Hava Durumu

#Mülteci

Yeni Marmara Gazetesi - Mülteci haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mülteci haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Aranan Mültecilere Şafak Operasyonu Haber

Aranan Mültecilere Şafak Operasyonu

 Ankara'da karıştıkları suçtan dolayı 139 yıl hapis cezasıyla aranan yabancı uyruklu 3 kişi, Denizli'de hayvan bakıcılığı yaptıkları çiftlikte yakalandı. 9 mültecinin saklandığı çiftliğe jandarma komandolarla şafak operasyonu düzenlenen JASAT dedektifleri, arananlardan birisinin sahte kimlikle tekrar ülkeye giriş yaptığını belirledi.   Denizli İl Jandarma Komutanlığınca düzensiz göçle mücadele kapsamında, Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) dedektiflerince yapılan çalışmada Çardak ilçesindeki bir çiftlikte 9 yabancı uyruklu şahsın bulunduğu bilgisine ulaşıldı. Ülkeye izinsiz giriş yaparak izlerini kaybettirmeye çalışan mültecilerin yakalanması için düğmeye basıldı. Denizli İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando timleri ve Çardak İlçe Komutanlığı ekipleriyle birlikte çiftliğe şafak operasyonu düzenleyen JASAT, çiftlikte hayvan bakıcılığı yapan 9 mülteciyi yataklarında uyurken kıskıvrak yakaladı.  Gözaltına alınan mültecilerin yapılan GBT sorgularında, aralarından 3 kişinin Ankara'da karıştıkları bir suçtan dolayı 2023 yılından buyana arandıkları ortaya çıktı. Yakalanmamak için çiftlikte çalışan 21 yaşındaki İbrahim Ş.'nin 6 suçtan 54 yıl 9 ay 2 gün, 23 yaşındaki Halaf El A.'nın 6 suçtan 54 yıl 9 ay 2 gün ve 17 yaşındaki Halid S.'nin ise 6 dosyadan 29 yıl 7 ay 5 gün kesinleşmiş hapis cezasına çarptırıldığı belirlendi. Hükümlülerden birisinin sınır dışı edildikten sonra yakalanmamak için başka isimle tekrardan Türkiye'ye giriş yaptığı tespit edildi.  Jandarmadaki sorguları tamamlanan mülteciler, adli makamlara sevk edildi. 18 suç kaydından 139 yıl 3 ay hapis cezasıyla aranan üç mülteci tutuklanarak cezaevine gönderilirken, diğer 6 kişi ise sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresine teslim edildi. 

