Hava Durumu

#Kurban Eti

Yeni Marmara Gazetesi - Kurban Eti haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kurban Eti haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kurban Eti Taşımada Dikkat Edilmesi Gerekenler: Uzun Yolculukta Sağlığınızı Koruyun Haber

Kurban Eti Taşımada Dikkat Edilmesi Gerekenler: Uzun Yolculukta Sağlığınızı Koruyun

Uzmanlar, kurban etinin hassas bir besin olduğunu ve yanlış taşınması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Bu nedenle, kurban etini uzun yolculuklarda nasıl taşımalı, nelere dikkat etmeli sorularına yanıt vermek önemli. İlk olarak, kesilen kurban etinin güzelce soğutulması gerekiyor. Soğuyan etler, yarım kilogramlık buzdolabı poşetlerine ayrılmalı. Eğer etler kemikli ise, en fazla 1 kiloluk porsiyonlar halinde paketlenebilir. Ayrıca, etin kıyma haline getirilerek paketlenmesi de daha kolay taşınmasını sağlayacaktır. Paketlenen etler, yolculuğa çıkmadan en az 1 gün önce derin dondurucuya konmalı. Böylece etler güzelce donmuş hale gelecek ve taşıma işlemi daha güvenli olacak. Uzmanlar, etlerin mümkünse "strafor kutu" ya da "köpük kutu" denilen sızdırmaz ve yalıtımlı kutularda taşınmasını öneriyor. Bu kutulara buz akülerinin yerleştirilmesi de, etlerin taze kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca, pişirilerek de taşınabilen kurban etleri, daha az risk barındırıyor. Kavurma gibi pişmiş etler, güneş ışığından ve sıcaktan korunarak yolculukta güvenle taşınabilir. Uzmanlar, özellikle toplu taşıma araçlarıyla yolculuk edeceklerin, kurban eti taşımamaları gerektiğini vurguluyor. Sağlık ve hijyen açısından oldukça riskli olan bu yöntem, hem kendiniz hem de diğer yolcular için tehlike oluşturabilir.

Kurban Eti Ne Zaman Tüketilmeli? Haber

Kurban Eti Ne Zaman Tüketilmeli?

Kurban eti, kesildikten sonra 24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, "Yeteri kadar dinlendirilmiş etin yumuşaklık kazanır. Kesilen etlerin sıcağı sıcağına tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Kurban etinin en az bir gün dondurucuda bekletildikten sonra tüketilmesi gerekir” uyarısında bulundu.  Bayramlarda ziyaretler sebebiyle öğün saatlerinde değişiklikler olabildiğini söyleyen Medicana Bursa Hastanesi Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, "Beslenme düzenimizdeki değişikliklere rağmen tedbir alınmazsa, bazı sağlık problemleri yaşanabilir. Bu problemlerin başlıcaları sindirim güçlüğü, kabızlık, mide rahatsızlıkları, tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı gibi sağlık sorunlarıdır. Kurban Bayramı'nın en önemli özellikleri arasında kavurma, tatlı ve çikolata ikram edilmesi vardır. Et, vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İçerdiği iyi kalitedeki proteinlerin yanı sıra yağ, minerallerden demir, magnezyum, çinko ve vitaminlerden B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içerir. Fakat kırmızı et, C ve E vitaminini içermez. Bu sebeple etin sebzelerle pişirilmesi veya yanında sebzelerin de tüketilmesi, sağlıklı beslenme için ve önemlidir” dedi.  En sağlıklı pişirme yöntemi ızgara veya haşlama  Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, ızgara veya haşlamanın sağlıklı pişirme yöntemleri olduğunu vurgulayarak, "Bu iki teknikle yapılan et yemeklerinin yanında bol yeşillikli ve limon soslu, az yağlı salatalar veya etli sebze yemekleriyle birlikte tercih edilmesi gerekir. Kavurma ve kızartma yöntemiyle pişirilen et yemeklerini mümkün olduğunca az tüketmek sağlık açısından daha doğrudur. Çünkü bu iki yöntemle hazırlanan yemekler hem sindirim açısından zorluklara yol açar hem de vücudumuzda vitamin ve mineral kaybına yol açarlar. Kesilen etler de, derin dondurucuda 1 gün bekletilmelidir. Etler, küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk bölümünde eksi 2 derecede 5 gün veya derin dondurucuda eksi 18 derecede 3 ay saklanabilir. Et potansiyel riskli besin olduğu için çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülecek etin kolaylıkla bozularak zararlı hale gelmesini önlemek için oda ısısında açıkta değil, derin dondurucudan çıkartıldıktan sonra buzdolabında alt raflarda çözdürülmesi sağlanmalıdır" diye konuştu. 

