Hava Durumu

#Gümrük

Yeni Marmara Gazetesi - Gümrük haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gümrük haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İstanbul Havalimanı'nda 15 Bin 485 Adet Cep Telefonu Ele Geçirildi Haber

İstanbul Havalimanı'nda 15 Bin 485 Adet Cep Telefonu Ele Geçirildi

İstanbul Havalimanı'nda yurda kaçak yolla sokulmak istenilen 15 bin 485 cep telefonu ele geçirildi. Olayla ilgili başta yer hizmetleri görevlileri olmak üzere çok sayıda kişi gözaltına alınırken cep telefonlarına gümrük kontrolü yapılmış kablo kolileri etiketleriyle değiştirilip muayene izlenimi verildiği tespit edildi.  Ticaret Bakanlığı'na bağlı İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri yürütülen risk analizi ve istihbarat çalışmaları kapsamında kargo terminalinde bir firmayı takibe aldı. Yapılan takipte firma gönderisinin görevli memurlarca fiziki kontrolünün tamamlandığı ancak vergi ödenmediği için beyanname kapanış statüsüne geçemediği bu nedenle de işlemlerin beklemeye alındığı tespit edildi. Daha sonra firmanın işlemleri tamamlayarak beyannamenin “kapanmış” statüsüne geçtiği ve yurda girişe hazır hale geldiği görüldü. Yapılan detaylı incelemede söz konusu eşyanın istiflenmesinde kullanılan kırmızı renkli etiketlerin iki eşya üzerinde birbiriyle değiştirildiği ayrıca eşyadan birinin gümrük kontrolü yapıldığını gösteren “customs control” ibareli koli bandı ile bantlandığı ve böylece muayene edildiği izlenimi verildiği tespit edildi. Gümrük muayene bölgesine getirilen kargoda yapılan aramada, 15 bin 485 adet kutusuz, kablosuz ve bataryasız cep telefonu, 15 rulo halinde 50,8 kilo etiket ve 600 gram telefon aksam parçası ve palet içerisinde içerisinde brüt 790 kilo USB kablo ele geçirildi. Ürünlerin piyasa değerinin 48 milyon TL olduğu öğrenildi.  Ekipler yapılan geniş çaplı çalışma sonucu başta yer hizmetleri görevlileri olmak üzere çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Soruşturmanın Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca devam ettiği öğrenildi. 

Gümrük Müşaviri Barış Çakır ihracat ordusunu değerlendirdi! Haber

Gümrük Müşaviri Barış Çakır ihracat ordusunu değerlendirdi!

   Asset GLI Risk ve Yasal Uyum Koordinatörü Gümrük Müşaviri Barış Çakır, “Ticaret Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) arasında imzalanan iş birliği protokolü, kamu, akademi ve özel sektörün güçlerini birleştirerek, dış ticarette profesyonelleşme sürecine katkı sağlayacak. İhracat Akademisi, nitelikli iş gücünü yetiştirmek için gerekli teorik ve pratik eğitimi sunacak” dedi.  Barış Çakır, özellikle yazılım ve teknolojik gelişmelerin önemine dikkat çekerek, “İhracat Akademisi’nin, üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ile iş birliği içinde, yazılım ve teknoloji alanında vereceği eğitimler, ülkemizin küresel rekabetteki gücünü artıracaktır. Bu akademi, stratejik ihracat pazarlarına erişim ve katma değerli ürünlerin üretilmesi noktasında da önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.  Çakır, İhracat Akademisi bünyesinde verilecek eğitimlerin, dış ticaretin her aşamasını kapsayacağını belirterek, "Pazar analizi, markalaşma, finansman desteği, lojistik ve gümrük hizmetleri gibi konularda uzman kişiler tarafından verilecek eğitimler, ülkemizin dört bir yanında gerçekleştirilecek. Bu sayede, ihracat süreçlerinin daha profesyonelce yönetilmesi sağlanacak” ifadelerini kullandı.  Son olarak, Barış Çakır, Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşmasında eğitim ve iş birliğinin önemine vurgu yaparak, “Eğitim, her seviyede şart. Bu ve benzeri iş birlikleri, ülkemizin ihracat gücünü artıracak ve küresel piyasalarda daha rekabetçi bir konuma gelmemizi sağlayacaktır” dedi. 