AB’den Suriyeli Mültecilere Destek Taahhüdü Haber

AB’den Suriyeli Mültecilere Destek Taahhüdü

Avrupa Birliği (AB), Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen 8. Suriye ve Bölgenin Geleceğine Destek Konferansı’nda Suriyeli mültecilere yaklaşık 2 milyar euro destek taahhüdünde bulundu. Taahhüt edilen desteğin 1 milyar eurosu Türkiye’ye ayrıldı.   Belçika’nın başkenti Brüksel’de 8. Suriye ve Bölgenin Geleceğine Destek Konferansı düzenlendi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Suriyeli mültecilere yaklaşık 2 milyar euro destek taahhüdünde bulunduğunu belirterek, desteğin 2024 ve 2025’te 560 milyon eurosunun Suriye, Lübnan, Irak ve Ürdün’deki mültecilere, 1 milyar eurosunun ise Türkiye’deki mültecilere ayrıldığını açıkladı. Konferansın başında bölgedeki Suriyeli mültecilere finansal yardım taahhütlerinin yeterli olmadığını ve Avrupa Birliği’nin Suriye krizine siyasi çözüm için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurgulayan Borrell, “Avrupa Birliği, tüm mülteciler için her zaman ve her yerde eve dönüşün gerçek bir seçenek olmasını dilerdi ancak şu anda Suriye’ye güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde geri dönüş için şartların mevcut olmadığı hususunda Birleşmiş Milletler ile hemfikiriz” dedi.  Avrupa ve Arap ülkelerinden bakanları bir araya getiren konferansta Borrell, “Ortaklarımızdan uluslararası hukuka, özellikle de geri gönderilmeme ilkesine uymalarını, zorla sınır dışı etme uygulamalarını kınamalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  Lübnan Dışişleri Bakanı Bouhabib’ten kriz uyarısı  Konferansta konuşan Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bouhabib, Lübnan’ın Suriyeli mülteciler nedeniyle bir krizle karşı karşıya olduğunu ve böyle bir krizin yaşanmasının bölge ülkelerini de etkileyebileceği uyarısında bulundu. Lübnan’da mülteciler konusunda mevcut durumu muhafaza etmenin ülke için varoluşsal bir tehdit oluşturacağı konusunda mutabık olduklarını vurgulayan Bouhabib, Lübnan parlamentosunun tavsiyesiyle katılımlarının amacının “Lübnan yasaları tarafından koruma altına alınan özel durumlar haricinde Suriyeli mültecilerin geri dönüşü için ayrıntılı ve programlı bir plan hazırlamak” olduğunu açıkladı. Bouhabib, Lübnan’ın yerinden edilmiş kişilere ev sahipliği yapma külfetini daha fazla taşıyamayacağını ve başka ülkelerin sınır muhafızlığı görevini üstlenemeyeceğini söyledi.  “Yardım sağlanmadığı takdirde mültecilere yönelik hizmetlerimiz azalacak ve mülteciler daha fazla acı çekecek”  Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ise, ülkesinin Suriyeli mülteciler için elinden geleni yapmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Fakat yardım sağlanmadığı ve uluslararası toplum sorumluluk üstlenmediği takdirde mültecilere yönelik hizmetlerimiz azalacak ve mülteciler daha fazla acı çekecek” dedi.  Ülkelerindeki Suriyeli mülteci varlığına karşı olan bir grup Lübnanlı gösterici, Brüksel’deki Suriye Konferansı sırasında protesto gösterisi yaptı.

AFAD’dan Sudan’lı mültecilere yardım! Haber

AFAD’dan Sudan’lı mültecilere yardım!

Türkiye'nin insani yardım çabaları çerçevesinde, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Sudan'daki iç savaş mağdurlarına yardım elini uzattı. Sudan'dan kaçarak komşu ülke Çad'a sığınan ailelere destek olarak, 1000 çadırı başkent Encemine'ye ulaştırdı. Türkiye, THY'nin kargo uçağıyla yaptığı bu teslimatla bölgedeki insani krizin hafifletilmesine katkı sağladı. Çad'daki Sudanlı Mültecilere Umut: 1000 Çadır Çad hükümetinin çağrısına hızla yanıt veren AFAD, yaşanan insani trajediye sessiz kalmadı. Türk Hava Yollarının (THY) lojistik desteğiyle gönderilen çadırlar, bölgedeki mülteci aileler için geçici bir barınak olacak. Bu çadırların teslimatı, hem Türk yetkililerin hem de yerel Çad otoritelerinin katılımıyla yapılan bir törenle gerçekleşti. Diplomatik Çabalar ve İnsani Dayanışma Törende Türkiye'nin Encemine Büyükelçisi Kemal Kaygısız, Çad ve mülteciler için süregelen destek ve dayanışmanın altını çizdi. Bu jest, Türkiye'nin küresel bir yardım gücü olarak sadece bölgesel değil, uluslararası alandaki sorumluluklarını da yerine getirdiğini gösteriyor. Sudan İç Savaşının İnsani Yansımaları Sudan'da devam eden iç savaşın yarattığı insani kriz, milyonlarca insanı etkiledi. BM raporlarına göre, şiddet olayları milyonlarca insanı yerlerinden etti ve on binlerce can aldı. Çad'a sığınan Sudanlıların sayısı ise 450 bin civarında. Sudan'daki Çatışmalar ve Uluslararası Çabalar Sudan hükümetinin ve HDK güçlerinin çatışmaları sürdürmesi, bölgede istikrarsızlığa yol açmaya devam ediyor. Uluslararası toplumun çözüm bulma çabaları şu ana kadar sonuçsuz kalmış olsa da, Suudi Arabistan ve ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen müzakereler bir çıkış yolu bulunması umudunu sürdürüyor. HABER:FATMA ÖZTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.