Uzmanından Kurban Bayramı Öncesi  Uyarı Haber

Uzmanından Kurban Bayramı Öncesi Uyarı

Kurban Bayramı’nda kesilecek kurbanların etinin muhafazası ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kesimden sonra etin bir süre dışarıda bekletilmesi gerektiğini belirterek, "Kesilmiş eti 24 saati dondurursak et, ölüm sertliği aşamasında donmuş olacak ve çözündürdüğümüz zaman en sert halinde olacak" dedi.  Kurban Bayramı'na hazırlanırken binlerce vatandaş kurban vazifesini yerine getirecek. Uzmanlar ise kesilen etlerin heba olmaması, hijyenik şartlarda saklanması için önemli uyarılarda bulundu. Konu ile ilgili konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, etin kesimden sonra bir süre dondurulmadan bekletilmesi gerektiğini söyledi. Kesimden sonra bekletilmeden dondurulan etin sertleşeceğini belirten Ercoşkun, etin dinlendirilmesinin önemine değindi.  “Yeni kesilmiş kurban etini buzdolabına koymadan önce birkaç saat dinlenmelidir”  Kesimden sonra etin en yumuşak halde olduğunu belirten Ercoşkun, “Yeni kesilmiş kurban eti, buzdolabına koymadan önce birkaç saat dinlenmelidir. Kesilmiş eti, 24 saat dondurursak ölüm sertliği aşamasında donmuş olacak ve çözündürdüğümüz zaman en sert halinde olacak. Yeni kesilen et en yumuşak haldedir. Yavaş, yavaş sertleşir ve daha sonra tekrardan gevşemeye başlar. O esnada damardaki kanlar süzülerek laktik asit oluşur. Mikrobiyal olarak daha güvenilebilir bir et olarak karşımıza çıkar" dedi.  "Kahvaltıda et tüketmek yerine sindirimi kolay besinler yemeliyiz”  Kahvaltıda et tüketilmemesi gerektiğini kaydeden Ercoşkun, "Kesilen kurban etlerini 15 gün buzdolabı şartlarında saklayabiliriz. Dondurmak istiyorsak en az 24 saat bekletmemiz gerekiyor. Et, sindirilmesi zor bir besindir. Kahvaltıda et tüketmek yerine sindirimi kolay besinler yemeliyiz” diye konuştu.

Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli? Haber

Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?

Kurban Bayramı öncesinde kebabın başkenti Adana'da uzmanından uyarı geldi. Adanalı kebapçı, ilk günkü kurban etiyle kebap yapmanın lezzet açısından uygun olmadığını söyleyip kavurma yapılması gerektiğini belirtti.  Kurban Bayramı'na sayılı günler kala etlerin muhafaza edilmesi ve tüketilmesi noktasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında et tüketimi ve tescilli kebabıyla meşhur Adana'da kebapçılar uyarılarda bulundu.  Kentte uzun yıllardır kebapçılık yapan Yaşar Aydın, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada kurban etinin ilk olarak 3-4 saat dışarıda bekletilerek dinlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Aydın, kurban etiyle ilk gün Adana kebap yapılmasının lezzet açısından uygun olmadığını anlattı.  "Gelişigüzel kurban kesmemeliyiz"  Kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri de vurgulayan Aydın, "Kurban kesimi sırasında vatandaşlarımız gelişigüzel yerlerde hayvanları kesmesinler. Sinekler ve böcekler kana geliyor. Bu da hastalığa neden oluyor. Kurbanları belediyelerin belirlediği alanlarda kesip parçalamalıyız. Buna dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.  "İlk günkü et sulu olur"  Etin kesildikten sonra sulu olduğunu ve kebap için uygun olmadığını belirten Aydın, "Sulu eti kebap yapmak mümkün değil. İlk gün ya hayvanın sakatatlarını yiyeceğiz ya da kavurma yapacağız. İkinci gün ama istediğimiz gibi kebap yapabiliriz. Dinlenmemiş et sert olur ve kebap olmaz. Et gevşek olur. İkinci gün daha bir tadını alırsınız. Et dinlediğinde lezzetli olur" ifadelerini kullandı.  Kurban etinin dağıtılması gerektiğini de anlatan Yaşar Aydın, depremzedelerin unutulmaması gerektiğini söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.