Hava Durumu

#Kentsel Dönüşüm

Yeni Marmara Gazetesi - Kentsel Dönüşüm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kentsel Dönüşüm haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gemlik'te Gölcük Depreminin 25. Yıldönümü İçin Anma Töreni! Haber

Gemlik'te Gölcük Depreminin 25. Yıldönümü İçin Anma Töreni!

17 Ağustos Gölcük Depremi'nin 25.yıldönümünde Bursa'nın Gemlik ilçesinde duygulandıran anma programı ve nefes kesen bir tatbikat düzenlendi.   Programa Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, daire müdürleri ile Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAGDER) arama kurtarma ekibi ve emniyet güçleri katıldı.  Ekipler, Gemlik Cumhuriyet Mahallesi’nde, kentsel dönüşüm nedeniyle yeniden inşa edilmek üzere yıkılan 15 bloklu bir sitenin enkazında toplandı. Depremin meydana geldiği saat 03.02’de sirenler çalındıktan sonra tatbikat yerine tam teçhizatlı olarak gelen arama kurtarma ekipleri, enkaz alanında sembolik arama kurtarma çalışması gerçekleştirdi.  “Gemlik’i depreme dirençli hale getirmeliyiz” MAGDER Bursa Şubesi Başkanı Yusuf Yumru, 17 Ağustos Depremi’nde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek “Bir anma programından çok hatırlatma programı. Gemlik’in önceliği dirençli hale gelmek olmalı. Bu şehrin her an afet olabilecek gibi hazırlanması gerekiyor. Vatandaşa burada büyük iş düşüyor. Geleceğe mal bırakmak kaygısıyla kentsel dönüşüme razı olunmuyor. Herkes bir şeylerden fedakârlık yapmalı. Uzlaştırıcı olunmalı. Dönüşüm sağlanması için halkımızın kurumlarımıza güveni sağlanmalı. Gemlik’te yapı stokları belirlendi, elimizde proje var. Allah, aldığımız eğitimlere muhtaç etmesin” dedi.  “Kentsel dönüşüm ile deprem riskini hafifleteceğiz”  Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren ise, 17 Ağustos’un üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen bütün ülkede aynı endişelerin yaşandığını belirterek Gemlik’in deprem kuşağı üzerinde olduğunu hatırlattı. Başkan Deviren şöyle konuştu: “Deprem gerçeğini unuttuğumuzda, felaketin boyutlarının ileriye gidebileceğini düşünmemiz gerekiyor. Gemlik’in taşıdığı riskleri vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Bütün kurumlarla iş birliği içerisinde alacağımız önlemlerle, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Gemlik’in korkulu rüyasını hafifleteceğiz. Deprem konusunda her zaman hazırlıklı olmalı, önlemlerimizi arttırmalıyız. Biz anlatmaya ve çalışmaya devam edeceğiz.” 

Yıldırım Belediyesinden Kentsel Dönüşüm Haber

Yıldırım Belediyesinden Kentsel Dönüşüm

Yıldırım Belediyesi, Yıldırım Mahallesi 14. Yeşil Sokak'ta bulunan 19 daireden oluşan binayı, risk taşıdığı gerekçesiyle kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkım çalışmasına başladı.    Yıldırım Belediyesi, bir taraftan ilçenin bahtını değiştirecek kentsel dönüşüm hamlelerini planlarken diğer taraftan da riskli durumdaki binaların yıkımını gerçekleştiriyor. 6 Şubat asrın felaketinden sonra belediye teknik ekipleri ile birlikte yapıların deprem risk durumları tespiti için çalışmalara başlayan Yıldırım Belediyesi, sahada gerçekleştirilen çalışmalar sırasında 14. Yeşil Sokak'ta bulunan yapıda kolon kesildiği yönünde gelen şikâyet üzerine belediye ekiplerince zemin ve asma katta taşıyıcı sistemde bazı kolonların ve kirişlerin yerinde bulunmadığı ve risk teşkil ettiği tespit edildi.            Yapı malikleri herhangi bir başvuruda bulunmadığından 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' hakkındaki kanun hükümlerince riskli durumdaki yapının yıkımına başlanıldı.   Kentsel dönüşümün bir tercihten ziyade zorunluluk olarak değerlendirilmesi gerçeğini hatırlatan Başkan Yılmaz, özellikle Bursa gibi deprem kuşağında yer alan şehirler için kentsel dönüşümün hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bursa gibi sanayinin de etkisi ile hızlı ve plansız büyüyen kentleri günümüz şehircilik anlayışından uzak olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu yapılaşma her şeyden önce insan hayatını riske atıyor. Bizim ihtiyacımız olan eski binaları yıkıp yerlerine yenilerini yapmak değil. Değişen hayat şartları ve artan yaşam standartları ile birlikte insanlarımızın ihtiyaçları, beklentileri de değişti. Bu durumu sağlayarak insanlarımıza güvenli konutlardan oluşan sosyal donatı alanlarıyla desteklenmiş, gelişmiş ulaşım ağına sahip yaşam alanları oluşturmak için Yıldırım'ın farklı noktalarında eş zamanlı özgün kentsel dönüşüm projeleri uyguluyoruz. Kentsel dönüşümü planlarken, yeşil alanların, sosyal donatı alanların, geniş ulaşım arterlerinin sadece bugünün değil yarınların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılması elzem hale geldi. Biz binaları değil yaşamı dönüştürüyoruz” dedi. 

Ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor Haber

Ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Siirt Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada kentsel dönüşüm çalışmalarının planlandığı şekilde sürdürüldüğü belirtildi. Vatandaşların güvenliği ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü ve daha modern ve güvenli yaşam alanlarına kavuşmak için çalışmaların aralıksız devam edeceği bildirildi.  İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kent merkezinde Batı, İnönü, Sakarya, Ulus ve Ülkü mahalleleri sınırları içinde yer alan toplam 86.778,39 m² alandaki yapı stokları, Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı’nın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'nun 2'inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi hükümleri doğrultusunda "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlendiği belirtildi.  1.Etap'ta uzlaşma sağlanamayan 36 parselin açık ihale ile satışı gerçekleştirildiği ve kalan taşınmazların Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na tescil edildiği kaydedilen açıklamada, "Anlaşma sağlanan hak sahiplerine ait 37 konut, 55 işyeri ve 3 depo için ödenek talep edilmiş, 48 aylık kira ödemesi şeklinde sözleşmeler yapılmıştır. Anlaşma yapılmayan hak sahiplerine ödemeler için Kentsel Dönüşüm Başkanlığından nakit talebinde bulunulmuş ve ödenek tahsis edilmiştir. Siirt Karakol Mahallesi 1. Etap'ta uzlaşma oranı %99,99 seviyesindedir. Tüm bağımsız birimler için anlaşma sağlanmış ancak bir parsel Mahkeme'de mülkiyet davası devam ettiği için ihtiyati tedbir kararı kaldırılmadığından dolayı tescili yapılmamıştır. Toplamda 77 işyeri, 116 konut ve 5 depo bulunan 1. Etap içerisinde yıkılmayan 27 yapıdan 19'unun tahliyesi tamamlanmıştır. Sonuç olarak; anlaşmaya katılmayan hak sahiplerine ait taşınmazlar Kentsel Dönüşüm Başkanlığına tapu tescilleri yapılmış, ödemeleri için ilgili bankaya talimat gönderilmiştir. Karakol Mah. 1. Etap’ta geriye kalan yapıların yıkımı işlemi için 15 günlük tahliye tebligatları gönderildikten sonra etap içerisinde kalan yapılar en kısa süre içerisinde yıkılacaktır. İl Müdürlüğümüzce Kentsel dönüşüm çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde Siirt Valiliği koordinasyonunda titizlikle yürütülmektedir’’ denildi. 

Talas'ta Kentsel Dönüşüm Hız Kesmiyor Haber

Talas'ta Kentsel Dönüşüm Hız Kesmiyor

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, ilçede sürdürülen kentsel dönüşüm sahalarında incelemelerde bulundu. Başkan yardımcısı ve ilgili teknik personelle birlikte özel sektör tarafından Yenidoğan Mahallesinde sürdürülen iki ayrı kentsel dönüşüm sahasını gezen Başkan Yalçın, deprem gerçeğini hiçbir zaman göz ardı etmediklerini söyledi. 6 Şubat depreminin acısını hala derinden hissettiklerine vurgu yapan Başkan Yalçın, şehirleri depreme hazırlıklı hale getirmek zorunda olduklarını kaydederek, “Talas’ta kentsel dönüşüme büyük önem veriyoruz. Çünkü biliyoruz ki depreme hazırlıklı olmanın en temel yolu dirençli binalar yapmaktan geçiyor. Dirençli binalar da kentsel dönüşümle mümkün oluyor. Devletimiz ve belediyelerimiz bu konuda olağanüstü çabalar gerçekleştiriyor. Bugün de Yenidoğan Mahallemizde iki ayrı bölgede özel sektör tarafından sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde inceledik. Bu konuda özenli ve gayretli çalışmalar ortaya koyan müteahhit firmalarımızı ve ilgili mesai arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi. 5 yılda 1 milyon metrekare alanda kentsel dönüşüm Kentsel dönüşüm alanında yaptıkları çalışmaları da özetleyen Başkan Yalçın, “İlçemizde 48 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor ve şu ana kadar 2 bin 355 konutun yıkımını gerçekleştirdik. Bu kapsamda daha önce yıkımı tamamlanarak yeniden inşa edilen 96 binada 3 bin 659 konut ve 375 iş yerini hak sahiplerine teslim ettik. Halef Hoca Caddesi üzerindeki Menekşe Siteleri başta olmak üzere birçok yerde kentsel dönüşüm çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor” diye konuştu.

