Geleceğin Teknolojisi: Robotlar için Kendi Kendini İyileştiren İnsan Benzeri Deri Geliştirildi!
Deri, robotik platformlara daha fazla hareket kabiliyeti, kendi kendine iyileşme yetenekleri, gömülü algılama yetenekleri ve giderek daha gerçekçi bir görünüm kazandırma potansiyeline sahip. Şimdilik bu teknoloji, küçük, sevimli ve pembe bir yüz için kullanıldı.
Araştırmacılar, insan derisi bağlarından ilham alarak bir robotun yüzüne deri tabakasının tutunmasına yardımcı olan özel delikler ekledi. Projeye liderlik eden Profesör Shoji Takeuchi, biyohibrit robotik alanında öncü bir isim olarak tanınıyor. Takeuchi, biyolojik kas dokusu kullanarak yürüyen mini robotlar, 3D baskılı laboratuvarda yetiştirilmiş et, iyileşebilen mühendislik ürünü deri ve daha fazlasının geliştirilmesine öncülük etti. Ancak kendisine göre, robotik cilt teknolojisi bir adım daha ileri gitmeliydi.
Bu hedefle yola çıkan ekip, insan derisi bağ yapılarını taklit ederek ve katı malzemelerde özel olarak yapılmış V şekilli delikler kullanarak deriyi karmaşık yapılara bağlamanın bir yolunu buldu. Böylece robotik deri, yırtılmadan veya soyulmadan mekanik bileşenlerle kusursuz bir şekilde hareket edebiliyor.
Araştırmacılar, bu yeni deri sayesinde robotlara bir dizi yeni yeteneğin kazandırılabileceğini düşünüyor. Kendi kendini iyileştirme bu yetenekler arasında yer alıyor. Geliştirilen biyolojik deri, insan derisini taklit edebiliyor. Bu yapay deri, küçük kesikleri onarırken sinirleri ve diğer deri organlarını birleştirebiliyor, duyusal işlevleri ve daha fazlasını mümkün kılabiliyor.
Araştırmacılar, bu derinin kozmetik, cerrahi teknikler ve plastik cerrahi çalışmalarında yeni bir dönemin başlangıcını yapabileceğine inanıyor. Ekip, geliştirdikleri cildi gülümseyebilen küçük bir robotik yüze de uyguladı. Araştırmacılar, insan benzeri ifadeler yaratmanın robotun içine sofistike aktüatörler veya kaslar entegre etmeyi gerektirdiğini belirtiyor ve gerçekçiliğe ulaşmada malzeme kadar hareketin de önemli olduğunu vurguluyor.