Hava Durumu

#Güzel Sanatlar

Yeni Marmara Gazetesi - Güzel Sanatlar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Güzel Sanatlar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ünlü Atıcı Sınav Sorusu Oldu Haber

Ünlü Atıcı Sınav Sorusu Oldu

 Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavında, atış pozisyonuyla tüm dünyaya adını duyuran Yusuf Dikeç sınav sorusu oldu.   Adaylardan, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'nda atıcılık alanında ekipman kullanmadan ve eli cebinde atış yapan milli sporcu Yusuf Dikeç'in mekanik olarak çiziminin yapılması istendi.  Sınavın ilk oturumunda masaya konulan objeleri çizen öğrenci adayları sınavın ikinci oturumunda ise Yusuf Dikeç'in portresinin yarısını mekanik olarak çizdi.  EBYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, sınava ilişkin açıklamalarda bulanarak, “Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavımız başladı. Sınava 250'ye yakın başvuru yapıldı. Başvuru yapanların büyük bir kısmı sınava girdi. Sınavda öğrencilerimizin hem yeteneklerini hem de günlük olayları nasıl takip edebildiklerini, çevrelerini ne kadar algılayıp algılamadıklarını değerlendiren sorularımız var” dedi.  Yusuf Dikeç'e ayrı bir parantez açan Mehmet Kavukcu, “Sınavda Yusuf Dikeç'in yüzünün bir tarafının mekanik yani robot mantığıyla çizimini yapacaklar. Yusuf Dikeç tüm dünyada popüler olmuş bir isim. Türkiye'yi de en doğru şekilde temsil ettiğini düşünüyoruz” ifadelerini yer verdi.  EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ise sınav alanına gelerek sınava giren öğrencilere başarılar diledi. 

Yok olmaya yüz tutan çömlekçilik kadın eliyle yeniden doğuyor Haber

Yok olmaya yüz tutan çömlekçilik kadın eliyle yeniden doğuyor

Kozan Halk Eğitim Merkezi Seramik kursunda unutulmaya yüz tutan el sanatı “çömlekçilik” yeniden hayat buluyor. Kozan’da atalarından 2 ailenin üretim yaptığı ve yöresel adıyla “cerecilik” olarak bilinen çamurdan yapılan çömlek için seramik sanatçısı Nermin Elmalı, kursiyerler ile yeniden sanatın ekonomiye kazandırılması ve üretime başlanması için çalışma başlattı. Ataları "cereci" olan kursiyer Ali Cereci, “Bu dede ata mesleğini yeniden ekonomiye kazandırmak istiyorum. Selanik’ten gelmişler ve en son babam yapmış ama şuan günümüzde yapan yok. Yeni nesillere aktarmak için ben şimdi kursa katılıyorum ve ata mesleğini devam ettirmek istiyorum” dedi. Seramik sanatçısı ve eğitimci Nermin Elmalı ise “Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümü mezunuyum, Hacettepe Üniversitesinde Yüksek Lisansımı devam ettiriyorum. Kozan cereleri ve küplerini yeniden ekonomiye kazandırmak yeniden üretilmesi için halk eğitim müdürlüğümüz seramik kursunda özellikle kadınlarımızın bu sanatı öğrenerek üretip ekonomiye katılmaları büyük önem taşıyor. Türkiye’de ’cere’ Kelimesi sadece Kozan’da var. Bir çok yerde testi, küp ve çömlektir. Tüm akademisyenler ile bu konuda bir çalışma yapıyoruz. Tereyağ, pekmez saklanan, sirke kurulan cerelerimiz, küplerimiz kültür mirasımızdır. Kozan tarihinde 2 aile var çömlekçilik yapan biri Koç ailesi biri Cereci ailesi. Her iki ailede Kozanlı değil Avanos ve Selanik’ten bölgeye gelmişler. Geleneksel bacalar yıkılmış, tornalar yarım asır önce kapatılmış. Halk eğitim merkezimizde öncelikli bu işleri yapacak şahıslar yetiştirmek. Özellikle kadınları çömlekçi olarak yetiştiriyoruz. Hedefimiz bu sanatı yeniden yaşatıp Avrupa’ya satmak” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.