Hava Durumu

#Kuraklık

Yeni Marmara Gazetesi - Kuraklık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuraklık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuraklık Verimi Düşürdü Haber

Kuraklık Verimi Düşürdü

 Kırıkkale'de yağışların yetersiz kalması, şeker pancarı üretiminde verim kaybına sebep oldu. Çiftçiler, kuraklığın giderek daha büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.   Kırıkkale'de yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor. Su kaynaklarının tükenme noktasına gelmesi, özellikle şeker pancarı üretiminde verim kaybına sebep oldu. Keskin ilçesine bağlı Efendi köyünde başlayan şeker pancarı hasadında çiftçiler verim kaybı yaşıyor. İlçede şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler, yüzde 30 verim kaybı yaşadıklarını söyledi.  "Yüzde 30 verim düştü"  Efendi köyü muhtarı Hasan Kargın, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıllık çiftçilik hayatında böyle bir kuraklık görmediğini belirtti. Yetersiz yağış sebebiyle şeker pancarında verimin düştüğünü anlatan Kargın, "Bu çiftçiliği 40 senedir yapıyorum, 35 senedir de pancar ekiyoruz. Son zamanlarda hava çok sıcak gidiyor. Yağışlar da olmadığı için yüzde 30 verim düştü. Amelenin yevmiyesi 2 bin, 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Ben kendi yevmiyemi çıkaramıyorum. Yapıyoruz ama şartlar bunu getirdi. Mesleğimiz şu an için devam ettiriyoruz" diye konuştu.  "Kuraklık bu sene daha fazla"  Kuraklığın bu yıl daha da arttığını ifade eden çiftçi Murat Kargın, "Geçen seneye göre bu seneki yağışlarımız çok az. Kuraklık bu sene daha fazla. Bunu her mahsulde hissettik. Arpa, buğday, ayçiçeği, özellikle de şeker pancarının canı su. Tabii ki kuraklıktan dolayı şeker pancarını dereden suluyoruz. Tarımsal sulamamız var. Bundan dolayı maliyet artıyor. Maliyet artınca da biz zor duruma düşüyoruz. Bu sene çok kuraklık oldu. Buradaki Öz Deresi'nde sular kesildi ve verimimiz çok düşük oldu. Dönümünde rahat bir 3 ton kaybımız oldu" şeklinde konuştu.  "Şeker pancarı zaten susuz olmuyor"  Her yıl kuraklığın arttığına dikkat çeken çiftçi Ramazan Oruk ise, "Yıldan yıla kuraklık artıyor. Her yıl geçen yılı arattırıyor. Şeker pancarı susuz olmuyor. Şeker pancarına ne kadar su verirsen verim o kadar artar. Her su da bir ton şeker pancarı demektir. Bu su yeterli değil. Derenin suyu geçen senelerdeki gibi akmıyor" dedi. 

