Hava Durumu

#Dron

Yeni Marmara Gazetesi - Dron haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dron haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dron ile dış cephe temizliği Haber

Dron ile dış cephe temizliği

Savaşlardan, kargo taşımacılığına kadar hayatımızın her noktasında kullanılan dronlar şimdi ise dış cephe temizliğinde kullanılıyor. Arge şirketi sahibi Sarper Sılaoğlu, “Talep temizlikten dolayı oluştuğu için biz de dış cephe yıkama ile başladık. Şuanda en yeni projemiz ise yangın söndürme üzerine çalışmaya başlıyoruz” dedi.   Dünya’da birçok ülkede farklı amaçlarda kullanılan dronlar Türkiye’de bir arge firmasının geliştirdiği proje ile dış cephe temizliği yapıyor. Firma yaz aylarında artan orman yangınlarına hızla müdahale etmek için yangın söndürme projesi üzerinde çalışıyor. Yapılan dış cephe temizliği projesinde dron üzerine entegre edilen bir temizleme başlığı ve hortumu bulunuyor. Hortum yer istasyonuna bağlı bir şekilde dron uçuşunu gerçekleştirebiliyor. Dron öncelikle hazırlanan özel temizleme köpüğünü dış yüzeye uyguluyor. Daha sonra basınçlı su ile köpük uygulanan alan temizleniyor. 15 katlı 2000 metrekare bir bina 1 günde dron ile temizliği yapılıyor. Dağcılar veya vinç yardımı ile bu süre 2-3 güne kadar çıkabiliyor.  “Yangın söndürme üzerine çalışmaya başlıyoruz”  İstanbul Teknik Üniversitesi Teknokent içerisinde arge şirketi sahibi Sarper Sılaoğlu, “Dron ile temizleme projesi tamamen ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmış bir projedir. Bina ve tesis yönetim şirketleri can güvenliği problemi yaşıyorlar. Bir asansör, vinç veya dağcı ile yapılması gereken uygulamalar var. Bu performans olarak yavaş ve uzun sürüyor. Bize geldiler bu sorunlardan dolayı. Bizde akademik danışmanlar ile birlikte çözümler üzerine çalıştık. Dron ve makineler üzerine çalışıp en sonunda bütünleşik bir makine geliştirmeyi başardık. Yerde bir istasyona bağlı olarak dronun en önemli özelliği yüksekte çalışma yapabilmesidir. Talep temizlikten dolayı oluştuğu için bizde dış cephe yıkama ile başladık. Güneş enerjisi panellerinin temizlenmesi, rüzgar enerjisi üreten santrallerin buzlanmasının önlenmesi, şuanda en yeni projemiz ise yangın söndürme üzerine çalışmaya başlıyoruz. Dron üzerindeki bataryası ile birlikte 45 dakika havada kalabiliyor ancak yer istasyonundan enerji aldığımız zaman istediğimiz kadar süre uçabiliyoruz. 15 katlı bir bina 1 günde temizliğini yapabiliyoruz. Bu da 2000 metrekare yüzey alanı oluyor, dağcılar bunu 2-3 günde bitiriyor. Vatandaşlar gördüklerinde yürürken birbirlerine çarpıyorlar. Yeni milli sporumuz dron temizliği izlemek” diye sözlerini tamamladı

