Hava Durumu

#Obezite

Yeni Marmara Gazetesi - Obezite haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Obezite haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uykusuzluk Sorununuz 3 Aydan Uzun Sürüyorsa Dikkat! İşte Uyutmayan Besinler: Haber

Uykusuzluk Sorununuz 3 Aydan Uzun Sürüyorsa Dikkat! İşte Uyutmayan Besinler:

İşlenmiş Gıdalar ve Uykusuzluk: Yapılan araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdaların (UPF'ler) sadece obezite, diyabet ve kansere yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda uyku düzenini de bozduğunu ortaya koydu. UPF'ler, ev yemeklerinde kullanılmayan içerik ve katkı maddeleri içeren gıdalardır ve bu tür besinler uykusuzluğun başlıca nedenlerinden biri olabilir. UPF'lerin İçeriği ve Zararları: Sabah Gazetesi'nin haberine göre, aşırı işlenmiş gıdalar ilave şeker, tuz ve yağın yanı sıra tatlandırıcılar, emülgatörler (kıvam arttırıcı maddeler) ve renklendiriciler gibi kimyasal katkı maddeleri içerir. Bu besinler, vitamin ve lif bakımından oldukça düşüktür. Araştırmalara göre, bu tarz yiyecekler obezite, kalp hastalığı, diyabet ve bağırsak kanseri risklerini artırmaktadır. Fransa'daki Araştırma ve Bulgular: Fransa'da bir üniversitede yapılan araştırmada, UPF'lerin sağlığı olumsuz etkileyerek uyku düzenini bozabileceği ve kronik uykusuzluğa neden olabileceği tespit edildi. Yaklaşık 40.000 yetişkinin beslenme ve uyku düzenlerini gözlemleyen araştırmacılar, UPF tüketimi ile kronik uykusuzluk arasında anlamlı bir ilişki buldular. Ortalama olarak her üç kişiden biri yaşamı boyunca uykuya dalma ve uykuya devam etme konusunda problemler yaşıyor. Bu problemler üç aydan uzun sürdüğünde ise kronik uykusuzluk olarak adlandırılıyor. Sağlıklı Beslenme ve Uyku: Beslenme ve uyku bilimcisi Marie Pierre St Onge, daha önce yapılan araştırmalarda Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenme düzenlerinin uykusuzluk riskini azalttığını, yüksek karbonhidratlı diyetlerin ise uykusuzluk riskini artırdığını açıkladı. Eğer siz de uyku sorunları yaşıyorsanız, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmekte fayda var. Aşırı işlenmiş gıdalardan uzak durarak, daha doğal ve sağlıklı besinlerle beslenmek uyku kalitenizi artırabilir. Unutmayın, iyi bir uyku sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır!

5 yaş altı 41 milyon çocuk obezite tehlikesi altında Haber

5 yaş altı 41 milyon çocuk obezite tehlikesi altında

Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu tarafından "Diyabet erken dönemde fark edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır" sloganıyla düzenlenen Diyabet Okulu’nun 2’nci dönem eğitimlerine konuk olan Özel Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Obezite ve Metaboli Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Evren Dilektaşlı, diyabetin tedavi yöntemlerinin çok geliştiğini ve her hastaya, hastalığının hikayesine özgü bir tedavi yönetiminin uygulanması gerektiğini söyledi. Dilektaşlı, “Diyabeti obeziteden, obeziteyi ise diyabetten ayırmak mümkün değil. İkisi de birbirini arttıran hastalıklar. Bu hastalıklarının birçok sebebi var. Bunda elbette genetik faktörler başta geliyor. Fakat çevresel etkiler, hayat tarzımızdaki değişiklikler, çalışma şartları ve egzersiz eksiklikleri etkili oluyor. Obeziteyle yaşayan bireylerde Tip 2 diyabetin gelişme şansı 6 ile 12 kat artıyor. 2030 yılına kadar önlenebilir ölümlü hastalıklarda 7’nci sırada yer alıyor. Dünyada diyabet gün geçtikçe artıyor" dedi. Son yıllarda obez çocukların sayısında endişe verici artışların yaşandığının altını çizen Doç. Dr. Dilektaşlı, ”En önemlisi de geleceğin obez ve diyabet hasta adayları ne yazık ki çocuklarımız. 5 yaş altı çocuklarda fazla kilolu oranı yüzde 10,9'dur. Dünyada 41 milyon 5 yaş altı çocuk obez durumdadır. Önlenebilir bir hastalık. Bu sebeple farkında olarak hareket edilmeli. Uyguladığımız metabolik veya obezite cerrahisini diyabet grubu hastalıklarının tedavisinde kullanıyoruz. Burada şu unutulmamalı her diyabet hastasına cerrahi uygun değildir. Tansiyon, kolesterol yüksekliği, Tip 2 diyabet ve obeziteye ilişkin birçok hastalıklarının hepsi obezite cerrahisi ve obezite tedavisiyle düzelebilen hastalıklardan. Obez olmayan bireylerde de Tip 2 diyabet görülebiliyor. Bağırsaklarda bizim ameliyatla, yaptığımız değişiklikler hormonal olarak aktif olması gereken bağırsakları tekrar aktive ediyor. Tip 2 diyabette hormon salgısı azalan bağırsaklardan ameliyat sonrası birçok hormonun salgılanmasıyla kan şekerinin düşmesi gerçekleşiyor. Bu ameliyatın etkili olmasının sebebi de budur” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.