Hava Durumu

#Mtv

Yeni Marmara Gazetesi - Mtv haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mtv haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

2025'te MTV Ne Kadar Olacak? Haber

2025'te MTV Ne Kadar Olacak?

Araç sahipleri 2025 yılında Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ne kadar olacağını merak etmeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ekim ayı enflasyonu sonrasında, 2025 yılında geçerli olacak olan yeniden değerleme oranı belirlendi. Peki, 2025 MTV ne kadar olacak, hangi araçlar için ne kadar ödenecek? Tüm soruların cevabı haberimizde. Tüm bu soruları Vergi Uzmanı Harun Ateş'e sorduk. Harun Ateş yeni yılda MTV ne kadar olacağını açıkladı. İşte Harun Ateş'in açıklamaları: TÜİK'in yüzde 43.93 olarak açıkladığı 12 aylık ÜFE, bazı vergiler ile harç ve cezaların belirlenmesinde kullanılan 'Yeniden Değerleme Oranı' olarak kabul edileceğinden, bu oran MTV'de de yeni yıl zam oranı olacak.MTV hesabında kullanılan matrah değerleri de 2025'te yüzde 43.93 oranında artacak.  2018 yılından sonra trafiğe çıkan araçlarda motor hacmi 1.3 litrenin altında kalan ve vergisiz fiyatı 259 bin 938 bin TL'nin altında olanlar yeni yılda 4 bin 835 TL MTV ödeyecek. Yine 1-3 yaş aralığında ve fakat motor hacmi 1.3 litre ile 1.6 litre arasında kalan ve vergisiz fiyatı 259 bin 938 bin lirayı aşmayan otomobillerin sahipleri ise yeni yılda 8 bin 423 TL yıllık MTV ödeyecek. 2025 YILINDA MTV NE KADAR OLACAK? Bu yıl en düşük olan MTV ücreti 3 bin 359 TL iken, 2025 yılında yeniden değerleme oranına göre yüzde 43,93 zamlanacak olanacak TV tutarı en düşük 4 bin 834 TL olacak.2025 yılında ödenecek en yüksek MTV tutarı ise 230 bin 698 TL olacak.  Harun Ateş Türkiye’nin en çok satan otomobillerden Fiat Egea için önümüzde yıl ödenecek MTV tutarı 10 bin tl olacagını söyledi.

Resmi Gazete'de yayımlandı: MTV gecikme zammı arttı! Haber

Resmi Gazete'de yayımlandı: MTV gecikme zammı arttı!

14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 2.5'ten yüzde 3.5'e yükseltildi. Bu artış, TÜİK'in enflasyon verilerine dayanarak belirlenen yeniden değerleme oranlarına ek olarak devlete karşı ödenmesi gereken vergi borçlarına uygulanacak. Yapılandırılmamış ve son ödeme tarihi geçmiş tüm borçlarda geçerli olacak olan bu oran, özellikle trafik cezaları, pasaport ve ehliyet ücretleri gibi birçok kamu borcunu kapsayacak şekilde belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, son olarak 21 Temmuz 2022 tarihinde yüzde 1 artışla yüzde 2.5'e çıkarılan gecikme faizleri, 14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yüzde 3.5'e yükseltildi. Bu değişiklikle birlikte, özellikle yüklü trafik borcu olan vatandaşlar, borçlarını günü gününe ödemedikleri takdirde yüzde 3.5 oranındaki faizle karşı karşıya kalacaklar. FAİZİ ORANI YÜZDE 24'TEN YÜZDE 36'YA YÜKSELTİLDİ Hükümet, idari para cezaları, vergi borçları ve diğer kamu alacaklarına uygulanan faiz ve gecikme zamlarında değişikliğe gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, kamuya borç ödemelerinde uygulanan tecil faizi oranı yüzde 24'ten yüzde 36'ya yükseltildi. Tecil faizi, borcun vadesinde ödenmemesi durumunda alıcı tarafa uygulanan ek maliyeti ifade ediyor. Yapılan düzenlemeyle birlikte idari para cezaları ve vergiler de artık kamu alacakları kapsamına alındı. Böylece ceza ve vergilerde de tecil faizi uygulanacak. Değişikliklerin sadece gecikme zamlarını kapsadığı, zamanında ödemelerde herhangi bir artış olmayacağı belirtildi. Ancak ilerleye dönemde açıklanacak yeniden değerleme oranlarına göre vergi borçlarındaki miktarlarda değişiklik olabilecek. Uzmanlar, yeni düzenlemeyle vergi ve diğer kamu ödemelerinde gecikenlerin ceza ve faiz yükümlülüklerinin ağırlaşacağını ifade ediyor. Kamu alacaklarına uygulanan yüksek faiz ve zamların, ödemeleri zamanında yapmayanları daha fazla zarara sokacağı değerlendiriliyor.

AYM, ek MTV yasasının iptalinin reddinde dair gerekçeli kararı açıkladı Haber

AYM, ek MTV yasasının iptalinin reddinde dair gerekçeli kararı açıkladı

AYM, depremlerde oluşan ekonomik kayıpların telafisi amacıyla Temmuz ayında uygulamaya konulan ek motorlu taşıtlar vergisi (MTV) alınmasına yönelik yasanın iptali istemli başvurunun reddedilmesine ilişkin gerekçeli kararını yayımladı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan gerekçeli kararda, CHP milletvekilleri Özgür Özel, Burcu Köksal, Gökhan Günaydın ve 126 milletvekili tarafından yapılan iptal başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi, deprem nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların hangi vergilendirme araçlarıyla giderileceğinin takdirinin yasama organına ait olduğunu belirterek, 2023 yılı için ek MTV alınması yolunda düzenleme yapılmasının gereklilik kriterini karşıladığını değerlendirdi. TAŞIT SERVET UNSURU GÖSTERGESİ, MAKUL DENGESİZLİK YOK Yüksek mahkeme, ek MTV'nin bir defalığına ödenmesinin öngörülmesinin ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanmasına katkı sağlayacağı gözetildiğinde kuralın bu meşru amaca ulaşma bakımından elverişli olduğunun anlaşıldığı görüşüne yer verdi. AYM ayrıca, kişinin sahip olduğu taşıtın bir servet unsuru olarak mali gücünün göstergelerinden biri olduğunu, depremler nedeniyle oluşan maddi kayıpların büyüklüğü karşısında bu kayıpların giderilmesi sonucunda elde edilecek fayda ile araç sahiplerinin katlanacağı külfet arasında makul bir dengesizliğin bulunmadığını kaydetti. Mahkeme, tüm hususlar gözetildiğinde MTV'nin toplumun tüm kesimlerini kapsayan yaygın bir vergi olduğu da dikkate alındığında kuralın mali güce göre vergilendirme, vergi yükünün adaletli dağılımı ve eşitlilik ilkeleri ile çelişmediği sonucuna varıldığını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.