Hava Durumu

#Mantar

Yeni Marmara Gazetesi - Mantar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mantar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

"Bilinçsiz mantar tüketimi öldürüyor" Haber

"Bilinçsiz mantar tüketimi öldürüyor"

Doğada kendiliğinden yetişen mantarları bilinçsizce tüketenlerin yaşadığı zehirlenmelere dikkat çeken uzmanlar, "Bilinçsiz mantar tüketimi öldürüyor" dedi.   İlkbahar ayıyla birlikte yaygınlaşan zehirli mantara dikkat çeken uzmanlar, "Doğada yetişenler yerine, marketlerde bakanlık onaylı taze kültür mantarları tüketilmelidir" uyarısında bulundu.  Erzincan’da baharla birlikte doğada yetişmeye başlayan mantarlara ilginin çok olduğunu kaydeden uzmanlar, şu açıklamada bulundu:  "Türkiye’de doğada yetişen yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türü var. Ülkemizde yaklaşık 100 kadar zehirli mantar türü de vardır. Bunların birkaç tanesi şiddetli zehirlenme sonucu ölüme neden olma ihtimali yüksek mantarlardır. Zehirsiz ve zehirli mantarların kesin ayırıcı özellikleri yoktur. Zehirli ve zehirsiz mantarlar arasındaki farklar sadece dış görünüşle belirlenemez. Birbirine çok benzeyen mantar çeşitlerinden biri zehirli iken diğeri yenebilir olabilir. Mantardan kaynaklı zehirlenmeler özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde daha çok görülüyor. Mantar zehirlenmeleri özellikle nemli ve yağışlı bölgelerde bahçe ve açık alanlardan toplanıp kolayca tüketilmesi nedeniyle belli dönemlerde sık rastlanılmaktadır. Mantarların özellikle yabani türlerinin tüketilmesi halinde başta gastrointestinal sistem olmak üzere merkezi sinir sistemi (MSS) karaciğer ve böbrekler üzerinde toksik etkilerin oluşabilmektedir. Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların, taze kurutulmuş veya konserve olarak çiğ ve pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelerdir. Mantar zehirlenmelerinin çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi. Bunun yerine kültür mantarları tercih edilebilir"  Mantar yedikten sonra belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda mutlaka zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğine değinen uzmanlar, "Mantar zehirlenmelerini tedavi etmek için uygulanabilecek genel bir tedavi yöntemi yoktur. Mantarın türü, yenen mantar miktarı, pişirme şekli, yeme şekli, mantarın toplandığı yer ve mantarı yiyen kişinin fiziksel özelliklerine göre zehirlenme derecesi değişmektedir. Zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız atışıyla daha sonra karaciğer ve böbrek bozukluklarıyla bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir" ifadelerini kullandı. 

