Hava Durumu

#Bursa Sağlık Haberleri

Yeni Marmara Gazetesi - Bursa Sağlık Haberleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bursa Sağlık Haberleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ortopedi ve travmatoloji uzmanları ‘1 Konu 3 Konuk’ programında buluştu Haber

Ortopedi ve travmatoloji uzmanları ‘1 Konu 3 Konuk’ programında buluştu

Medicana Bursa Hastanesi'nin düzenlediği ‘Bursa 4 K (1 Konu 3 Konuk)’ adlı programa Bursa'daki ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekimler yoğun ilgi gösterdi. Prof. Dr. Namık Şahin'in moderatörlüğündeki programa Eskişehir, Afyonkarahisar, Çanakkale, İzmir ve Balıkesir gibi illerden doktorlar katıldı. Bursa'da bu işe gönül vermiş, sadece bu işle ilgilenen her kurumdan duayen isimlerin bir arada olduğu ortak bir konsey gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Yüksel Özkan, "Bu vesileyle omuz artroplastisinde güncel yaklaşımlar hakkında bilgi paylaşımı ve güncel bilginin aktarımı şeklinde bir güncelleme toplantısı oldu. Bu sayede hastaya olan hizmetlerin daha iyi bir noktaya gelmesini hedefliyoruz. Kanser genel bir konsept. Biz bugün nadir bir kanser türünü, tüm kanserlerin yüzde 1'ini içeren bir kanser türünü ele aldık. Bu kanserde erken belirtiyi söylemek çok mümkün değil. Ama vatandaşlarımızın vücudunun herhangi bir yerinde normal olmayan, giderek büyüyen bir şişlik var ise mutlaka hekime başvurmaları gerekir. Bu vesile ile genel kanser konusunda da bir şey söylemek istiyorum. Kanser ve mücadele bireysel ve toplumsal bir konu. O yüzden birey olarak hepimizin görevleri var. Sağlıklı beslenme ve egzersizi günlük hayatımıza sokarak çok büyük bir adım atmış olacağız. Kadın ve erkek bireylerde kendisini ilgilendiren kanser türlerini öğrenip, erken tarama yöntemlerini zamanında uygularsa kanserden ciddi oranda korunmak mümkün" ifadelerini kullandı. Bursa şehrinin bu tümörler ile ilgili tıp alanında tecrübeli ve iyi hizmet veren, bilgiye sahip donanımlı bir şehir olduğunu söyleyen Medicana Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Cansabuncu ise, "Bizler burada hastaları tartışmak, konsey oluşturmak ve onlara en iyi hizmeti bütün meslektaşlarımla devlet hastanesi, özel sektör ve üniversite birlikte sonuçlara vararak sunabilmek için bir araya geldik. Bursa'da tabii ki yıllardır konseyler var. Ama bu kadar geniş kapsamlısı ilk defa oluyor. Çok değerli hocalarımız var. Onlarla birlikte bu olguları tartışacağız. Hastalar adına karar verirken hepimizin görüşünün olması başarıya giden en önemli şeydir. Ters omuz protezinde güncel yaklaşımları ele aldık. Omuz hareketlerini çalıştıran kasların onarılamayan yaralanmaları sonrası omuz kireçlenmesi ile bazı eklem hareketlilikleri kısıtlanıyor. Bu da kurtarıcı cerrahi olarak ön plana çıkmaktadır. Günümüzde artık bu cerrahiyi yapmanın sıklığı artmaktadır. Günümüzde ufak travmalar sonrası özellikle yaşlı hastalarda parçalı omuz çevresi kırıklıkları meydana gelmektedir. Bu parçalı omuz kırıklıklarının öncelikle tedavisi, bazı cerrahi yaklaşımlarla kemiği bir araya getirmektir. Çok parçalı kırıklarda veya hastalarda eşlik eden tendon yaralanmalarında onarılamayacak durumlar oluyor. Bu durumda ters omuz protezi devreye girmektedir" şeklinde konuştu.

