Hava Durumu

#Mesleki Eğitim

Yeni Marmara Gazetesi - Mesleki Eğitim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mesleki Eğitim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TİKA, Sri Lanka'da Mesleki Eğitim Merkezi'ne Teknik Donanım Desteği Sağladı Haber

TİKA, Sri Lanka'da Mesleki Eğitim Merkezi'ne Teknik Donanım Desteği Sağladı

 Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Sri Lanka’da faaliyet gösteren Insight Yönetim ve Teknoloji Enstitüsü’nün Mawanella'da bulunan Mesleki Eğitim Merkezi’ne teknik donanım ekipmanları temin edildi. Otomobil, elektrik, iklimlendirme ve inşaat alanlarında ülkenin kalifiye personel eksiğini gidermek amacıyla mesleki eğitim veren ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Insight Yönetim ve Teknoloji Enstitüsü’nün Mawanella kasabasındaki Mesleki Eğitim Merkezi’ne TİKA tarafından teknik donanım desteği sağlandı. Destek kapsamında, otomotiv teknisyenliği bölümüne çeşitli sürüş ve eğitim simülatörleri, hidrolik sistemler, genel el aletleri ve elektronik ölçü cihazları gibi eğitim malzemeleri temin edildi. Eğitim malzemelerinin teslim töreninde konuşan enstitü yöneticilerinden Abdul Kuddoos Muhamad Fawzan, “Türkiye’nin binlerce kilometre öteden gelip kurumumuzu desteklemesini çok değerli buluyoruz. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bu desteğinizi asla unutmayacak” dedi. Farklı alanlarda mesleki eğitimler veriliyor Enstitüde her yıl 350’ye yakın öğrenciye 12 ila 18 ay süren tam zamanlı kurslar düzenleniyor. Ayrıca, ihtiyaç sahibi ailelerden gelen kursiyerlerin yarısından fazlasına burs sağlanıyor. Akademisyenler ve profesyonellerden oluşan bir konsey tarafından yönetilen enstitüde öğretmenler gönüllülük esasına bağlı olarak çalışıyor. Merkezde ayrıca kısa süreli bilgisayar, İngilizce dil eğitimi ve dikiş-nakış gibi sertifika programları da uygulanıyor. Sri Lanka hakkında 22 milyon nüfusuyla birçok farklı kültür, dil ve etnik kökenli topluluğa ev sahipliği yapan Sri Lanka, son yıllarda eğitim konusunda önemli düzenlemelere giderek mesleki eğitim düzeyini artıracak önlemler almış olsa da genç nüfusun büyük bir kısmı üniversite okuma imkanına sahip olamıyor. Her yıl 300 binden fazla öğrenci üniversite sınavına girerken, yalnızca yüzde 20’si üniversite ve diğer yükseköğretim kurumlarına yerleşebiliyor. Geriye kalan öğrenciler, yeterli eğitim imkanlarına sahip olamayıp işsiz kalıyor veya yurtdışında eğitim arayışına giriyor. Bu durum, ülkenin üretken genç nüfusunun azalmasına neden oluyor. TİKA’nın sağladığı destek, bu gençlerin mesleki eğitim alarak ülkenin kalkınmasına katkı sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri ''Ege Dış Ticaret'' paneli düzenledi Haber

Ege İhracatçı Birlikleri ''Ege Dış Ticaret'' paneli düzenledi

Sanayi sektöründe yaşanan ara eleman istihdamı sorunu, 'Ege Dış Ticaret Paneli'nde masaya yatırıldı.   Türkiye’deki tüm sanayi sektörlerin yaşadığı ara eleman istihdam problemini çözmek için mesleki eğitime yönelik kapsamlı projeler gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri, “Ege Dış Ticareti” paneli düzenledi. Panelde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Ege Bölgesi, 2023 yılında 42,6 milyar dolarlık ihracata imza attı. Sanayi cephesinde kalifiye eleman açığını her fırsatta dile getiriyoruz. Sanayi yaşam eğrisine göre hangi sektör hangi işçilik maliyeti ile yaşayabilir, daha yüksek ücretler hangi sanayi ile oluşturulur çok açık ve net bir şekilde ortadadır. Emek yoğun sektörlerimiz 500 doların üstündeki asgari ücreti tolere edemiyor. Sektörlerimizin rekabetçi olabilmesi için belli bir skalada ücret ödenmesi gerekiyor. İşsizliğin asıl nedeni budur. Bazı sektörler 500 dolar üstü asgari ücreti kaldıramaz. Sanayide reforma ihtiyacımız var. Sektörlerimizin meslek liseleriyle bağlarını kuvvetlendirmesi, meslek liselerimizin teşvik edilmesi, desteklenmesi, özendirilmesi için projeler yürütüyoruz. IMF’in raporuna göre önümüzdeki dönemde işlerin yüzde 60'ı yapay zekadan etkilenecek. 4-5 yıl içinde yapay zeka pazarı 2 trilyon dolar civarında astronomik bir değere ulaşacak. Meslek liselerimizin müfredatlarını hem sektörlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda hem de yapay zeka, e-ticaret, sürdürülebilirlik ile entegre etmeliyiz” dedi.  Panelde, 2014-15 dönemi Ekonomi Bakan Yardımcısı Türk Eximbank Geçmiş Dönem Genel Müdürü Adnan Yıldırım da Türkiye ve dünyanın dış ticaretiyle ilgili sunum gerçekleştirdi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.