Hava Durumu

#Kalp

Yeni Marmara Gazetesi - Kalp haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kalp haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kalıcı Kalp Pili Sonrası 8 Önemli Kural! Haber

Kalıcı Kalp Pili Sonrası 8 Önemli Kural!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, kalıcı kalp pili takılan hastaların ameliyat sonrası uyması gereken 8 kuralı açıkladı.   Kalıcı kalp pili (pacemaker), kalbin ritmini oluşturan, düzenleyen ve gerektiğinde kalbe şok uygulayabilen elektronik cihazlar olarak biliniyor. İlk çıkan pillerin kalbin yavaşlaması sonucu gelişen bayılma, baş dönmesi, halsizlik gibi rahatsızlıkları tedavi ettiğini ifade eden Medicana Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, sonraki yıllarda ölümcül hızlı ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği tedavisinde daha gelişmiş kalıcı kalp pilleri (ICD, CRT) kullanılmaya başlandığını söyledi.  Kalıcı kalp pili takılan hastaların uyması gereken 8 kural olduğunu belirten Medicana Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Baran, bu kuralları şöyle açıkladı:  "Kalp pili takılan hastanın ilk 2 gün pil tarafındaki kolunu oynatmaması gerekir. Evde yaranın bulunduğu taraftaki omuzun 1 ay süre ile fazla hareket ettirilmemesi gereklidir. Omuz dışında ön kol ve el hareket ettirilebilir. Kolu sabit vücuda yapıştırmak doğru değildir. Kol serbest olmalı ve sadece omuz hareketleri kısıtlanmalıdır. Kalıcı kalp pilinin yerleştirildiği bölüme basınç uygulanmamalı ve 20-30 gün yüzüstü yatılmamalıdır. Yaranın bulunduğu taraf temiz ve kuru tutulmalıdır. İlk 1 hafta sonra yapılan kontrolde yara bakımı doktorunuz tarafından yapılmalıdır. Kalıcı kalp pili takılan her hastaya pil firması tarafından özel bir kart verilir. Bu kart üzerinde hastanın kimlik bilgileri ve kalp pili bilgileri yazılıdır. Bu bilgiler gerek ilgili hastane ve gerek kalp pili firmasının ana birimi tarafından kayıt altında tutulur ve izlenir. Hastaların bu kartı devamlı yanında taşıması gereklidir. Kalıcı kalp pilleri elektronik aletlerdir. Güçlü elektromanyetik alanlar etkileşime sebep olur. Bu durum kalp pilinin fonksiyonlarını ciddi olarak bozabilir. Bunlar hastanelerdeki MR cihazları, havaalanındaki ve bazı binaların girişlerindeki dedektörler (X-ray cihazı), birtakım ameliyatlarda kullanılan koter cihazlarıdır. MR uyumlu pili olmayan hastalara MR çekilemez. Kalp pili olan hastalar X-ray cihazından geçmemelidir. Kalp pili olan hastalar elektrik arkı kaynağı ve trafolardan uzak durmalıdır. Düz röntgen filmi, anjiyo, ultrason, bilgisayarlı tomografi ve diş girişimleri kalp pilini etkilemez ancak bu işlemlere girerken ilgililere kalp pili olduğunun belirtilmesi uygun olur. Evde kullanılan buzdolabı, çamaşır makinası, ütü, ocak gibi çoğu aletlerden ise kalp pili etkilenmez. Cep telefonu ve telsiz telefonları kullanırken pil cebinden 15 santimetre uzakta, mümkünse diğer tarafta tutulması önerilir. Düzenli kalp pili ölçümleri ve uzman hekim kontrolleri ile kalp pilinin ömrünü ek olarak 2 yıldan daha fazla uzatmak mümkündür" 

