Hava Durumu

#Hamsi

Yeni Marmara Gazetesi - Hamsi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hamsi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kış Ayında Çinekop ve Hamsi Tezgahları Süslüyor Haber

Kış Ayında Çinekop ve Hamsi Tezgahları Süslüyor

Kocaeli'de palamut sezonunun bittiği balık tezgahlarında, hamsi ve çinekop rağbet görüyor. Balıkların en yağlı ve lezzetli döneminde olduğunu vurgulayan esnaf, fiyatların düşeceğini dile getirdi.  Kış ayında balıkların miktarında olan azalma tezgahlarda fiyat dalgalanmalarına sebep oluyor. Ancak buna rağmen vatandaşların balıklara olan ilgisi azalmıyor. Kocaeli'de özellikle vatandaşlar tarafından son zamanlarda hamsi ve çinekoba ilgi arttı. Kocaeli'de tezgahlarda hamsi 300 TL, palamut (tane) 250 TL, çupra (tane) 200, levrek (tane) 200, turna mezgit 600 TL, barbun 500 TL, istavrit 150 TL, sarıkanat 500 TL, Norveç somon (kilogram) 550 TL, çinekop 350 TL, mezgit 350 TL'den satılıyor.  "Son zamanlarda hamsi ve çinekoba ilgi arttı"  Hamsi ve çinekobun yoğun ilgi gördüğünü dile getiren balıkçı esnafı Oktay Güngördü, "Hava şartlarından dolayı arkadaşlarımız denize açılamadı. Bu yüzden fiyatlarda biraz artış yaşandı ama düzelecek diye umuyoruz. Fiyatlar geçen senelere göre daha yüksek. Enflasyondan dolayı balık piyasasında da fiyatlar arttı. Palamudun adet fiyatı 250 TL. Bir hafta önceye kadar palamut tercih ediliyordu. Son zamanlarda hamsi ve çinekoba ilgi arttı. Hamsinin 300, çinekobun 350 TL kilogram fiyatı var. Bunda fiyat dalgalanmalarının da etkisi de var" diye konuştu.  "Karadeniz'den hamsi gelecek"  Bir diğer esnaf ise "Geçen seneye oranla bu sene fiyatlar uygun çünkü palamut bol oldu. Bizde bir balık fazla olduğunda bütün hepsinin dengesini bozar ve fiyatları düşürür. Şu anda istavrit 150 lira, normalde bu zamanda 300 lira olması lazımdı. Hamsi 300 TL'den satılıyor. Dün hamsi satışımız 200 TL'den gerçekleşti. Artık havalar soğudu bundan sonra Karadeniz'den hamsi gelecek bu da hamsinin daha uygun fiyatlardan piyasa da olmasını sağlayacak" şeklinde konuştu.  "Balığın en lezzetli zamanı"  Bölge esnafından balıkçı Sinan Fuat, balığın en yağlı ve lezzetli zamanında olduğuna değinerek, "Şu an balıkların en lezzetli ve yağlı oldukları zamanda olduğumuz için ızgarada çok güzel oluyor. Herkese tavsiye ederim. Balığın şu anda en iyi zamanı olduğundan fiyatlar yüksek ama bundan sonra biraz daha düşer" ifadelerini kullandı. 

