Hava Durumu

#Ibadet

Yeni Marmara Gazetesi - Ibadet haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ibadet haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Depremde hasar gören 5 asırlık cami ibadete açılmayı bekliyor Haber

Depremde hasar gören 5 asırlık cami ibadete açılmayı bekliyor

Yavuz Sultan Selim Han’ın anneannesi Dulkadiroğulları Beyi Alaüddevle’nin eşi Şemsi Mah Hatun’un türbesinin içerisinde yer alan ve 1500’lü yıllarda yapılan Hatuniye Cami, 6 Şubat depremlerinde hasar aldı. Minaresi ve etrafındaki evler cami üzerine devrilmesi sonucu ağır hasar alan ibadethanede vakit namazları cami avlusunda kılınıyor. Camiye yakın zamanda restorasyon çalışmalarının başlanabileceği kanaatinde olduğunu ifade eden Cami İmam Hatibi Yaşar Kazmacı, “Dulkadiroğlu ilçemizde Şems Hatun camimiz 1519 yılında yapılmış bir camimiz. Yaklaşık 500 yıllık camimiz ayaktaydı son 6 Şubat depremlerinde minaresinin ve çevredeki evlerin camimizin üzerine yıkılması dolayısı ile ağır hasa aldı. Tamamen yıkılmadı ağır hasarlı durumda. Şuanda müftülüğümüz ile görüşerek camimizin son cemaat avlusunda vakit ve Cuma namazlarımızı eda ediyoruz. Camimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır ve biz müdahale edemiyoruz. Yakın bir zamanda yılbaşına kadar buranın ihalesinin yapılacağı ve restorasyonu yapılacağıdır” ifadesini kullandı. Caminin kısa sürede ibadete açılmasını ümit ettiklerini de söyleyen Kazmacı, “Dulkadir Beyi Alaüddevle’nin eşi Şemsi Mah Hatun adına yaptırdığı bir türbedir. Şemsi Mah Hatun aynı zamanda Yavuz Sultan Selim Han’ın anneannesidir. Buraya defnedilmiş ve daha sonra Alaüddevle tarafından eşi adına burada bir cami yapılmış. Çok sayıda ziyaretçi geliyordu ancak depremler sonrası ziyaretçiler gelmez oldu. İnşallah camimiz kısa sürede ibadete açılır” dedi.

Mescid-i Nebi'nin Anlamı, Konumu ve Özellikleri Haber

Mescid-i Nebi'nin Anlamı, Konumu ve Özellikleri

HABER / İSMAİL KEMAL KEMANKAŞ Mescid-i Nebi, 622 yılında Müslümanların Mekke'den Medine'ye hicret etmelerinin ardından inşa edilen bir mescittir. Duvarları hasır, zemini çakıl ve çatısı hurma dallarından yapılmıştır. Mescid'in arsası, Medine'de yaşayan iki yetime aitti. Bu arsa, satın alındıktan sonra mescit inşa edilmiştir. Mescid-i Nebi'nin Faziletleri Peygamberimiz, "Mescid-i Nebi'de kılınan bir rekât namaz, diğer mescitlerde kılınan namazlardan 1000 kat daha faziletlidir." şeklinde bir hadis-i şerif ile bu mescidin kutsiyetini vurgulamıştır. Bu nedenle Mescid-i Nebi'de kılınan namazların ayrı bir değeri vardır. Mescid-i Nebi'nin bazı genel özellikleri şunlardır: 1. Medine şehrinde bulunur ve İslam Devleti'nin yönetim merkezidir. 2. Nikah akdi, zekat dağıtımı, önemli toplantılar ve istişareler Mescid-i Nebi'de gerçekleştirilirdi. 3. Mescid-i Nebi, İslam Devleti'nin yönetim merkezi, karargahı ve ibadet yeri olarak hizmet verirdi. 4. Mescitte devlet başkanı, 5 vakit namazı cemaate kıldırırdı veya vekil bırakırdı. Peygamberimiz aleyhisselam, bazı durumlarda Hz. Ebu Bekr (ra) gibi sahabilere vekillik yapmalarını emretmiştir. 5. Mescit, sade bir yapıya sahipti ve gösterişten uzaktı. Mescitte bulunan hurma kütüğü, minber görevi görürdü. Günümüzde ise Mescid-i Nebi birçok değişikliğe uğramıştır. Mescid-i Nebi, İslam'ın başlangıç noktası ve peygamberimizin öğrettiği değerlerin merkezlerinden biri olarak önemli bir rol oynamıştır.

İnegöl'ün sembolü olacak o cami ibadete açıldı Haber

İnegöl'ün sembolü olacak o cami ibadete açıldı

Akbaşlar Mahallesinde Muhtarlık ve Ertuğrulgazi Cami Derneği iş birliğinde 2019 yılında yapımına başlanan Ertuğrulgazi Camisi, hayırseverler ve yerel idarenin de katkılarıyla tamamlanarak ibadete açıldı. Toplamda 3,5 milyon TL’ye mal olan Ertuğrulgazi Camisinin yapımında İnegöl Belediyesi de, 150 metre uzunluğundan 500 metrekare taş duvar yapımı, cami bahçesinde bin ton toprak kaldırılıp 550 ton dolgu serilerek zemin iyileştirmesi, caminin alt tarafına, çıkan malzemeler ile dolgu yapılarak otopark alanı oluşturulması ve cami bahçesinde bin 500 metrekare alanda parke taşı kaplaması yaptı. Toplamda 1 milyon 150 bin TL tutarındaki bu destekle İnegöl Belediyesi de cami yapımına ciddi bir katkı sunmuş oldu. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “Kim Allah rızasını dileyerek bir mescit inşa ederse, Allah’ta onun için cennette bir saray hazırlar buyruluyor. Nihayet itibariyle camilerimiz bizim buluştuğumuz, cemaat olduğumuz, bir ve beraber olduğumuz mekanlar. Burada da İnegöl’e namzet bir cami hayata geçirilmiş oldu. Emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da “Camiler bizim ruhumuzu, bedenimizi terbiye eden, olgunlaştıran, İslam kültürünün gönüllere işendiği ulvi mekanlardır. Biz camilerimize çok kıymet veririz Türk toplumu olarak. Camilerimizin tamiratına, tadilatına önem veririz. Camileri sadece dini vazifelerimizi yerine getirdiğimiz mekanlar olarak görmeyin. İnşallah bu güzel mekandan çocuklarımız istifade edecek kuran kurslarına gelerek, büyüklerimiz istifade edecekler, kadınlarımız istifade edecekler. Konum itibariyle de camimiz çok güzel bir yerde. Ne mutlu dünyada bu tip eserler bırakanlara. Emek ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Allah sayılarını arttırsın” ifadelerinde bulundu. Konuşmaların ardından dualar ve kurdele kesimiyle caminin açılışı gerçekleştirildi. Kalabalık cemaatle öğlen namazı kılındıktan sonra ise ikramlarla devam etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.