Yediğiniz anda akciğerlerdeki katranı söküp atıyor
Ancak araştırmalar, besin açısından zengin bir diyeti takip etmek de dahil olmak üzere yaşam tarzı değişikliklerinin akciğerlerinizi korumaya ve hatta akciğer hasarını ve hastalık semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
İşte akciğerleri tertemiz yapan o besinler...
PANCAR
Pancar bitkisinin canlı renkli kökü ve yeşillikleri, akciğer fonksiyonunu optimize eden bileşikler içerir. Pancar ve pancar yeşillikleri, akciğer fonksiyonuna fayda sağladığı gösterilen nitratlar açısından zengindir. Nitratlar kan damarlarını gevşetmeye, kan basıncını düşürmeye ve oksijen alımını optimize etmeye yardımcı olur.Pancar takviyelerinin, KOAH ve akciğerlerde yüksek tansiyona neden olan bir hastalık olan pulmoner hipertansiyon da dahil olmak üzere akciğer rahatsızlığı olan kişilerde fiziksel performansı ve akciğer fonksiyonunu iyileştirdiği gösterilmiştir.
Ek olarak pancar yeşillikleri, hepsi akciğer sağlığı için gerekli olan magnezyum, potasyum, C vitamini ve karotenoid antioksidanlarla doludur.
ELMA
Araştırmalar düzenli olarak elma yemenin akciğer fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Örneğin çalışmalar haftada beş veya daha fazla elma tüketmenin, daha iyi akciğer fonksiyonu ve azalmış KOAH gelişme riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Elma tüketimi aynı zamanda daha düşük astım ve akciğer kanseri riskiyle de bağlantılıdır. Bunun nedeni elmalardaki flavonoidler ve C vitamini de dahil olmak üzere yüksek antioksidan konsantrasyonundan kaynaklanıyor olabilir.
BALKABAĞI
Kabakların parlak renkli eti, akciğer sağlığını destekleyen çeşitli bitki bileşikleri içerir. Özellikle beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler açısından zengindirler; bunların tümü güçlü antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.
Araştırmalar, kanda daha yüksek karotenoid düzeylerine sahip olmanın hem yaşlı hem de genç popülasyonlarda daha iyi akciğer fonksiyonuyla ilişkili olduğunu gösteriyor..
ZERDEÇAL
Zerdeçal, güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkileri nedeniyle sıklıkla genel sağlığı geliştirmek için kullanılır. Zerdeçalın ana aktif bileşeni olan kurkumin, akciğer fonksiyonunu desteklemek için özellikle faydalı olabilir.