Fabrikadan Kilogramı 60 TL'den Toptancılara Gidiyor Haber

Fabrikadan Kilogramı 60 TL'den Toptancılara Gidiyor

Gül, domates, karanfil ve lavanta gibi ürünlerin üretiminde oldukça söz sahibi olan Isparta'da mantar üretimi artmaya başladı. Mantar üretimi yapan tesislerde yıl boyunca yaklaşık 350-400 ton mantar elde ediliyor.   Gül, domates, karanfil ve lavanta gibi ürünlerin başta olmak üzere üretildiği Isparta'da şimdilerde mantar üretimi artmaya başladı. Kent merkezinin yanı sıra Büyükgökçeli, Sarıidris ve Deregümü bölgelerinde kurulan tesislerde mantar üretimi yaygınlaştı. Burada üretilen mantarlar, mantarın başkenti olarak bilinen Antalya'nın Korkuteli ilçesi olmak üzere birçok ilde alıcı buluyor.  Isparta'da merkeze bağlı Büyükgökçeli köyünde 5 bin metrekare alana kurduğu tesiste 2 yıldır mantar üretimi yaptığını belirten Devrim Nas, “2020 yılında yatırım yapmaya karar verdik 2022 yılında da üretime başladık. 2 bin metrekare kapalı alanımız, 3 bin metre kare ekim alanımız var. Dört erkek çalışanımız 7 bayan çalışanımız ile yıllık yaklaşık 350-400 ton civarı mantar üretiyoruz bu da günlük bir 1 ile 1 buçuk ton arası yapıyor Odalar altışar gün arayla ekildiği için 365 gün mantar oluyor bir oda bittiği zaman diğer oda başlıyor. Mantarın bizim fabrikadan çıkış fiyatı kilo olarak yaklaşık 60 TL oluyor. Üretilen mantarları biz toptancılara veriyoruz. Doğrudan son nihai ürün olarak değil kasa halinde veriyoruz. Zincir marketlere ve pizzacılara aracı firmalar tarafından ulaştırılıyor” dedi.  Mantar üretim tesisinde iki aydır çalışan Hatice Cebeci mantar toplamanın çok zevkli bir iş olduğunu belirterek, “Sabah erken saatlerde gelip mantar toplamaya başlıyoruz. Eğlenceli ve zevkli bir iş. Kendime ek gelir sağlıyorum. Herkesin yapabileceği bir iş, zor bir iş değil bütün bayanlara öneririm” şeklinde konuştu.  Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ise tesislerde yıl boyunca mantar üretiminin devam ettiğini söyleyerek, “Burada 365 gün mantar sezonumuz oluyor. Minimum arazide maksimum ürün anlayışıyla altı kata dizilen mantarımız bu kapalı alanda mevcut. Üreten, ülke ekonomisine katkı sağlayan her bireye çok teşekkür ediyorum. Isparta'da üretilen mantarlar daha çok Antalya Ankara İstanbul İzmir gibi büyük şehirlere giderek orada bulunan marketlerde manavlarda alıcı buluyor. Üreten, çalışan kardeşlerimizin hepsinin emeklerine sağlık diyorum. Bu tür modern tesislerimiz Isparta'da var daha da olması için, yapılması için insanlarımıza da tavsiye ediyorum” açıklamalarında bulundu.  İşçiler tarafından yaklaşık olarak 9 kilogram kapasiteli kasalara toplanan mantarlar, soğuk hava deposunda bekletiliyor. 

Zehirli Mantarları Tanımak: Hayati Bir Beceri! Haber

Zehirli Mantarları Tanımak: Hayati Bir Beceri!

Doğada mantar toplamak, hem keyifli hem de besleyici bir aktivite olabilir. Ancak, zehirlimantarlarla yenilebilir mantarları birbirinden ayırt etmek hayati önem taşır. Yanlışlıkla zehirli birmantar tüketmek ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme neden olabilir. Zehirli Mantarları Anlamak İçin Yanlış Bilinenler: Öncelikle, zehirli mantarları belirlemek için sıkça yapılan ancak doğru olmayan bazı yöntemleriortadan kaldıralım: • Renk: Bir mantarın rengi, zehirli olup olmadığını göstermez. Hem yenilebilir hem de zehirli mantarlar farklı renklerde olabilir. • Koku: Hoş kokulu olan tüm mantarlar yenilebilir değildir. Bazı zehirli mantarlar da hoşkokulu olabilir. • Böceklerin veya hayvanların yemesi: Bir mantarı böceklerin veya hayvanların yemesi, onun yenilebilir olduğu anlamına gelmez. Bazı hayvanlar, zehirli mantarlara karşıbağışıklık geliştirebilir. • Pişirme: Pişirme işlemi, mantardaki zehiri yok etmez. Zehirli bir mantar, pişirilirse bile zararlı olabilir. Zehirli Mantarları Tanımanın Doğru Yolu: Zehirli mantarları kesin olarak tanımlamak için mikroskopik inceleme ve kimyasal analiz gibiyöntemler gerekir. Ancak, doğada mantar toplarken aşağıdaki ipuçları size yardımcı olabilir: • Mantar Atlasları ve Uzmanlardan Yardım Alın: Bölgenizde yetişen mantar türlerinigösteren atlasları inceleyin ve mümkünse bir mikolog (mantar uzmanı) ile iletişime geçin. • Grup Halinde Mantar Toplayın: Deneyimli bir mantar toplayıcısı ile birlikte hareketetmek, yanlışlık yapma riskini azaltır. • Şüpheli Mantarları Toplamaktan Kaçının: Eğer bir mantar hakkında emin değilseniz, onu toplamayın. • Mantarları İyi Tanıyın: Sık tükettiğiniz ve güvendiğiniz mantar türlerini iyi öğrenin. • Mantarları Tek Tek İnceleyin: Aynı türden görünen mantarlar bile farklılık gösterebilir. Her bir mantarı dikkatlice inceleyin. Zehirlenmenin Belirtileri ve Yapılması Gerekenler: Zehirli mantar tüketmenin belirtileri, tüketilen mantar türüne ve miktarına göre değişebilir. Genelolarak mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, terleme, görmebozuklukları ve sinir sistemi etkilenmesi gibi belirtiler görülebilir. Zehirlenme şüpheniz varsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Mantarın bir örneğiniyanınızda götürmek teşhis için önemlidir. Türkiye'de En Çok Görülen Zehirli Mantar Türleri! Türkiye'de en sık görülen zehirli mantar türleri arasında köygöçüren (Amanita phalloides) bulunmaktadır. Köygöçüren, ölümcül zehirli bir mantar türüdür ve genellikle beyaz veya sarımsırenktedir.