Gümrük Muhafaza Ekiplerinden operasyon Haber

Gümrük Muhafaza Ekiplerinden operasyon

Ömer Bolat'ın paylaşımı şu şekilde; Mersin Limanı'nda yürütülen operasyonda toplam 113 bin 250 adet kaçak elektronik sigara ele geçirilmiş, yakalanan miktar Gümrük Muhafaza ekiplerince tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar olmuştur. Gümrük Muhafaza ekiplerimizin öne çıkan diğer operasyonlarında; İstanbul Ambarlı Limanı'nda kokain emdirilmiş vaziyette toplam ağırlığı 1 ton 117 kilo olan asfalt ruloları, İstanbul Pendik Limanı'nda RO-RO Gümrük Sahasına gelen bir tırda yapılan aramada 30 kilo 830 gram ağırlığında afyon sakızı, Kapıkule Gümrük Kapısı'nda 193 adet dişçilik malzemesi ve 258 adet cep telefonu kasası, Ankara'da düzenlenen operasyonda 3 milyon 600 bin adet makaron ve 475 kilo dökme tütün, Derince Gümrük Müdürlüğü'nde 9 bin 890 adet farklı tür de aydınlatma cihazı, Mersin Limanı'nda 625 bin lira kamu zararı önlenerek, gümrük idaresine düşük bir vergi oranına sahip olan tarife pozisyonundan beyan edildiği anlaşılan 3 milyon 570 bin Türk Lirası değerinde 31 ton ağırlığında seccade, Mersin'de 90 bin 240 metrik ton fuel oil cinsi akaryakıt ve 2 bin 454 adet kamyon lastiği, ele geçirilerek, zehir tacirlerine dur denilmiş, kamu zararı önlenmiş, yaklaşık 80 milyon Türk Lirası değerinde kaçak eşyaya el konulmuştur. Gümrük Muhafaza Teşkilatımızı başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.

Tekstilde gümrük sıkıntısı BTSO’nun girişimleriyle çözüldü Haber

Tekstilde gümrük sıkıntısı BTSO’nun girişimleriyle çözüldü

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, sektörlerin sorunlarını hızlı ve dinamik bir şekilde çözüme kavuşturabilmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 27 Mayıs 2021 tarihli yazısı kapsamında ‘ham veya mamul kumaşın baskı veya boya işlemlerine tabi tutulması’ konusunun Dahilde İşleme İzni kapsamında Gümrük İdarelerince değerlendirilmesi kararı tekstil sektöründe sorunlara yol açmıştı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirdiği temaslarda konu ile alakalı tekstil sektöründe yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini paylaştı. "Son düzenleme ihracat taahhütlerinde gecikmeye sebep oldu" BTSO Başkanı İbrahim Burkay, firmaların Ticaret Bakanlığı tarafından verilen Dahilde İşleme İzin Belgesi ile ithal ettikleri ürünleri, baskı ve boya işlemlerini yaptıktan sonra ihraç edebildiğini belirterek, yapılan son düzenleme sonrası Dahilde İşleme İzin Belgelerinin geçersiz kılındığını kaydetti. Firmaların artık her işlemden sonra Gümrük İdarelerinden Dahilde İşleme İzini almak durumunda kaldığını kaydeden Burkay, “Ticaret Bakanlığı tarafından verilen Dahilde İşleme İzin Belgeleri, eşya Türkiye gümrük bölgesine gelmeden önce düzenlenebilmekteydi. Bu durum firmalarımıza önemli bir zaman ve maliyet avantajı kazandırıyordu. Dahilde İşleme İzin başvuruları ise eşya ancak Türkiye gümrük bölgesine gelmesiyle değerlendiriliyor. Bu durum zaman kaybına ve ilave maliyetlere yol açmanın yanı sıra ihracat taahhütlerinin de gecikmesine yol açıyor.” dedi. "İş dünyası adına teşekkür ediyorum" Küresel salgın ile özellikle tekstil sektöründe gümrük işlemlerinin hızlı gerçekleştirilmesinin çok daha önemli hale geldiğini vurgulayan Başkan Burkay, “Özellikle Avrupa Birliği pazarındaki hızlı tedarik avantajımızın devam etmesi adına lojistik maliyetlerin azaltılması ve gümrük süreçlerinin kolaylaştırılması büyük önem arz ediyor. Salgın döneminde şirketlerimize gümrük kolaylığı sağlayan birçok uygulamayı hayata geçiren Ticaret Bakanlığımızdan, tekstil sektöründe iş ve ihracat süreçlerinin daha hızlı ve verimli yürümesi adına kapasite raporu bulunan ve yüksek işlem hacmine sahip firmaların, baskı ve boya işlemlerini Dahilde İşleme İzin Belgesi ile yapabilmesini talep ettik. Destek talebimizi değerlendiren ve hızla çözüme kavuşturan Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a ve İhracat Genel Müdürlüğümüze iş dünyamız adına şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.