Uzmanından Kalp Hastalarına Uyarı Haber

Uzmanından Kalp Hastalarına Uyarı

Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Alihanoğlu, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalp hastalarının dikkat etmesi gereken hususlar hakkında önemli uyarılarda bulundu.  Yurt genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, özellikle kalp ve kronik rahatsızlığı bulunanlar için tehdit oluşturuyor. Sıcak havaların kalp hastaları için risk teşkil ettiğini ifade eden Özel Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Alihanoğlu, kalp hastalarına uyarılarda bulunarak, öneriler sundu. Havaların ısınmasıyla vücudun adaptasyon mekanizmalarını devreye soktuğunu ifade eden Doç. Dr Alihanoğlu, aşırı terlemeye bağlı olarak vücudun ısısını düşürerek dengelemeye çalışmasıyla sıvı kaybının ortaya çıktığını söyledi. Bu durumun tansiyon düşüklüğü olarak kendisini gösterdiğini dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alihanoğlu, “Tansiyon düşüklüğünü tolere edebilmek için kalbimiz hızlı çalışıyor. Hızlı çalışmayla beraber de özellikle risk faktörü olan hastalarda işte kalp kapak hastalığında, kalp yetmezlikler yetmezliği olan hastalarda, kalp ritim bozukluğu olan hastalarda kalp bu kompansatuvar mekanizmayı devreye sokup tansiyonu dengelemek isterken tabiri yerindeyse iyice sarpa sarıyor. Ritim bozuklukları daha sıkıntılı bir noktaya geliyor. Özellikle altta yatan risk faktörlerinden olan kalp krizleri tetikleniyor. Kalp yetmezliği olan hastaların da durumu daha kötüye gidebiliyor” dedi.  “Bol sıvı tüketip, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamalılar”  Dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Doç. Dr. Alihanoğlu, “Özellikle kalp hastalarının bol sıvı tüketmesini istiyoruz. Sıvı tüketirken şekerli içecekler önermiyoruz, asitli içecekler önermiyoruz, kafeinli içecekler, alkollü içecekler asla önermiyoruz. Bunlar vücuttan sıvı kaybını daha da arttıran içeceklerdir. Basit bildiğimiz sıvı veya normal suyu tüketmelerini öneriyoruz. En az 2-2,5 litre günlük alımlarını tavsiye ediyoruz. Yine kalp hastalarının dikkat etmesi gereken bir diğer husus da sıcak havalarda özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde çok fazla dışarıda bulunmaları gerekiyor. Özellikle öğlen 10.00 ile 14.00 arası dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Daha çok sabah erken saatlerinde veya ikindiden sonraki saatlerde dışarıya çıkmalarına öneriyoruz. Yine kıyafet konusunda açık renkli, hafif pamuklu kıyafetleri giymelerini, beslenme konusunda yine böyle bol sıvılı meyveler tüketmelerini, salata tarzı beslenmelerini öneriyoruz. Özellikle kalp yetmezliği bulunan diüretik ilaç kullanımı mevcut. Mutlaka havalar daha da ısınmadan hastalarımız kalp doktoruna giderek, kalp yetmezliği tedavilerine, özellikle idrar söktürücü ilaçları tekrar tekrar gözden geçirmelerine fayda var” ifadelerini kullandı. 

BUÜ, sektör temsilcileriyle işbirliğine odaklandı Haber

BUÜ, sektör temsilcileriyle işbirliğine odaklandı

Yer aldığı Araştırma Üniversiteleri kategorisinde daha üst sıralara tırmanabilmek amacıyla üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), farklı sektör temsilcileriyle akademik ve bilimsel ortaklık protokolleri imzalamaya devam ediyor. Bursa Uludağ Üniversitesi, sektörün öncü kuruluşlarından olan Akteknik Kalıp İmalatı A.Ş. ile işbirliğinin kapılarını araladı. Ortak proje faaliyetleri, akademik ve bilimsel danışmanlık, staj ve uygulama destekleri başlıklarında hazırlanan protokole BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve Akteknik Kalıp İmalatı A.Ş. Genel Müdürü Bülent Göral imza attı. ANA HEDEF PROJE ÇIKTILARININ VERİYE DÖNÜŞMESİ Tören öncesi kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, 2021 yılından itibaren YÖK’ün belirlediği Araştırma Üniversiteleri kategorisinde yer aldıklarını hatırlattı. Bu kapsamda araştırma, geliştirme ve proje niteliğinin yükseltilmesi noktasında ciddi bir çaba gösterdiklerini belirten Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Yer aldığımız kategoride Ar-Ge yapılması, proje üretilmesi ve bu projelerin veriye dönüştürülerek akademik gelişmeye katkı sağlanması hedefleniyor. Üniversitemiz de 2 yıldır bu amaç doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Akademik ve bilimsel altyapımızı yenilemeye, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmeye ve hep birlikte ortak projeler üretmeye gayret ediyoruz. Bugün imzalayacağımız protokol de bu amaca hizmet edecek değerli bir girişim olacak. İki tarafa da fayda getireceğine inanıyorum. Hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ KATKI SAĞLAYACAK Akteknik Kalıp İmalatı A.Ş. Genel Müdürü Bülent Göral ise firma olarak nitelikli üretime odaklandıklarının altını çizdi. Yenilik ve teknolojik gelişim noktasında akademik desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Bülent Göral; “Üretim süreçlerimizde firma olarak pratik deneyimin yanı sıra teorik bilgiye de ihtiyaç duyuyoruz. Bu kapsamda Bursa Uludağ Üniversitesi ve onun değerli akademisyenleriyle işbirliği içerisinde olmanın bizlere önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Proje birlikteliği, staj desteği ve ortak çalışma kültürü konularında işbirliği yapacağımız için mutluyuz” dedi. Protokol imza töreninde BUÜ Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Nihal Sağlam ve firma yöneticileri de hazır bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.