Artan Hava Sıcaklıkları Mantar Enfeksiyonuna Sebep Olabilir Haber

Artan Hava Sıcaklıkları Mantar Enfeksiyonuna Sebep Olabilir

 Yaz aylarında hava sıcaklığı ve nem miktarının artmasıyla birlikte mantar hastalıklarında artış görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, mikroskobik canlılar olan mantarların bazı türlerinin, uygun ortam şartlarını bulduklarında insan derisinde, nadiren de iç organlarda hastalığa sebep olabileceğini söyledi.   Deride hastalık yapan mantar tipleri, en çok insandan insana doğrudan ya da eşyalar aracılığıyla bulaştığını ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, yaz mevsiminde cilt hastalıklarından korunmak için önerilerde bulundu. Küçükçakır, "Yaz aylarında artış gösteren cilt hastalıklarının başında güneş yanıkları, mantar enfeksiyonları, isilikler, güneş alerjileri, derin kırışıklıklar, erken cilt yaşlanması, cilt lekeleri, kanser öncesi deri keratozları ve cilt kanserleri geliyor. Yaz aylarında ciltteki nemin artması sonucu deri ve tırnak mantar enfeksiyonlarında dikkat çekici bir artış oluyor. Öncelikle ayak parmak aralarında, kasık, koltuk altı, boyun bölgelerinde sıkça gözlenen kaşıntılı, bazen de kaşıntısız kızarıklık, kahverengi, bazen beyaz renkte döküntüler şeklinde görülen mantarlar; bazen de tırnaklarda kalınlaşma, sararma-kararma ve bozulmalara yol açabiliyor. Bu gibi durumlarda, cildinizin kuru kalmasını sağlamak ve dermatoloğunuzun gerekli gördüğü topikal veya sistemik tedaviye acilen başlamak gerekir" dedi.  Ortam ısısının artmasıyla birlikte ter bezlerinin salgılarında artış olması sonucunda, çocuklar ve erişkinlerde özellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde yanma ve acıma hissiyle başlayan kızarıklık, tahriş ve sulu kabarcıklar şeklinde isilik oluştuğunu belirten Uzm. Dr. Küçükçakır, "Bu bölgelerin nemli kalmasını engellemek, cilt yapınıza uygun vücut yıkama jelleri veya sabunları ile her gün duş almak ve banyo sonrası önerilen cilt yapınıza uygun nemlendirici krem sürmek gerekir. İsiliğin derecesine göre veya üzerinde gelişebilen ikincil enfeksiyonlar durumunda bazen medikal tedavi gerekebilir" diye konuştu.  Çocukluk çağındaki güneş yanıkları melanoma riskini arttırıyor  Yazın görülen diğer cilt hastalıklarına da değinen Uzm. Dr. Küçükçakır, güneşin zararlı etkilerine karşı alınabilecek önlemleri anlattı: "Güneş yanıklarından korunmak için ilkbahardan sonbahara kadar, dış ortama çıkmadan 15 dakika önce, dermatoloğun cilt yapınıza uygun tavsiye edeceği güneş koruyucular kullanılmalı. Koruyucu krem, cildin güneş gören tüm bölgelerine sürülmeli ve dış ortamdayken en az 2 saatte bir tekrar edilmelidir. Bunun yanında açık renkli kıyafetler giyilmeli, güneş gözlüğü takılmalı ve güneş ışınlarının en dik açıyla yeryüzüne ulaştığı 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıda bulunulmamalıdır. Özellikle çocukluk çağında oluşan güneş yanıklarının, en kötü huylu deri kanseri olan melanomaya yakalanma riskini arttıran en önemli tetikleyici olduğu unutulmamalıdır" şeklinde konuştu. 