Jandarma Dron Devriyesiyle Can Kurtarıyor Haber

Jandarma Dron Devriyesiyle Can Kurtarıyor

Aksaray’da barajlarda yaşanan boğulma vakalarının önüne geçmek amacıyla havadan dron ile devriye atan jandarma, barajda tehlikeyle karşı karşıya olan 3 kişiyi anında müdahaleyle kurtardı.   Yaz mevsiminde oldukça yoğun yaşanan ve birçok insanın ölümüyle sonuçlanan barajlardaki boğulma vakalarının önüne geçmek için jandarma ekipleri Aksaray’da etkili bir çalışma ve denetim yürütüyor. Yasak olmasına rağmen barajda yüzmek isteyenlerin suya girmemesini ve ölümlerin yaşanmaması için havadan dron ile karadan da araçlarla aralıksız devriye atıp denetim yapan İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma ekipleri suya giren veya girmek isteyen vatandaşlara anında müdahale ediyor. Özellikle dron ile yapılan devriye faaliyetinde son derece etkili bir sonuç alan jandarma ekipleri şehir genelinde bulunan baraj ve göletlerde dron ile devriye faaliyetlerini artırdı. Dron ile havadan yapılan devriyede suya girmek isteyen veya giren vatandaşları tespit eden jandarma ekipleri anında müdahale ederek can kurtarıyor. Yüzmek için suya giren bir çocuk ve suya girmek üzere olan 2 genç devriye atan dron kamerası tarafından tespit edilerek anında müdahaleyle sudan çıkarıldı. O anlar dron kamerasına da yansırken jandarma ekipleri vatandaşlara boğulma vakaları ve baraj sularının tehlikesini anlatarak bilinçlendirdi. Eğitim faaliyetleriyle de baraj ve göletler çevresinde bulunan vatandaşları ziyaret eden jandarma ekipleri hem eğitim veriyor hem de tehlikenin boyutlarını anlatıyor.  Özellikle gençlerin serinlemek amaçlı barajda suya girdiğini anlatan Mehmet Mercan (65), “Gençler geliyor burada suya giriyor. Jandarma 2-3 defa kontrole geldi. Jandarmamız görevini yapıyor. Bizler de elimizden geldiği kadar vatandaşı uyarmaya çalışıyoruz. Bu suya girmemeleri lazım. Deniz suyu gibi olmaz, tatlı su her zaman için tehlikeli. Akıntı çok, girdap çok burada. Kapak açık olabilir. Burada ayağını dahi suya soksan, 10-20 santim suyun içine girsen kendini kurtaramazsın. Aldığı gibi götürür seni” dedi.  Mehmet Ali Ülgen (54) de jandarma ekiplerinin baraja girilmemesi için bilgilendirme amaçlı eğitim verdiğini belirterek “Bize ne yapmamız gerektiğini anlattılar” şeklinde konuştu. Bir diğer vatandaş Cumali Öz (42) ise, “Jandarmamız burada yüzenler için günlük devriye atıyor. Çok boğulma oluyor. Bu su çok derin olduğu için kenara çıkmakta çok zorlanılıyor. Genellikle 15-16 yaştaki çocuklar çok giriyor ve boğuluyor. Jandarmamız elinden geleni yapıyor, devriyesini atıyor” diye konuştu. 

Bursa'da Artan Sivrisineklere Karşı Dronla İlaçlama Yapıldı Haber

Bursa'da Artan Sivrisineklere Karşı Dronla İlaçlama Yapıldı

 Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım Peyzaj A.Ş yaz aylarında artan sivrisinekler başta olmak üzere tüm haşerelere karşı dronla ilaçlama gerçekleştiriyor.   Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım Peyzaj A.Ş yaz aylarında artan başta sivrisinekler olmak üzere haşerelere karşı dronla mücadele başlattı. Araçların giremediği dere yatakları, sulak ve otluk alanlar başta olmak üzere birçok noktada kullanılan ilaçlama dronlarının sayısının artması planlanıyor. Tarım Peyzaj A.Ş, dronları sadece haşere ilaçlamada değil, ilerleyen zamanlarda mahsul yetişen tarla ve bahçelerde de kullanmayı hedefliyor. Nilüfer ilçesine bağlı Kayapa Mahallesi'nden geçen derede haşerelere karşı dronla ilaçlama yapıldı.  Yapılan faaliyetler hakkında İHA'ya bilgi veren Tarım Peyzaj A.Ş Genel Müdürü Sedat Akar, 248 personel, 80 araçla 17 ilçenin tamamında ilaçlama yaptıklarının altını çizerek, “Yeni bir sistem geliştirerek de araçlarımızın, makinelerimizin giremediği yere dron sistemi ile ilaçlama yapmaya başladık. Bu sistemimizin önümüzdeki günlerde çok ciddi olarak arttıracağız. Kendi dronumuzu, yazılımımızı yapana kadar bu işin üstüne gideceğiz. 17 ilçenin tamamında kayıtlı olan 47 bin 475 sivrisinek alanlarını 16-18 gün periyotlar halinde ilaçlama yapıyoruz. Karasinek üreme alanları ise 15-18 günlük periyotlarda yapılıyor. Bu bölgelerimiz başta Karacabey longoz ormanları, Hanife deresi, Hamidiye deresi, Gölyazı, Akçalar bölgesi olmak üzere toplam 157 hektarlık alanı kapsıyor. İl Sağlık Müdürlüğü'müzün denetiminde, onun nezaretinde ilaçlama uygulamaları yapıyoruz” diye konuştu.  Tarımsal faaliyetlerde de kullanılması planlanıyor  “Dronları biz genellikle dere kenarlarına, Karacabey longoz ormanındaki bataklıklara, su birikintileri başta olmak üzere, araçların, makinelerin giremediği her yerde dronları kullanabiliyoruz” diyen Akar, “İlk başladığımızda bu dronların sayısı 2 taneydi. İlk başladığımızda arızalı bir dronumuz vardı. Onun tadilatını yaptırıp, faaliyete geçirdik. Şimdi ikinci dronumuz da hayata geçiyor. Bizim dronları planlamamız sadece ilaçlamayla değil. Biz bunları ilerde bağ, bahçe, tarla ilaçlamalarında da kullanacağız. Çiftçimizin yanında, çiftçimize destek olacak şekilde, onların arazilerine zarar vermeden, traktörlerini hiç kullanmadan, ücretsiz bir şekilde drone desteği vermeyi planlıyoruz” dedi.  Muhtardan ekiplere teşekkür  30 Ağustos Zafer Mahalle Muhtarı Halil Özçoban, “Bizim mahallemiz yeni mahalle olduğu için birçok yerimiz yeşil alan. Sivrisinek ve haşereler ürüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi de mahallemizde dron ile havadan ilaçlama yaptı. Yetkili arkadaşlara teşekkür ederim. Ayrıca dere ıslahı çalışmamız durmuş vaziyette. Bunun ilerlemesini istiyoruz. Aynı zamanda dere çevresinde yeşillendirme, bankların, yürüyüş yollarının tamamlanması ve bekliyoruz. Vatandaşın soluk alabileceği bir yer olarak düzenlenmesini bekliyoruz. Acilen de deremizin bir an önce ıslah çalışmasının bitirilmesi temennimiz” ifadelerini kullandı. 