Palamuttan Sonra Hamside İyice Kendini Göstermeye Başladı Haber

Palamuttan Sonra Hamside İyice Kendini Göstermeye Başladı

Denizlerde 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu ile son yılların en bereketli sezonu yaşanırken, palamut avının ardından bu durum hamsi avına da yansımaya başladı.   Trabzon Balık Hali’nde geçtiğimiz haftalarda kilosu 200 TL’den satılan hamsi, bugün bol av vermesiyle fiyatı yarıya kadar gerileyerek 100 TL’ye kadar indi.  Trabzon Toptancı Balık Hali’ne bu sezon ilk kez bin kasanın üzerinde hamsi gelirken, geçtiğimiz haftalar bu rakam neredeyse onda biri kadardı.  Balıkçı esnaflarından Emin Avcı, 22 yıldır sektörde olduğunu hamsi ile palamudun bu kadar bol olmadığını belirterek “Hamsimiz bollaştı. 10-20 gün önce kilosu 200 TL idi şu anda 100 TL. Vatandaşın artık yemesi lazım buranın yerli hamsisi Trabzon açıklarında avlanıyor. Bu sezon palamut bol idi hamsi de bu şu an bol gibi görünüyor. Yirmi iki yıllık balıkçıyım böyle bir sezon yaşamadım. Palamut bol hamsi bol gibi görünüyor diğer çeşitler de bol. Hamsi bu sıralar bol görünüyor ama ileri için bir şey söylemek mümkün değil. Balık çeşitlerimizin fiyatları istavrit 100-150 TL, sargan 250-300 TL, sarıkanat 350-400 TL, barbun 300-400 TL, mezgit 100-400 TL” dedi.  Deniz suyunun biraz daha soğumasıyla hamsinin daha bol olacağı ümidini yaşadıklarını kaydeden balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz ise “Bugün hamsi biraz bol geldi. Dün kilosu 125-150 TL idi bugün 100 TL. Hamsi şu sıralar genelde Rize açıklarında avlanıyor. Şu an hamsi tam istediğimiz boyutta değil temennimiz biraz daha büyümesi. Sezon başından beri genelde palamut satıyoruz. Geçen bir tane palamut yoktu. Deniz suyu biraz daha soğursa inşallah hamsiyi daha bol bekliyoruz. 2-3 gün önce balık haline 200-300 kasa geliyordu. Bugün şükürler olsun Trabzon Balık Hali’ne bin-bin 500 kasa kadar hamsi girişi oldu” diye konuştu. 

Liman Balıkçı Tekneleriyle Doldu Haber

Liman Balıkçı Tekneleriyle Doldu

Düzce’de balıkçılar Akçakoca limanına kasa kasa hamsi ile döndüler. Teknelerden boşalan hamsiler Anadolu’ya yola çıkarken kasası bin ile bin 500 liradan satılıyor.  Havaların soğuması ile birlikte Karadeniz’de hamsi bollaştı. 3 bin kasa hamisi ile limana yanaşan Balıkçı Ferhat Birinci, hem hamsi hem palamut olduğunu söyledi.  Teknelerin balık ile döndüğünü söyleyen Birinci “Palamut balığı bu ayda olmazdı aslında, devam ediyor, güzel. Denize giden çalışan tutuyor bir şeyler. Hamsi kayıkları da boş değil onlarda da balık var. Ebatları, boyları da iyi, fiyatlarda uygun. Hamsinin kasası bin liradan başlıyor bin 500 liraya kadar gidiyor. Boyuna göre değişiyor. Piyasada ince hamsi 100 TL’ye, iri olanlar ise 150 TL’ye satılıyor. Palamut bağlığı da 150 lira civarında, bazı yerlerde 175 lira ama genel olarak 150 liradan satılıyor. Balık sezonu devam eder yılbaşını geçecek diye düşünüyorum. Hamsi şu anda Boğazdan Hopa’ya kadar var. Hamsi az değil, hava soğudukça daha da fazlalaşır balık bir araya gelir, artar. Hiç boş gelen kayık yok. Sayıları adetleri az ama gün geçtikçe fazlalaşır, öyle ümit ediyoruz öyle tahmin ediyoruz. Çünkü erken başladı fazla olacağın tahmin ediyoruz. Şu anda Karadeniz’in bütün limanlarında balık var boş gelen yok” ifadelerinde bulundu.  Limana gelen teknelerden boşalan balıklar ise Anadolu’nun çeşitli şehirlerine gitme üzere yola çıktı. 