Göz sağlığını düşünenler dikkat! Kış aylarında göze gelmeyin Haber

Göz sağlığını düşünenler dikkat! Kış aylarında göze gelmeyin

Medicana Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, kış aylarında göz sağlığı sorunlarına dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Kış aylarında sık karşılaşılan göz problemleri konusunda bilgi veren Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Hastalarımıza kış aylarında rahatsızlık veren sorunlardan biri de göz kuruluğudur. Kışın havalar yağışlı ve karlı geçmesine rağmen nem oranı düşük olduğundan hava oldukça kurudur. Ayrıca kış boyunca yanan kaloriferler, çalışan klimalar, yeterince havalandırılmayan kapalı ortamlar bu etkilerin daha da artmasına yol açar. Özellikle uzun süre bilgisayar karşısında çalışan meslek grupları kuru göz rahatsızlığı açısından risk altındadırlar. Çünkü uzun süreli konsantrasyon gerektiren durumlarda insanlardaki mevcut göz kırpma sayısı azalmakta ve gözler daha çabuk kurumaktadır. Gözlerde batma, sulanma ve kızarıklık şeklinde kendini gösteren göz kuruluğunda hastalara önerilerimiz, çalışılan ortamın nemlendirilmesi, bilgisayar karşısında daha sık göz kırpma ve göz hekiminin önereceği gözyaşı damlalarının kullanılması şeklindedir" diye konuştu. Bir diğer problemin de gözde sulanma, kızarıklık, çapaklanma ile başlayan konjonktivitler olarak adlandırılan sorun olduğunu ifade eden İpçioğlu, "Kış aylarında virüslere bağlı hastalıkların artmasına paralel olarak özellikle gribal enfeksiyonların artış gösterdiği dönemlerde viralkonjonktivitin görülme sıklığı artmaktadır. Toplu yaşam alanları bu açıdan risk altındadır. Hastalık gözde kızarıklık, sulanma, çapaklanma ve ışığa karşı hassasiyet artışı şeklinde şikayetlere neden olur. Genellikle tek gözde başlayıp daha sonra diğer gözde de şikayetler ortaya çıkar. Gözün kornea dediğimiz saydam tabakasını tutarak görme azalması yapabileceğinden en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmak gerekir. Hastalıktan korunmak için özellikle gözlerin çok ovulup kaşınmamasına, başkasına ait havlu, makyaj malzemesi ve benzeri şahsi eşyaların kullanılmamasına, bu tür hastalık belirtileri olan kişilerle yakın temastan kaçınılmasına ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekir" şeklinde konuştu. Ultraviyole ışınlarının da göz açısından riskleri olduğunu belirten Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Kış aylarında sıcaklığın az olması, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinin de daha az olduğu anlamına gelmiyor. Kışın karların oluşturduğu parlama ve yansımalar bu etkileri daha da arttırmaktadır. Bu nedenle dışarıda uzun süre vakit harcama eğiliminde olan çocuklar, açık havada çalışan işçiler ve kar sporu yapanlar risk altındadır. Yaşa bağlı katarakt, yaşa bağlı makula dejeneresansı, pterjium ve göz çevresi cilt kanserleri güneş ışığına bağlı göz hastalıklarından bazılarıdır" diyerek uyardı.

Ameliyatı hastasıyla konuşarak gerçekleştirdi Haber

Ameliyatı hastasıyla konuşarak gerçekleştirdi

Bursa’da idrarda kan olması şikâyeti ile Medicana Hastanesi'ne başvuran hastada, mesane tümörü tespit edildi. Hayatını oksijen ile sürdüren ileri safha KOAH akciğer yetmezliği hastası, ameliyatta anestezi olması riskli bulundu. Hastanenin uzman ekibi, hastayı makineye bağlamadan uyanık spinal, epindural anestezi yapmaya karar verdi. Hasta ameliyat esnasında bilinci açık bir şekilde iken doktorlarla sohbet ederek üç saatlik ameliyatı atlattı. Hasta ameliyattan çıktıktan sonra yoğun bakıma alınmadan normal odada tedavisine devam edildi.  Bilinci açık bir şekilde hastayı ameliyat eden Üroloji Uzmani Doç. Dr. Ahmet Şahan, ”Hastanın ameliyat olması gerekiyordu. İdrarda ciddi kanaması sebebiyle kan tranfüzyonu ihtiyacı oluyordu. Böbrek değerleri mesane tümörüne bağlı kötüleşmişti. Tümör yükünün fazla olmasından dolayı endoskopik yolla kanama kontrolü dışmerkezde birkaç defa denenmesine rağmen başarılı olunamamıştı. Radyoterapi kemoterapi gibi palyatif alternatif yöntemler tümör yükü, kanama ve böbrek fonksiyonlarının bozuk olmasından dolayı uygun değildi. Günlük yaşamında oksijen desteği ile devam eden ileri evre KOAH akciğer yetmezliği olan hastanın genel anestezi altında ameliyat olması çok yüksek riskli bulundu. Bunun üzerine anestezi ekibi ile görüşerek hastayı makineye bağlamadan uyanıkken spinal, epidural anestezi altında yapmaya karar verdik. Ameliyat yaklaşık 3 saat sürdü. Hasta ameliyat sırasında bizimle sohbet etti. Ekibi evine davet etti. Ameliyat sonrası yoğun bakıma dahi gitmeden serviste takiplerini yaptık. Ameliyatın akşamında yürüttük" dedi.  Medicana Bursa hastanesinde üroloji bölümü olarak ilk defa bu denli büyük bir cerrahiyi başarı ile gerçekleştirdiklerini belirten Şahan, "Ameliyatın gerçekleşmesinin temel faktörlerinden en önemlisi anestezi, reanilmasyon ekibimiz. Çok yerinde ve zamanında bir anestezi tekniğiyle hastayı uyutmaksızın bize teslim etti. Ondan sonrası bizim için rutin bir işlemdi. Tam bir ekip çalışması oldu” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.