Kuraklık incir ağaçlarını kuruttu Haber

Kuraklık incir ağaçlarını kuruttu

Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip Aydın'da kuraklık ve susuzluk nedeniyle tarım sektörü alarm vermeye başladı. Küresel iklim krizinin en etkili hissedildiği bölgelerden biri olan ve dünyanın en fazla ve en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın'da incir ağaçları henüz meyvelerini vermeden kurumaya başladı. Kurumanın düşük yağışlardan değil, artık bölgede kış soğuklarının yaşanmamasından kaynaklandığı belirtildi.   Türkiye'nin üretiminde dünyada lider olduğu ürünlerin başında yer alan ve Aydın'ın milli meyvesi olarak bilinen kuru incir küresel iklim krizine yenik düşmeye başladı. Evliya Çelebi'nin incir için ‘Ovalarından bal akan şehir' tabiri son yıllarda yaşanan kuraklıktan ötürü mazide kaldı. 2023-2024 yağış sezonunda Aydın'da metrekareye yaklaşık 700 kilogram yağış düşmesine rağmen nerdeyse kış mevsiminin hiç yaşanmadığı bölgede ağaçlar kuraklığa dayanamayarak kurumaya başladı. Geçen yıllarda sulanarak ayakta kalması sağlanan ağaçlar, bu yıl sulama kanallarında derelerde bir damla su olmaması nedeniyle sulanamadı. Sıkıntının her geçen gün artarak devam ettiğini belirten üreticiler, tek ümitlerinin yağmur olduğunu aksi takdirde önümüzdeki aylarda milyonlarca ağacın kurumasından endişe ettiklerini belirttiler.  Aydın'ın en önemli incir üretim merkezlerinden biri olan Köşk ilçesinde taban arazilerdeki pek çok ağaç, bu yıl meyvelerini olgunlaştıramadan kurumaya yüz tuttu. 44 yıllık hayatında bu kadar sıcak ve kurak bir dönem yaşamadığını belirten bölge çiftçilerinden Sadettin Kılınç, özellikle taban arazilerde incir ağaçlarının meyvelerinin ballanamadan aktığını mahsulden ziyade ağaçların durumunun çok kötü olduğunu belirtti.  Şu anda sulama kanallarından bir damla suyun akmadığı bölgede, dereler bile kurudu. İncir bahçelerinde ağaçların yapraklarını 4 ay önce dökmeye başladığını bunun kesinlikle normal bir durum olmadığını kaydeden Sadettin Kılınç, “İncirler iç yapamadı. Durum çok sıkıntılı” dedi.  “Yağışlar iyiydi, kış yaşanmadığı için fidanlar kuruyor”  Aydın'da 2023-2024 yağış döneminde metrekareye yaklaşık 700 kilogram yağış düştüğünü belirten bölge çiftçilerinden Cevdet Kılınç ise, tarım arazilerinde yaşanan kuraklığın yağış azlığından ziyade kış mevsiminin neredeyse yok olmasından kaynaklandığını ifade etti. Kılınç, 80 yıllık ömründe Aydın ve çevresinde böylesi kuraklığı 3. defa yaşadığını belirterek, “80 yaşındayım. Böyle kuraklık 1968 yılında, 1984 yılında ve bir de bu yıl yaşandı. Daha önce şahit olduğum 2 ayrı kuraklığın sebebi yağışların az olmasından kaynaklanıyordu. Ancak bu yıl durum bence biraz farklı. Kışın mevsimine uygun kış olur ve toprak don tutarsa yağışlar derine iner ve toprak da yağmura doyar. Ancak son yıllarda neredeyse hiç kış yaşanmadı. Eskiden kar yağardı, don olurdu. Artık kar ve don yok. Hal böyle olunca yıllık yağmur yağışı yeterli olsa bile toprak suya doymuyor. Sonuç olarak fidanlar bu şekilde kuruyor” diye konuştu. 

Bu Yıl Kurumayan Akgöl Misafirlerini Ağırlıyor Haber

Bu Yıl Kurumayan Akgöl Misafirlerini Ağırlıyor

Özalp ilçesinde 30 kilometre uzaklıkta bulunan, 407 hektar alanı kaplayan ve kuş cenneti olarak adlandırılan Akgöl, yağışlar sayesinde bu yıl kurumadı. Özellikle 2021 yılında kuraklığın etkili olduğu bölgede kar ve yağmur suları ile beslenen Akgöl Mayıs ayı ortalarında kurumuştu. Bu yıl Mart ve Nisan ayında yağış oranının yüksek olmasıyla Akgöl eski ihtişamlı günlerine geri döndü. Suyun bol olduğu gölde başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türü gelemeye başladı. “Geçtiğimiz yıllarda Akgöl'ün yüzeyinde araçlarla dirift atan manzaralarına tanıklık etmiştik” Van Gölü havzasının sulak alanlar arasında merkezdeki en büyük havza olduğunu ifade eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, “Merkezde en büyük Van Gölü olmak üzere çevredeki birçok gölün bir kısmı da hem göçmen hemde bu bölgede yaşayan kalıcı kuşlar için birer yaşam alanı. Nihayetinde bunlardan bir tanesi de Akgöl. Geçen yıllarda sıcaklık, kuraklık ve buharlaşmanın etkisiyle Akgöl bu aylarda tamamen kurumuştu. Oysa bu yıl saha çalışmalarına çıktığımızda Akgöl'ün su topladığını ve kuşların tekrar o gölü yaşam alanı seçtiklerini, tekrar o görkemli o güzel günlerine dönüş yaptıklarını fark ettik. Tabi ki bunlar çok sevindirici şeyler. Sadece Akgöl değil diğer göllerde benzer bir durum var. Buda bize şunu gösteriyor. Yağışlı sezonlarda bizim bütün sulak alanlarımız, bütün yüksek kesimlerdeki göllerimiz suyla buluştuklarında aslında bölgenin kuş popülasyonunu açısında özellikle hem o göçmen kuşların rotaları, hem de o bölgede yaşayan diğer kuş türleri açısında birer yaşam alanları oluşturduklarını gösterdi. Bu fevkalade güzel olumlu pozitif bir gelişme olarak kaydedebiliriz. Geçen yıllar boyunca yaşanan buharlaşmanın şiddeti Akgöl'ün tamamen kurumasına yol açmıştı. Dolayısıyla gölde tek bir damla su kalmamıştı. Gölün yüzeyinde araçlarla dirift atan manzaralara tanıklık etmiştik. Oysa bu gün o gölün tabanının suyla dolduğunu ve kuşlara ev sahipliği yaptığını görmek fevkalade keyif verici bir manzara. Tabi umuyoruz önümüzdeki yıllarda bu yağışlı süreç devam etsin o kuşlar orada yaşamaya ve yaşam alanı olarak o bölgeye kullanmaya devam etsinler” dedi.