Ak Partili Saygılı'dan Dikkat Çeken Açıklamalar Haber

Ak Partili Saygılı'dan Dikkat Çeken Açıklamalar

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Büyükşehir Belediyesinin Örnekköy'deki kentsel dönüşüm projesi ile ilgili, “İlk ihalesi 2018'de yapıldı, iki yıl içinde proje hak sahiplerine teslim edilecekti. Sonuç hüsran. Bir grup politik çıkar elitinin elinde CHP'nin oyuncağı olan kentsel dönüşüm çalışmaları yeni mağdurlar oluşturdu. Sayın Cemil Tugay, İzbeton'da neler oluyor çıkıp açıklasın. Yetkisini kanunsuz kullananlar ile belediye ve vatandaşı zora sokanlar hakkında ne yapacak bize anlatsın” dedi.  AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, parti binasında düzenlediği basın toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kent gündemine dair değerlendirmede bulundu. Toplantıya, Tanıtım ve Medyadan Sorumlu AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Safa Narlı, Yerel Yönetimlerden Sorumlu AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Tansu Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş, AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Recep Tayyip Taslak, AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Çölmekçi ve Özcan Tekin katıldı.    “İzbeton ve kooperatif çeteleriyle karanlık işler yapılmıştır”  İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzmir'i kentleşme krizine sürüklediğini vurgulayan Saygılı, şunları söyledi: “Örnekköy'deki kentsel dönüşüm için ilk ihale 2018 yılında yapıldı. Sözde 6 bin kişi bu dönüşümden faydalanacaktı. Maket projeler ve süslü vaatlerle vatandaşın helal parası toplandı. İki yıl içinde proje hak sahiplerine teslim edilecekti. Sonuç hüsran. Bir grup politik çıkar elitinin elinde CHP'nin oyuncağı olan kentsel dönüşüm çalışmaları yeni mağdurlar oluşturdu. 380 konut ve 27 iş yerinden oluşan 4'üncü etap inşaatı ihalesi 2022 yılında yapıldı. Katılımcılardan 1'er milyon TL'ye yakın para toplandı. Bizim belediye başkanından beklentimiz, belediyemize güvenerek tapularını devrenden, bizim de mecliste oy birliği yaparak yetki verdiğimiz İzbeton'da neler oluyor çıkıp açıklasın. Yetkisini kanunsuz kullananlar ile belediye ve vatandaşı zora sokanlar hakkında ne yapacak bize anlatsın.”    “Paralar kime harcandı”  EXPO 2026 alanına dönüşmesi planlanan Yeşildere ile ilgili de Başkan Tugay'dan açıklama beklediklerini aktaran Saygılı, “Türkiye'nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesi bu vadide başlayacak ve bölge dört yıl içinde Expo 2026 alanına dönüşecekti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay 1 Haziran'da verdiği bir mülakatta, geçen yıl EXPO Yönetim Kurulu Üyeleriyle yapılan bir toplantıda, 2026 yılına kadar tamamlanmasının mümkün olmadığını dile getirmiş. Kamulaştırmanın yarısının yapıldığını, 500 milyon lira harcandığını ve borçlanıldığını açıklayan Cemil Tugay, en az bir milyar liralık bir üst yapı çalışmasının da gerekli olduğunu aynı röportajda söylemiş. Bu paralar kime harcandı, nereye ne kadar ödendi? İzmir'in küresel organizasyonları yapacak bir noktaya gelmesini elbette en çok biz isteriz. Asıl sormak istediğim, verdiğimiz uluslararası taahhüt ne olacak? Bu projeyi nerede yapacaksınız; yoksa pardon vazgeçtik mi diyeceksiniz?” şeklinde konuştu.  “Hem genel başkanlarını hem halkı kandırdılar”  İzmir Büyükşehir Belediyesinin, TOKİ'nin yaptığı tüm planlara itiraz ettiğini söyleyen Saygılı, “İzmir Büyükşehir Belediyesinin son dönemdeki bir diğer büyük iddiası, İzmir'in dönüşüm sorununa köklü çözüm bulmak oldu. Uzundere'de 33 bin bağımsız bölüm yapılacakken, şimdiye kadar, dükkanlar hariç, 800 - 850 konut teslim edilebilmiş. Örnekköy dönüşüm projesi de 2016 yılında başlatılmış bir proje ama burada da hiçbir ilerleme kaydetmediler. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nın bütçesi 68 milyon TL iken reklam ve tanıtım bütçesi 250 milyon TL. 3 buçuk katından fazla. Hizmete reklam arası verilmez. Deprem riskiyle böylesine sorumsuzca mücadele edilemez. 40 ayda sıfır konut teslim edilmiş, üretimleri yüzde 10 seviyesinde. 68 milyon TL ancak personel maaşlarını karşılıyor. Yine Gaziemir Emrez'de bir gösteri sergilediler. 220 bin metre kare alanda 10 bin konut yapılması planlanan mahallede eski Genel Başkanları Kılıçdaroğlu'na bir temel attırdılar. Ama 275 konutluk çalışmayla hem genel başkanlarını hem halkı kandırdılar” cümlelerini aktardı.  “Tüm sürece kredi dahil biz destek verdik”  Konuşmasında ulaşım konusuna da değinen Saygılı, “Geçen dönem destek verdiğimiz Gıda Çarşının girişini rahatlatacak battı çıktı için gereken krediyi ilgi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız sayesinde İller Bankası'ndan çıkarttık, projenin kredisi hazır bekliyor. Şu an ihale yapmalarını bekliyoruz. Tüm sürece kredisi dahil biz destek verdik. Yapmaları gereken sadece İller Bankası'nın Dünya Bankası'ndan aldığı kredi için fizibilite hazırlayıp teslim etmek ve ihaleye çıkmaları” diye vurguladı.  Cemil Tugay'ın ‘turizm' ile ilgili çıkışına tepki  Turizm konusunda Başkan Cemil Tugay'ın; "İzmir'i turizm kenti yapmayı düşünmüyorum, böyle bir hayalim yok" açıklamalarını eleştiren Saygılı, şöyle devam etti: “Cemil Tugay'ın açıklaması, İzmir'in ekonomik çeşitliliğini artırma ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlama hedeflerine de aykırıdır. Turizm sektörü, sadece doğrudan değil, aynı zamanda dolaylı yoldan da birçok sektöre can suyu sağlar. Başkan Tugay'ın ‘turizm kenti' olma fikrine mesafeli duruşu, İzmir'in mevcut potansiyelini değerlendirme konusundaki isteksizliğini gösteriyor.”  "İZBAN günde 300 bin yolcu taşımaktadır"  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın İZBAN ile ilgili açıklamalarına da cevap veren Saygılı, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın göreve geldikten sonra verdiği demeçler, bizde kentimiz için bir umut belirmesini sağlamıştı. Ama görüyoruz ki büyükşehir başkanlığı tarafında bir söylem ve eylem birlikteliği yok. İZBAN ülkemizde benzer taşıma modelleri içinde 136 km ile en uzun hatta sahip yolcu taşıma ağına sahiptir. Bugüne kadar 41 istasyon, 219 vagonluk filo ve günlük 275 tren seferiyle 986 milyon 543 bin 538 İzmirliyi taşıdı. Bu rakamlar İZBAN'ın ne kadar geniş bir alanda hizmet verdiğinin en somut örneğidir. Ancak son zamanlarda İzmir gündemini birçok bilgi eksikliğiyle haksız şekilde meşgul etmektedir. İZBAN günde 300 bin yolcu taşımaktadır, bugün İZBAN olmasa, ESHOT İZBAN'ın yerine günde 2 bin 200 ek sefer yapmak zorunda kalacaktı. Büyükşehir Belediye Başkanının sağlıklı bir bilgi aldığını düşünmüyoruz. İZBAN'ın bakanlığa 911 milyon TL borcu olduğunu mecliste bizim grubumuz dile getirdi. Bankalarla kredi yapılandırma sözleşmesini yine biz dile getirdik ve geçen dönem onaylamadıkları için trenleri alımı için kullanılan döviz cinsinden kredinin TL' ye dönme sürecinden kendilerinin haberi yoktu” diye konuştu.  Gazze konusu ve kardeş şehir  Tel Aviv'in İzmir ile kardeş şehir ilan edilmesini eleştiren Saygılı, “İzmir, tıpkı tüm Türkiye'nin olduğu gibi Gazze halkının haklı mücadelesinin yanındadır. Hal böyleyken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıllarda Tel-Aviv ile birbirini kardeş şehir ilan etmiş olması yeniden ele alınmalı ve bu kâğıt üzerinde anlam ifade eden safsataya acilen son verilmelidir. İzmir, masum sivilleri ve günahsız yavruları katleden bir devletin ya da şehrin kardeşi olamaz, olmamalıdır” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.