Ayak Mantarı Nasıl Geçer? İşte En Etkili Yöntemler! Haber

Ayak Mantarı Nasıl Geçer? İşte En Etkili Yöntemler!

Tedavi Yöntemleri: Antifungal Kremler ve Spreyler: Eczanelerden reçetesiz olarak temin edilebilen antifungal kremler ve spreyler kullanabilirsiniz. Popüler ürünler arasında clotrimazole, miconazole ve terbinafine içerenler bulunur. Oral Antifungal İlaçlar: Şiddetli vakalarda doktorlar ağızdan alınan antifungal ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar genellikle birkaç hafta boyunca düzenli olarak alınmalıdır. Ayak Hijyeni: Ayaklarınızı düzenli olarak yıkayın ve iyice kurulayın, özellikle parmak aralarını.Pamuklu çoraplar giyin ve teri emen ayakkabılar tercih edin. Sentetik malzemelerden kaçının. Ayak Tozları: Ayakları kuru tutmak için antifungal tozlar kullanabilirsiniz. Bu, mantar üremesini engellemeye yardımcı olur. Doğal Tedavi Yöntemleri: Çay Ağacı Yağı: Antifungal özelliklere sahiptir. Etkilenen bölgeye birkaç damla çay ağacı yağı uygulayabilirsiniz.Sirke ve Su Karışımı: Eşit miktarda sirke ve su karışımında ayaklarınızı 10-15 dakika bekletebilirsiniz.Önleme Yöntemleri: Ayakları Kuru Tutma: Her gün çorap değiştirin ve nemli ortamları azaltın. Ortak Alanlarda Korunma: Spor salonu, yüzme havuzu gibi ortak kullanım alanlarında terlik veya sandalet giyin. Ayakkabı Hijyeni: Ayakkabılarınızı düzenli olarak havalandırın ve gerektiğinde değiştirin. Doğru Ayakkabı Seçimi: Ayaklarınızın nefes almasını sağlayan, iyi havalandırılan ayakkabılar giyin.

Topladığı mantarları satarak ayda yaklaşık 90 bin lira kazanıyor Haber

Topladığı mantarları satarak ayda yaklaşık 90 bin lira kazanıyor

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde tarım ve hayvancılıkla geçimini sürdüren Halit Kaya, orman sahalarında yetişen mantarları toplayıp satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Topladığı mantarların kilosunu 100 TL’den satan Kaya, günlük 3 bin TL ile 5 bin TL arasında kazanç elde ediyor.  Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, orman köylüsünün sezonluk geçim kaynaklarından olan mantar sezonu devam ediyor. Gazipaşa’da kızılca mantarı olarak bilinen ve bölgeden bölgeye ismi; kanlıca, kızılca, çıntar ve kızıl mantar olarak bilinen mantar çeşidi, köylülere ve yöre halkına ekonomik katkı sağlıyor. İlçeye bağlı Göçük Mahallesi’nde yaşayan Halit Kaya isimli vatandaş, orman sahalarında yetişen mantarları toplayıp satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.  Tarım ve hayvancılıkla geçimini sürdüren Kaya, günlük 4-5 saat çalışmayla 3 bin TL ile 5 bin TL arasında kazanç sağladığını belirtiyor. Mantar sezonunda sabah saatlerinden öğle saatlerine kadar ormanda mantar arayan Kaya, “Günlük 30-50 kilo mantar topluyorum. Bölgemizde kızılca mantarı olarak bilinen bu mantarları, müşterilerimize ve köy halkına kilosunu 100 TL’den satıyorum. Günlük 4-5 saat çalışmayla 3 bin TL ile 5 bin TL arasında para kazanıyorum” dedi.  Mantara yoğun ilgi var  Gazipaşa’da kızılca mantarı olarak bilinen mantara halkın yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Kaya, “Bu mantar, diğer mantar çeşitleri arasında en çok bilinen ve en çok tercih edilen mantar. Halkımız bu mantarı hem bulmayı hem de tüketmeyi çok seviyor. Ormandan soframıza gelen bu lezzet, sulu yemek, kavurma, kızartma ve közde bütün olarak pişirilerek tüketilebiliyor. Mantarı hem severek tüketiyoruz, hem de satarak maddi kazanç sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Yeni Marmara Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.