Vatandaşlar hamsiye doydu Haber

Vatandaşlar hamsiye doydu

Mamak'ta 3'üncüsü düzenlenen Hamsi Festivali'nde vatandaşlar hamsiye doydu. Festival alanını ziyaret eden vatandaşlara ızgarada pişirilen hamsi ekmek dağıtıldı.   Ankara'nın Mamak ilçesinde yer alan Üreğil Millet Bahçesi'nde 3'üncüsü düzenlenen Hamsi Festivali yoğun katılım ile gerçekleşti. Festival alanında vatandaşlar ızgarada pişirilen hamsilerin tadına bakarak, Karadeniz yöresine ait şarkılar eşliğinde horon tepti. Hamsinin yanı sıra alanda çocuklar için şekerlemeler de sunuldu. Mamak Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen festivale Mamak Belediye Başkanı Murat Köse'nin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.  “Mamak olarak büyük bir aileyiz”  Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Köse, Mamaklı vatandaşlarla bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Mamak olarak büyük bir aileyiz. Böyle güzel coşkulu etkinliklerde hemşerilerimizle, güzel Mamaklılarla bir araya gelmekten dolayı mutluluklarımı bir kez daha ifade ediyorum. Bizim en büyük zenginliğimiz birliğimizdir. Rabbim inşallah birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin diyorum. Hizmet belediyeciliği, eser belediyeciliği anlayışıyla en güzel hizmetleri sunmanın gayretiyle çalışıyoruz. Biz halka hizmetin hakka hizmet olduğuna inanan, insanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesine bağlı, şehri imar ederken gönülleri de ihya etmeyi önemseyen bir gelenekten geliyoruz. Biz milletimize efendi olmak için değil, milletimize hizmetkar olmak için buradayız” ifadelerini kullandı.  "Recep Tayyip Erdoğan'ın hizmet, eser ve gönül belediyeciliğini esas alan bir geleneğin izini sürüyoruz”  Mamak'ın daha güzel, daha yaşanılabilir bir ilçe olması için 7 gün 24 saat çalıştıklarını belirten Köse, “Güzel Mamak'ımızı insan dostu, çevre dostu, estetik, katılımcı ve müreffeh bir marka şehir haline getirmek için çalışıyoruz. Çok şükür ki Mamak her anlamda kendini geliştiren, marka haline gelen bir ilçe olma yolunda güzel projelere imza attık. Biz 1994 yılında İstanbul'da belediye başkanlığı yapan kıymetli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın hizmet ve eser belediyeciliğini, gönül belediyeciliğin esas alan bir geleneğin izini sürüyoruz” diye konuştu.  "Cumhur İttifakı olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz"  Vatandaşlara balık ekmek de dağıtan Başkan Köse, dağıtımın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Köse, Ankara'nın son 5 yılda pırıltısını kaybettiğini dile getirerek, “Billboardlarda Ankara'nın yıldızının yeniden parlayacağına dair bir mesajımız var. Ankara pırıltısını kaybetti bu beş yılda. Dolayısıyla bu pırıltıyı tekrar kazanacak şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ben Mamak Belediye Başkanıyım ama bir taraftan AK Parti Grup Başkanvekiliyim. Dolayısıyla Ankara'da AK Parti olarak seçimlere hazırlanırken Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhur İttifakı olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu festivali seneye bu vakitlerde Ankara'da yapalım istiyoruz” şeklinde konuştu.

