Hava Durumu

#Darphane

Yeni Marmara Gazetesi - Darphane haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Darphane haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

2,5 TL'lik madeni para yeniden piyasaya sürülecek Haber

2,5 TL'lik madeni para yeniden piyasaya sürülecek

Yetkililer, 1 TL'nin basım maliyeti olan 2 TL 30 kuruştan basılacak olan 2,5 TL'lik madeni paraların hem tasarruf sağlayacağını hem de piyasadaki bozuk para açığının kapatacağını öngörüyor. İlk kez 1960 yılında piyasaya sürülmüş olan 2,5 TL'lik madeni paralar 29 yıl kullanıldıktan sonra değerinin aşırı düşmesi nedeniyle 1989 yılında tedavülden kaldırıldı. İddiaya göre, bozuk para sorununu kısmen çözmek ve 1 TL'lik madeni para üzerindeki baskıyı hafifletmek için 2,5 TL'lik madeni paralar yeniden basılacak. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün, 2,5 TL'lik madeni paraları basmak için hazırlıklarının tamamlandığı ve paraları basmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan onay beklediği öğrenildi. Onayın gelmesinin ardından paraların kısa süre içerisinde basılarak tedavüle gireceği belirtildi. 1989 yılında tedavülden kaldırılan 2,5 TL'lik madeni para 2 TL'LİK MADENİ PARA ÖNERİLDİ Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 2 TL'lik madeni paraların basımı için öneride götürdüğü, ancak Erdoğan'ın 2,5 liralık madeni paranın daha uygun olacağını yetkililere ilettiği öğrenildi. Bunun üzerine Darphane yetkililerinin 2,5 TL'lik madeni para üzerinde yeni bir çalışma yapıp Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu ifade edildi. ATATÜRK'ÜN KALPAKLI RÖLYEFİ KULLANILACAK 2.5 TL'lik madeni para için Atatürk'ün kalpaklı fotoğrafının rölyefi kullanılmak üzere ilk çalışma yapıldı. Ancak bu rölyef Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel olarak hatıra niteliğinde basılan 5 TL'de kullanıldı. Bu nedenle 2,5 TL'de yeni bir rölyefin kullanılmasının planlandığı ifade edildi. 1 TL MALİYETİNE 2.5 TL 1 TL'lik madeni paranın basım maliyetinin 2 lira 30 kuruş olduğunu belirten yetkililer, 2,5 TL'nin de aynı maliyetle basılacağını, bu sayede hem tasarruf sağlanıp hem de piyasadaki bozuk para açığının kapatılacağını söyledi. 5 TL'LİK HATIRA PARALARININ DA MALİYETİ AYNI Yetkililer, 1 TL'lik madeni paranın maliyetini düşürmek için gramajını azaltıp alaşımındaki nikel oranını azaltma yoluna gittiklerini belirterek, "Eğer bu çalışma yapılmamış olsaydı bugün 1 TL'nin maliyeti 3,5 TL civarında olacaktı" dedi. Yetkililer pandemi döneminde emtia fiyatlarının yükselmesiyle 1 TL'nin maliyetinin 2,7 liraya kadar yükseldiğini, daha sonra fiyatların düşmesiyle maliyetin 1,9 TL'ye kadar gerilediğini, ancak kur artışıyla maliyetin bugün tekrar 2,30 TL'ye çıktığını belirtti. Yetkililer, 1 TL ile 5 TL'lik hatıra paraların maliyetinin de 2,30 TL olduğu bilgisini verdi. Sadece 100 milyon adet basılan 5 TL'lik hatıra paraların alışverişte kullanılabileceği belirten yetkililer, vatandaşların sınırlı sayıdaki bu paraların önemli bir bölümünü hatıra olarak saklamak isteyeceği için bozuk para sorununu gidermeyeceğini ifade etti.

Darphane tarafından inşaat demiri takip sistemi kurulacak Haber

Darphane tarafından inşaat demiri takip sistemi kurulacak

İnşaat demirinin üretimi veya ithalatından inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dahil geçen tüm aşamalarda takip edilmesi için İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) kurulacak. 1 OCAK 2024'TEN İTİBAREN GÜVENLİKLİ ETİKETİ OLMAYAN İNŞAAT DEMİRİ SATILAMAYACAK Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İnşaat sektöründe inşaat demirinin izlenmesi ve girdilerin kayıt altına alınarak verilerin analiz edilmesi vergi güvenliğini sağladığı gibi, yapı güvenliğinin artırılmasına da katkı sunmaktadır. Bu kapsamda 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun mükerrer 257 inci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden Gelir İdaresi Başkanlığınca İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği çıkarılmış ve inşaat demirinin üretim ve ithalat aşamasından inşaatta kullanım süreci dâhil izlenmesine yönelik düzenleme yapılmıştır. İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ile inşaat demirinin üretimiyle ilgili temel verilerin izlenmesi ve merkezi sisteme veri aktarılması, üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dahil teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi amaçlanmıştır. İnşaat demiri üretecileri veya ithalatçılarınca inşaat demirine güvenlikli etiket veya güvenlikli işaret uygulanması, İnşaat demiri ticareti ile uğraşanlar ve yapı müteahhitlerine ise kendilerine verilecek kullanıcı adı ve şifre ile alım satım ve kullanım bilgilerini İnşaat Demiri İzleme Sistemine aktarmaları zorunluluğu getirilmiştir. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce kurulacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi ile inşaat demirinin üretim veya ithali, ticareti ve yapı müteahhidince inşaatta kullanım sürecinde bu ürünün takip edilmesi sağlanacaktır. Sistem kapsamında üretilen veriler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile paylaşılacaktır. İnşaat demiri üretici ve ithalatçıları 1/1/2024 tarihinden itibaren, diğerleri ise 31/1/2024 tarihinden sonra güvenlikli etiket veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demirlerinin satışını yapamayacaktır."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.