Hava Durumu

#Çok

Yeni Marmara Gazetesi - Çok haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çok haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Haber

"Bağımlılıktan kurtulmak için hastanın kararlığı çok önemli"

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı AMATEM’de görev yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Eralp Türk, bağımlılıkla mücadelede konusunda açıklamalarda bulundu. Kişinin, bağımlılık yapıcı maddelerle mümkünse hiç karşılaşmaması, karşılaşsa dahi hiç denememesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Türk, “Hayır diyebilme becerisinin edinilmesi çok önemli. Kişilerde hayır diyebilme becerisi iyi gelişirse bağımlılık riski sıfır oluyor” dedi. Merak ya da arkadaş etkisi sonucu ilk deneme söz konusu olursa her maddede ve alkolde farklı olmak üzere bağımlılık gelişme riski oluştuğunu dile getiren Dr. Türk, “Bazı maddelerde bu risk çok daha yüksek. Çoğunlukla ilk denemeyi takiben, madde etkisiyle kişilerin vücutlarında bazı değişiklikler görüyoruz. Vücuttan atılması esnasında beynimiz, aşina olduğu maddeyi tekrardan aramaya başlıyor. Bu aşermeyle birlikte kişinin vücudunda kişiyi rahatsız eden belirtiler ortaya çıkıyor. Bu defa bu belirtileri söndürmek için kişi tekrardan madde kullanmaya mecbur hissediyor. Her bir kullanım bir sonraki kullanıma davetiye çıkıyor” şeklinde konuştu. Sosyal Hayattan Soyutlanıyor Bağımlılık geliştiğinde kişinin özel hayatında değişiklikler olduğunu ifade eden Dr. Türk, “ Madde hayatın büyük bir kısmında yer edinmeye başladığında, bireyin hayatında esas önem vermesi gereken aile hayatı, iş hayatı, arkadaşları ve çevresiyle ilgili ciddi aksaklıklar başlıyor. Onlara zaman ayıramamaya başlıyoruz. Maddi güçlüklerle boğuşmaya başlıyoruz. Bunu takriben işten ayrılma ya da atılma durumu yaşanabiliyor. Bu da hastamızı olumsuz bir kısır döngüye sokuyor” ifadelerini kullandı. Bağımlılıktan Birlikte Kurtulalım Bağımlı bir bireyin kendi rızası ile tedavi edilebileceğinin altını çizen Dr. Türk, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bağımlılık hastalığının öncelikli iyileşme şartları, kişinin kendi isteği ve mücadele yeteneği olduğunu düşünüyoruz. Ne yazık ki dünyada ve ülkemizde bu hastalığı iyileştiren olağanüstü tedavi henüz bulunmadı. Halen hastanın mücadelesi, kararlılığı ve isteği çok önemli. Zorla yapılan bir tedavinin, daha az faydasını görüyoruz. Ancak henüz karar vermemiş, bırakmak isteemeyen ama kafasında ufak bir ışık yanmış, ‘Acaba bırakabilir miyim? Arkadaşım bırakmış, ben de onun gibi olabilir miyim?’ diye düşünenler, bize başvurabilirler. Akıllarındaki ufak ışık üzerinden yürüme şansımız olur. Ama faydalı olabilmemiz için o ufak ışığı yakalamamız gerekiyor” Uzak Durun Madde bağımlılığından yaklaşık 5 yıl önce kurtulduğunu ifade eden 27 yaşındaki Z.T. ise, arkadaş ortamında merak sonucu denediğini ve bağımlı olduğunu dile getirdi. Bağımlılıktan kurtulmak için birçok yolu denediğini vurgulayan Z.T. “Kalbimde problem çıkmasıyla kurtuldum ancak sağlığımı kaybettim. Genç nesillere bağımlılık yapıcı maddelere özenmemelerini ve uzak durmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Haber

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Otomotivde mobilite ekosisteminde çok daha güçlü olacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Elektrikli araçlar ve mikro-mobilite konusunda dünyada yeni gelişmeler var. Sektör çok hızlı bir şekilde dönüşüyor. Bursalı firma, mini taşıyıcı diyebileceğimiz L7 sınıfı elektrikli araçlar da üretmeye başladı. Şu anda ciddi bir ihracatları var. Özellikle yurt dışında golf arabasının çok kullanıldığı yerlere ihracat yapıyorlar. Özellikle kargo şirketlerinin şehir içi taşımacılıkta elektrikli araçlarla ön plana çıkmasıyla birlikte daha fazla araç satılacak. Böylece, bu araçlar hem Türkiye hem de dünya piyasasına girmiş olacak” dedi. Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde, mobilite sektöründe çok ciddi bir ülke olduğuna işaret eden Bakan Varank, şöyle devam etti: “2 milyon araç üretme kapasitemiz var. Türkiye’nin otomobili TOGG projesiyle elektrikli araçlarda, otonom araçlarda bir dönüşümü yakaladık. Türkiye kendi markasını Bursa’dan çıkarmış oldu. Bu manada geleneksel otomobillerin yanında bunun gibi mikro mobilite diyebileceğimiz küçük elektrikli, şehir hayatına uygun araçlarda da güçlü bir ülke olmak istiyoruz. Mobilite ekosisteminin yol haritasını arkadaşlarımızla, sektör ile birlikte hazırladık. ‘Türkiye’nin hangi alanlara yatırım yapması lazım, hangi alanlarda teknolojiyi yerlileştirebiliriz’ bunların tamamının yol haritası şu anda elimizde mevcut. Bu manada da Türkiye’de sektöre öncülük etmeye çalışıyoruz. Firmalarla görüşüyoruz. Onlara mentorlük veriyoruz. Türkiye otomobil endüstrisinde nasıl güçlü bir haldeyse, önümüzdeki süreçte bu dönüşümden sonra da dünyada güçlü bir hale gelecek.” Bakan Varank, yakın zamanda Türkiye’nin özellikle şarj istasyonlarıyla ilgili ciddi bir adım attığını vurgulayarak, “Türkiye’nin her tarafını hızlı şarj istasyonlarıyla donatmak için EPDK yönetmeliğini yayınladı, biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak 300 milyon liralık bir destek vereceğiz. Burada da özellikle otomotiv endüstrisinde elektrikliye dönüşümle birlikte yollarda şarj ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili ciddi bir yatırım yapılacak. Biz, Türkiye’nin otomobilinin piyasaya çıkmasıyla birlikte altyapının hazır olmasını istiyoruz. Ama otomotiv endüstrisi artık mikro plana daha fazla kaymaya başladı. Bireysel mobilite araçlarından kay kay’lardan başlayarak artık daha küçük araçlar, paylaşılabilir araçlar çok daha fazla gündemde. Farklı firmalarımızın da sektöre girmesiyle birlikte biz bu mobilite ekosisteminde Türkiye’yi çok daha güçlü bir halde göreceğiz. Çok daha iyi bir ihracatçı olarak ülkemizin konumunu arttırmış olacağız” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.