dereceleri aşmasıyla birlikte motor soğutma sıvılarının görevini yerine getirmesinin zorlaştığını, bu noktada özellikle periyodik bakımları yapılmayan klimaların hem mekanik hem de insan sağlığına ciddi etkisi olduğuna dikkat çekti.  ''Bakımı yapılmayan klima, akciğer enfeksiyonuna neden olabiliyor''  Klima temizliğinin, otomobil bakımının en önemli adımları arasında yer aldığını belirten Merve Tel, ''Düzenli bakım, klima performansını ve klima kullanım ömrünü uzatırken, sağlığımız için oldukça önemlidir. Düzenli olarak temizlenmeyen klimalar çeşitli mekanik problemlere sebep olarak arıza oluşumunu hızlandırabilir. Bununla birlikte klima bakımı yaptırmadığınızda klimanız hastalık yayacaktır. Toz filtreleri temizlenmeyen, eskiyen parçaları değiştirilmeyen klimaların hem performansları düşecek hem çevreye kötü koku ve bakteri yayarak en önemlisi lejyoner bakteri yani akciğer enfeksiyonu dediğimiz hastalığa neden olur. Bu da sağlığınızı ciddi anlamda tetikleyebilir” dedi.  ''Parfüm, deodorant ve çakmak gibi malzemeler patlamaya neden olabilir''  En basit bir klima arızasının 9 ila 10 bin liradan başladığını dile getiren Tel, ''Periyodik olarak bakımı yapılmayan klimalar, ideal filtreleme yapamayacağından toz ve partiküller ortamda kalır. Küf mantarlarının oluşmasına eden olurlar ve ciddi hastalıklara yol açabilir. Bunun yerine düzenli bakım şart, diyoruz. Bu bakımlarda polen filtresi değiştirilir, klima gazı ölçülür ve gerektiği durumlarda eksik ise tamamlanır. Ayrıca klima çalıştırılarak kompresörlü çalışmasına ve klimanın soğutmasına bakılır. Böylece bu tür arıza ve hastalıklara karşı kalmamış olursunuz. Bu aşırı sıcaklarda bir de uyarımız olacak, araç içinde unutulan eşyalara dikkat edelim. Parfüm, deodorant ve çakmak gibi malzemeler patlamaya neden olabilir. Araçlarınızı kontrol için gecikmeyin” diye konuştu. 

Casper Nirvana Yenilendi Haber

Casper Nirvana Yenilendi

Dünyadaki trend teknolojileri Türk kullanıcılarına sunma misyonunu benimseyen Casper, gelişmiş konfigürasyon seçeneklerine bir yenisini daha ekledi. Yüksek mobiliteye ve güçlü performansa ihtiyaç duyan kullanıcılar için geliştirdiği Nirvana X700 ve X600 modeli, Intel’in “H” serisi işlemcileriyle yenilendi. Intel’in en yüksek performansa sahip işlemcisi olan “H” serisi, gaming laptopların sunduğu güçlü performansı şık bir tasarım ve 19.2mm incelikte kullanma imkanı sağlıyor.   Türkiye’nin önde gelen bilgisayar üreticilerinden Casper, dünyadaki son teknolojileri kullanıcılarıyla buluşturmaya devam ediyor. Profesyonel ve günlük hayatında sık seyahat eden kişiler için en iyi performansı sunmayı hedefleyen Casper Nirvana X700 ve X600 dizüstü bilgisayarlar, Intel’in “H” serisi işlemcileriyle yenilendi. Genellikle masaüstü bilgisayarlarda kullanılan “H” serisi işlemciler, Casper’ın gelişmiş Ar-Ge’si sayesinde Casper Nirvana X700 ve X600’ün 19.2mm inceliğinden taviz vermeden bir araya geliyor. AlderLake ailesindeki Intel Core i5 12450H ve Core i7 12700H seçenekleriyle özelleştirilebilen bu işlemciler, Intel’in bugüne kadar sağladığı en yüksek performansla dizüstü bilgisayarlara yeni bir anlayış kazandırıyor.  Intel “H” serisi işlemciler 0 performans sağliyor  Yenilenen mikro mimarisiyle, “U” serisi işlemcilere kıyasla çok daha fazla performans sağlayan Intel’in “H” serisi işlemcisi, masaüstü bilgisayarların gücünü Casper Nirvana X700 ve X600’e getiriyor. Normalde gaming laptoplarda 45W gücünde olan “H” işlemciler, X700 ve X600’ün şık tasarımından ödün verilmeden yalnızca 28W gücünde kullanılıyor. Böylece hem çok daha yüksek performans sağlayan bu işlemciler, U ailesine ait Core i7 12. Nesil işlemcilere göre Intel Core i5 12450H modelinde %28, Core i7 12700H’de ise %90 oranında performans artışı sunuyor. Casper Nirvana X700 ve X600’ün ince tasarımını koruyarak daha optimize çalışmasını sağlayan bu geliştirme ile kullanıcılar dizüstü bilgisayarlarını tam kapasite kullanabiliyor. Aynı zamanda TYPE-C portu da eklenen Casper Nirvana X700 ve X600, yüksek mobilite özelliğini kusursuz bir uyum içinde artırıyor. 

Keçiören Belediyesi, Gençlere Bilim ve Teknoloji Alanında Destek Veriyor Haber

Keçiören Belediyesi, Gençlere Bilim ve Teknoloji Alanında Destek Veriyor

Ankara’nın Keçiören Belediyesi, Adana’da düzenlenecek TEKNOFEST’te yarışacak Gazi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan dört takıma ekipman desteği verdi. Keçiören Belediyesi, üniversitelerin bilimsel ve teknolojik AR-GE çalışmalarını desteklemek için kolları sıvadı. 2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana’da düzenlenecek TEKNOFEST’te yarışacak Gazi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan dört takıma ekipman desteği verildi. Geçtiğimiz aylarda TEKNOFEST’te yarışacak 7 ayrı takıma da ekipman desteği veren Keçiören Belediyesi, son 4 takımla birlikte toplam 11 takıma bilim ve teknoloji yolculuğunda yaklaşık 500 liralık katkı sunmuş oldu. Keçiören Belediyesi Prof Dr. Tunçalp Özgen Teknoloji Merkezi’nde (TEKNOMER) ekipmanların teslimini yapan Belediye Başkan Yardımcısı Emir Can Tunç, “Atatürk’ün söz ettiği gençlik işte sizlersiniz. Bu yoldan hiç ayrılmayın. Bilimin olduğu yerde kötülükler olmaz, bu yolda devam edin” dedi. Üstün projelerle yarışacak takımlardan Teknomer GökMuhafız HSS Takımı’na hava savunması, Sat-X Model Takımı’na TÜRKSAT model uydu, TepeGöz Takımı’na ulaşımda yapay zekâ ve ESEN Takımı’na sağlıkta yapay zeka ve meme kanseri tedavisi alanında yapacakları çalışmalar için gerekli malzemeler teslim edildi. Yaklaşık 250 bin TL değerindeki ekipmanları teslim alan dört takım ve takım sorumlusu Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Sayan desteklerinden dolayı Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’a teşekkür etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.