Hava Durumu

#Gurbetçiler

Yeni Marmara Gazetesi - Gurbetçiler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gurbetçiler haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

63 yıl önce Almanya'ya giden Türk işçilere verilen öğütler Haber

63 yıl önce Almanya'ya giden Türk işçilere verilen öğütler

   Türkiye'de ekonominin sıkıntılı bir süreçten geçtiği 1960'lı yıllarda Almanya'dan gelen işçi talebi ülkenin iktisadi açıdan rahatlaması, işsizliğin azaltılabilmesi ve döviz girdisinin arttırılabilmesi için bir fırsat olarak görülmüş, Almanya'ya işçi gönderilmesine karar verilmişti. 30 Ekim 1961'de Almanya ile işçi gönderilmesine dair bir protokol imzalanmış ve toplu işgücü göçü bu protokol çerçevesinde olmuştu.  O dönemde hem ekonomik sıkıntıdan kurtulmak hem de çocuklarına daha iyi bir ekonomik gelecek sağlamak amacıyla pek çok zor şartlar altına memleketten Almanya'ya gitmek zorunda kaldığını belirten Aydın Çineli Saliha Yavaş, Almanya'ya gidecek olanlara çeşitli nasihatlerde bulunulduğunu belirtti.  Pasaport başvurusu sırasında Almanya'ya çalışmaya gidecek işçiler için özel hazırlanmış kağıtlarla 5 ayrı başlık altında Türk işçilere verilen nasihatlerle onur, haysiyet, aile ve ülke gururunun önemi anlatılıyor.      O dönemin İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yurt dışına gidecek işçilere pasaport başvurusu sırasında verilen kağıtlarda yer alan öğütlerde;  "Onurlu ol" başlığı altında, "Para biriktireceğim diye gerektiğinden aşağı bir şekilde yaşama, kimseden öteberi isteme, muhtaç olduğunu belli etme, kendini başkalarına acındırma, parayla olacak işleri parasız yapmaya kalkışma, cimrilik etme, kışkırtıcılara sırtını çevir" ifadeleri yer alıyor.  O dönem telefon ve internet bu kadar yaygın olmadığı için "Aileni ve evini unutma" başlığı altında ise, "Evine muntazam mektup yaz, merak ettirme. Sıkıntılarını ailene yazma, tutumlu ol, paranı sokağa atma. Arttırabildiğini evine gönder" denilmiş.  İşçilere verilen nasihat yazısında ayrıca, "İşini çabuk öğren ve en iyi şekilde yap. Bilmediğini sormaktan çekinme. Dikkatsizlik edip işinde malzeme zayiatına sebep olma, tembellik etme. Verilen işi zamanında ve noksansız bitir, boş ver diyene uyma, iş yerinde idarecilere, ustalara saygı göster. Kendine iyi bak, sarhoş olma, uyku saatinde uyu, uçkuruna sahip ol" denilmiş.  "Bayrağını düşün"     Yurt dışına giden işçilere ülkenin ve Türklüğün onur ve şerefinin korunmasının öneminin de hatırlatıldığı nasihat yazısında, "Yabancı ilde yapacağın iyi iş de kötü iş de şahsına yüklenmez. Türklüğe ait olur. Bayrağının şerefini hatrından çıkarma. Rengini ataların dökülen kanlarından aldığını unutma, dinden imandan ayrılma" ifadelerine yer verilmiş. 

Gurbetçiler, Çiçeklerle Karşılandı Haber

Gurbetçiler, Çiçeklerle Karşılandı

Almanya’nın Köln kentinden Kayseri’ye gelen 200’e yakın gurbetçi vatandaş havalimanında çiçeklerle karşılandı. KESOB Başkanı Şeyhi Odakır; TESKOMB Genel Başkan Vekili Mustafa Alan, KESOB Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri, Kayseri Erkilet Havalimanı’nda gurbetçi vatandaşları çiçeklerle karşıladı. Almanya’nın Köln kentinden Kayseri’ye iniş yapan ve yaklaşık 200 kişiden oluşan kafile, uçaktan iner inmez KESOB tarafından hazırlanan ‘Cennet Türkiye’mize Hoş Geldiniz’ pankartıyla karşı karşıya kaldı. Kimi vatandaşlar karşılamanın sevincini saklayamazken, kimisi de hatıra fotoğrafları çekindi. Gurbetçi vatandaşlar sevinçlerini paylaşarak; "Çok mutlu olduk, böyle bir organizasyonla karşılaşacağımızı tahmin edemezdik. Düşünceli, samimi karşılamanız için çok teşekkür ederiz” dedi. Odakır ve beraberindeki heyet, uçaktan inen bütün vatandaşlara gül ve hediye takdim etti. Karşılama merasiminin ardından Başkan Odakır ve beraberindeki heyet, havalimanında görev yapan personele de gül ve hediye takdim etti. “Mutlu etmek istedik” Gurbetçi vatandaşlara bir karşılama yaparak, onları mutlu etmek istediklerini dile getiren Başkan Odakır; "Havalimanımızda gurbetçi vatandaşlarımızı karşıladık. Artık geleneksel bir şey oldu kurumumuz için. Bu yıl da yaklaşık 200 kişiden oluşan bir kafileyi karşıladık. Kendilerine hoş geldin dedik, hal hatır sorup gül ile hediye takdim ettik. Tabi vatandaşlarımız yurtlarından uzakta yaşıyorlar, vatan hasreti de çekiyorlar. Bu hasretlerini gidermek için geldiklerinde biz de kendilerini mutlu etmek istedik. Aldığımız olumlu tepkiler de amacımıza ulaştığımızı gösterdi. Biz de vatandaşlarımız da mutluluğu paylaştık memnun olduk. Tekrardan bütün gurbetçi vatandaşlarımıza hoş geldiniz demek istiyorum. Şehrimizde, ülkemizde güzel vakitler geçirmelerini diliyorum” ifadelerini kullandı. Öte yandan Odakır ve beraberindeki heyet, Havalimanı Müdür Enver Selim Akata’yı da ziyaret ederek başarılar diledi. Başkan Odakır; "Müdürümüze de ayrıca teşekkür ediyoruz. Bizlerle yakından ilgilendiler. Organizasyonu düzenlememizde ilgili personellerle ve güvenlik güçleriyle birlikte gurbetçilerimizi karşılamamıza yardımcı oldular. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.