Fırtına balık tezgahlarını vurdu, fiyatlar yükselişe geçti Haber

Fırtına balık tezgahlarını vurdu, fiyatlar yükselişe geçti

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte İzmirli vatandaşlar, uygun fiyatlarda balık tüketebilmek için soluğu tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Havra Sokağı’nda alıyor. Türkiye genelinde ve İzmir’de yaşanan fırtına nedeniyle balıkçılar denize açılamadı. Bu durum nedeniyle tezgahlarda azalma yaşanırken, fiyatlar yükselişe geçti. Tezgahlarda hamsi 50 ila 70, sardalye 70, çupra 150, levrek 150 ile 180, lüfer 400, somon 200, alabalık 130 liradan satışa sunuluyor. “Fırtına olduğu için balıkçılar denize çıkamıyor” Havra Sokağı’nda balıkçılık yapan Kazım Çelik, “50 liraya satılan bir balık 70 liraya yükseldi. Fırtına balık fiyatlarını etkiledi. Fırtına olduğu için balıkçılar denize çıkamıyor. Ocak’tan sonra fiyatlar daha da yükselir. Havalar biraz serinlediği zaman balıklar geri çekiliyor. Üründe azalma olduğu için de fiyatlar bu doğrultuda etkilenip yükseliyor” dedi. "Fiyatlardaki yükseliş bir süre daha devam edecek" Fırtına, rüzgar ve yağmurun fiyatları etkilediğini ve balık fiyatlarındaki yükselişin bir süre daha devam edeceğini söyleyen balıkçı Yusuf Çelik, “Tekneler batmaya başladı. O yüzden balık az olduğu için fiyatlar da yükseliyor. Balık çeşitleri güzel, çeşit çok; fakat şuan fiyatlar yüksek durumda. Bu yükseliş daha da devam eder. Fiyatta yükselme olduğu zaman geri düşmez. Fiyatların düşmesi için baya bir bolluk ve havaların güzel olması lazım. Fırtına olduğu zaman, balıklar dibe kaçıyor. Makineler balıkları tespit edemiyor. Bu yüzden balık tutması zorlaşıyor. Bu durum da doğrudan balık fiyatlarına etki ediyor. Balık genelde çok olduğu zaman ucuz olur ama az olduğu zaman değere biner. Hamsi 70, sardalye 70, çupra 150, levrek 180, lüfer 400, somon 200, alabalık 130 liradan satılıyor. Bu sene bolluk yok. Çupra, levrek fiyatları fırtınadan dolayı hep yükseldi” ifadelerine yer verdi. “Tezgahlara fazla bir çeşit koyamıyoruz, balık gelmiyor” Tezgahlara çok çeşit koyamadıklarını belirten esnaf Serkan Çömlek, “Balık fiyatları 1 haftaya kadar normaldi; fakat gördüğünüz gibi 3-4 gündür fırtına var. Bazı balıklarda fiyatlar bu sebeple yükseldi. Tezgahlara fazla bir çeşit koyamıyoruz, balık gelmiyor. Sardalye ve hamsi 50 liraydı, 2-3 günden beri 70 liraya satıyoruz. 20 lira kadar etkiledi. İnsanlar yağmur ve fırtınadan dolayı balık almaya gelmiyor ve bu fiyatları yüksek buluyor; ama bugün 70 liraya bir tava menemen dahi yapılamıyor. Vatandaşlar bol bol balık yesinler. Bugün bir buçuk kilo balık 100 lira ve 4 kişilik bir aileyi doyurur; yani insanlar akşam yemeğini 25 liraya yesinler” şeklinde konuştu. “Havalar düzeldiği zaman fiyatlar da düşer” Balığın çok faydalı olduğuna değinen esnaf Cebrail Bekiroğlu, “Şu anda hava durumundan dolayı çeşitlerimiz çok değil. Fiyatlar da yukarı doğru gidiyor. 5-10 gün öncesine kadar sardalye, hamsi fiyatlarımız 50 lira bandındaydı. Havalar soğudu ve fırtına olduğu zaman 70 liraya kadar yükselir. Bunlar geçici durumlar. Havalar düzeldiği zaman fiyatlar da geriye doğru çekilir. Tabii bu havalarda balık yemesi daha güzel oluyor. Şuan hamsi 50 lira. Geçen sene de hamsi 50 liraydı; fakat asgari ücret 5 bin 500 TL idi. Asgari ücret bu sene 11 bin liraya çıktı; ama hamsi yine 50 lirada kaldı. Geçen seneye göre fiyatlar iyi durumda. Kırmızı et ve tavuğa nazaran balığın şuanda kesinlikle tüketilmesi lazım. İnsan vücuduna birebir, doğal bir ürün. Fiyatlar herkese hitap ediyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.