Köylüler dron aldı tarlasını ilaçlatmak isteyen sıraya giriyor Haber

Köylüler dron aldı tarlasını ilaçlatmak isteyen sıraya giriyor

Mustafakemalpaşa ilçesi Tepecik köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, tarlarında ektikleri mısırlara zarar verdiği için traktörle ilaçlama yapamıyor ve ürünleri büyük oranda zarar görüyordu. Bu işe çare arayan köylüler 160 bin lira hibe alarak ilaçlama yapan dron aldı. Aldıkları bu dron 10 dönüm tarlayı 10 dakikada ilaçlıyor. Dron sayesinde tarlaya ilaçlama yapmak için traktörle girilmiyor ve bu sayede ürün zayiatı olmuyor. Mısır tarlaları da dron'la artık ilaçlanabiliyor. Bu sayede haşerat tarladaki ürünlere zarar veremiyor. Tepecik köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, aldığı dron'u kiralıyor. Dron ile tarlanın dönümünü 20 liraya ilaçlama yapan köylüler bu yıl 5 bin dönüm tarlayı ilaçlamayı hedefliyor. İlaçlama yapan dron'u kiralamak için talep oldukça fazla köylüler günler sonrasına gün vermek durumunda kalıyor. Tepecik köylüleri yaptıkları kiralama ile dron'a yaptıkları ücreti 1 sezonda çıkartmayı ve önümüzdeki yıl dron sayısını 2'ye çıkartmayı hedefliyor. Tepecik köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, olarak ilaçlama yapan dron aldıklarını ifade eden Başkan Nazmi Seymen, "Bursa köylerinde ilk ilaçlama dron'unu biz aldık. Bizimde teknolojiye ayak uydurmamız lazımdı. Köyümüzde mısır ekimi çok fazla biz traktörle mısırları çok fazla zayiat verdiği için ilaçlama yapamıyorduk. Dron sayesinde ilaçlamayı yapabileceğiz. Bu sayede ürünlerimizden daha fazla verim alacağız. Bu dron'u dönüm başı 20 liraya kiraya veriyoruz. Dron ile Mustafakemalpaşa ilçesinin tüm köylerine hizmet vermeyi hedefliyoruz. Dron ile ilaçlama yaptırmak için çok fazla talep var üreticileri sıraya yazıyoruz. Dron tarlada yetişen, kavun, karpuz, domates, buğday ve bir çok ürünü ilaçlıyoruz. Tarlalarımızı traktör ile ilaçladığımızda yüzde 8'lik zayiat oluyordu. Dron ile ilaçlama yapıca bu zayiat ortadan kalkıyor. Bu yıl 5 bin dönüm tarlayı ilaçlama yapmayı hedefliyoruz. Talep çok fazla olduğu için bir tane daha dron almayı düşünüyoruz" dedi. Dron ile ilaçlama yapmanın ürün zayiatını önlediğini ifade eden üreticiler, "Daha önce tarlalarımızı traktörle ilaçlıyorduk. Artık dron ile ilaçlama yaptırıyoruz. Dron ile ilaçlama traktörün verdiği zayiatı vermiyor, daha fazla ürün alıyoruz. Teknolojiye ayak uydurduk daha çok ürün alıyoruz" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.