Hava Durumu

#Rekolte

Yeni Marmara Gazetesi - Rekolte haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Rekolte haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Fındıkta 'sıcak hava' tehlikesi var! Haber

Fındıkta 'sıcak hava' tehlikesi var!

Kış mevsimi ortasında bahar havası yaşanmasıyla fındık püskülleri görünmeye başladı. Türkiye’de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu’da, hava sıcaklıklarının bu şekilde devam etmesi ve ilerleyen şubat ve mart aylarında yağabilecek karın, zirai don ile birlikte ciddi zararlara ve rekolte kaybına yol açabileceği belirtiliyor.  “Hava sıcaklıkları fındık için olumlu değil”  Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle fındığın erken olabileceğini ve özellikle mart ayında soğuk hava olması halinde ziri don olayının yaşanabileceğini söyledi. Soydan, “Bölgemizde şu an hava şartları sıcak ilerliyor. Uzun zamandan bu yana kar yağmadı. Yüksek kesimlerde az da olsa kar var ancak orta ve sahil kesimlerine kar yağışını göremedik. Mevsim halen sıcak ilerliyor. Önümüzdeki günler de mevsim sıcaklıklarının üzerinde seyredeceğinin bilgilerini alıyoruz. Bu da bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta olumlu bir sonuç diyemeyiz. Çünkü hava sıcaklıklarının hızlı bir şekilde yüksek gitmesi fındık tomurcuklarının erken tomurcuklanmasına sebep olabilir” diye konuştu.  “Önümüzdeki 2 aylık süreç çok önemli”  Fındıkta zirai don tehlikesinin mart ayına kadar ciddi şekilde devam ettiğini kaydeden Soydan, “En azından bir zirai don tehlikesinin bu şartlarda mart ayının sonuna kadar devam edeceğini görüyoruz. Geçmiş yıllarda bunları yaşadık, 2004-2014 yıllarında zirai don olaylarıyla karşı karşıya kaldık. O açıdan önümüzdeki 2 aylık süreç çok önemli. Kar yağmasının tehlikesi yok ancak eksilere inen bir sıcaklık olursa, yaprakları açmış olan fındık ağaçlarında zirai don olayı gerçekleşebilir. Bu da rekolte kayıplarına neden olabilir” ifadelerine yer verdi.  Soydan, ayrıca üreticilerin bu tehlike karşısında tarım sigortaları yaptırmaları gerektiğini belirterek fındıkta sigorta yaptırmanın son tarihinin 3 Mart 2024 olduğunu da sözlerine ekledi.

Bursa'da gal arısından temizlenen kestanede rekolte yüzde 70 arttı Haber

Bursa'da gal arısından temizlenen kestanede rekolte yüzde 70 arttı

İnegöl'ün kırsal Saadet Mahallesi'nde 20 metre yüksekliğindeki ağaçlara çıkarak kestane hasadı yapan çiftçinin bu yıl yüzü gülüyor. Geçtiğimiz yıl rekoltesi yüzde 30 seviyelerine kadar düşen kestanenin gal arısından kurtulmasının ardından bu yıl beklenen rekolte yüzde 70’e çıktı. Kilosu ise 25 ila 30 TL arasında satılıyor. Bursa’nın önemli kestane üretim merkezi olan İnegöl’de kestane hasadı başladı. 10 metre yüksekliğindeki ağaçlara çıkarak korkusuzca hasat yapan çiftçilerin yüzü bu yıl gülüyor. Lezzetiyle kentin simgesi haline gelen kestane Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor. Yaklaşık 20 metre yükseklikteki ağaçlarda, ellerinde sopalarla kestane hasadı yapan çiftçiler, daha sonra yere düşen dikenli kozaları topluyor. Hasat ile alakalı açıklama yapan Saadet Mahallesi Muhtarı Zeki Ekren, “Bu sene hasada başladık. Verim yüzde 70 arttı. Geçtiğimiz yıllarda gal arısı vardı, kestane ürünlerine zarar veriyordu. Rekolte yüzde 30 seviyelerine düşmüştü. İl tarım müdürlüğü gal arısı denen sineği öldürecek, bir böcek saldı. Çok işe yaradı ve bu sene kestaneler oldu. Bu sene oldukça iyi verim var. Çok memnunuz. Hastalık yok, böcek yok” dedi. Ekren, kestane fiyatlarının ise 25 ila 30 TL’den satıldığını söyledi. Kestane hasadını yapmanın zorluklarından bahseden Ekren, “20 metre yüksekliğinde bir ağaç. Ağaca çıkmak oldukça zor oluyor. Zahmetli ve korkutucu bir iş. O yüzden de hasadı yapacak işçi bulmakta zorlanıyoruz. İşçinin bir günlük yevmiyesi 350-400 TL. Ona rağmen işçi bulmakta zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.