Kuşvuran'ın Kuraklığın Ektisinin Azaltılması İle İlgili Önerileri Haber

Kuşvuran'ın Kuraklığın Ektisinin Azaltılması İle İlgili Önerileri

Türkiye'de son yıllarda gündeme gelen kuraklığın etkisinin azaltılması ile ilgili konuşan Prof. Dr. Alpaslan Kuşvuran, damla sulama sistemi ile çeltik yetiştirilmesinin kuraklığın önlenmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.  Türkiye'de çeltik üretiminin önemli üslerinden olan Çankırı'da tohumlar tarlalarla buluşturuldu. Çeltik ekiminin ardından, üreticilere uyarılarda bulunan Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Kuşvuran, Türkiye'de su kaynaklarının sınırlı olduğunu belirterek çeltik üretiminde damla sulama sisteminin kullanılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de tarımsal sulamada kullanılan su miktarı, toplam suyun yaklaşık yüzde 75'ini kapsadığını ifade eden Prof. Dr. Kuşvuran, çeltik üretiminde yapılacak tasarruf ile su kaynaklarının da daha etkin bir şekilde korunabileceğini söyledi.  “Kaliteli su kaynaklarına erişimde sorunlar yaşanmakta”  Küresel ısınmaya bağlı olarak kaliteli su kaynaklarına erişimde sorunlar yaşandığını aktaran Prof. Dr. Kuşvuran, “Su, herkesin bildiği üzere çok değerli bir kaynaktır. Türkiye'de kişi başı düşen su miktarı bin 150 metreküp. Türkiye olarak su sorunu yaşayan ülkeler arasındayız. Bin metreküpün altı, su sorunu yaşayan ülke demektir. Artan nüfus ile birlikte toplam su varlığımızı dikkate aldığımızda şu anda su baskısı yaşayan bir ülke durumunda olduğumuz bir gerçektir. Çeltik, sürekli akan bir suyun içerisine yetiştirildiği için bu kaynak bizim için çok önemlidir. Özellikle son 10 yıldır tüm dünya genelinde de olduğu gibi ülkemizde de küresel ısınmaya bağlı olarak kaliteli su kaynaklarına erişimde sorunlar yaşanmakta” dedi.  “Damla sulama sistemiyle çeltik yetiştiriciliğine doğru bir geçiş yapılmasında fayda var”  Sudan tasarruf etmek için damla sulama sistemine geçilmesini öneren Kuşvuran, “Su kaynaklarının temin edilmesinde ciddi anlamda sıkıntılar yaşanmaktadır. Çeltiğin yetişmesi, akan bir suya ihtiyaç duyduğu için damla sulama sistemiyle çeltik yetiştiriciliğine doğru bir geçiş yapılmasında fayda var. Suyun sürekli akışı içerisinde bu kadar sınırlı su kaynakları varken farklı alanlarda kullanılması son derece önem arz ediyor. Ülkemiz de de tarımsal sulamada kullanılan su miktarı, toplam suyun yaklaşık yüzde 75'i düzeylerindedir. Bu da çok üst düzey bir rakam. Çeltiğin yavaş yavaş damla sulama sistemi ile yetiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.