Hava Durumu

#Soba

Yeni Marmara Gazetesi - Soba haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Soba haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Baca Temizliğine Dikkat! Haber

Baca Temizliğine Dikkat!

Sivas İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam, baca temizliği ve soba kullanımı konusunda önemli açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyardı. Alaçam, düzenli olarak temizlenmeyen bacaların duman tahliyesini engellediğini ve bu durumun ciddi zehirlenmelere, yangınlara ve ölümlere yol açabileceğini vurguladı.  Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, vatandaşlar ısınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla elektrikli ısıtıcılar, sobalar, elektrikli battaniyeler ve kombiler gibi çeşitli cihazları kullanmaya başladı. Ancak, bu tür ısıtıcıların yanlış kullanımı yangın risklerini artıyor. Bu kapsamında Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam, önemli uyarılarda bulundu.  “Bacalar düzenli temizlenmeli”  İtfaiye Müdürlüğü Baca Temizleme ve Denetim Yönetmeliği'ne göre; odun ve kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanıldığında bacaların ve boruların en az iki ayda bir temizlenmesi gerektiğini belirten Alaçam, doğalgaz gibi daha temiz yakıtlarda ise bu sürenin üç aya çıktığını ifade etti. Alaçam, özellikle otel, restoran ve kamu binalarının baca temizliğinde daha fazla sorumluluk taşıdığını, bu tür işletmelerde bacaların yılda en az dört kez temizlenmesinin zorunlu olduğunu söyledi.  Baca yangınları ve zehirlenmeler artabilir  Bacaların tıkanması sonucu oluşan karbon monoksit gazı zehirlenmelerine dikkat çeken Alaçam, “Vatandaşlarımızdan soba ve kombi kullanırken dikkatli olmalarını istiyoruz. Çatlak bacalar ve tıkanıklıklar tehlikeye davetiye çıkarıyor” dedi. Soba ve bacaların standartlara uygun olması gerektiğini vurgulayan Alaçam, soba kurulumunda mutlaka boru birleşimlerinin sızdırmazlığının sağlanması gerektiğini ekledi.  "Elektrikli cihazlar TSE standartlarına uygun olmalı"  Kış aylarında artan elektrikli sobalar ve battaniyelerin kullanımına değinen Alaçam, elektrikli cihazların mutlaka TSE standartlarına uygun olması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, elektrikli battaniyelerin kullanılmadığı zamanlarda fişten çekilmesi gerektiğini belirtti.  İtfaiye Müdürü Alaçam, yangın, zehirlenme ya da gaz kaçağı şüphesinde vatandaşların 112 Acil Çağrı Servisi'ni aramaları gerektiğini söyledi ve ekledi: “Baca temizliği ihmale gelmez. Önlemlerimizi alarak hem kendi hayatımızı hem de sevdiklerimizin hayatını koruyabiliriz” diye konuştu. 

İki Katlı Evi Küle Döndüren Yangın Haber

İki Katlı Evi Küle Döndüren Yangın

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde gece saatlerinde sobadan çıkan yangında 2 katlı ahşap evden geriye enkazı kaldı. Evde tek başına yaşayan ve dumandan etkilenen kadın hastanede tedavi altına alındı.  Olay, gece saat 00.30 sıralarında Orhan Mahallesi Camialtı Sokak'taki 2 katlı ahşap evde meydana geldi. Evden alevlerin yükseldiğini gören vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulundu. İhbar üzerine adrese itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Alevler, itfaiyenin yaklaşık 2 saat süren müdahalesiyle kontrol altına alındı. Evde tek başına yaşayan ve dumandan etkilenen kadın hastanede tedavi altına alındı. Evden geriye enkazı kalırken ekiplerin olay yerindeki soğutma çalışmaları sürüyor.  "Sobadan çıkan yangın evi bu duruma getirdi"  Orhan Mahallesi Muhtarı Ümit Aktürk, geceden bu yana uyumadıklarını ifade ederek, "Bu evde tek başına yaşayan bir ablamız var. Sobadan çıkan yangın evi bu duruma getirdi. Can kaybının olmaması bizi çok sevindirdi. İtfaiye ekiplerine de teşekkür ediyorum. Geceden beri çalışmalarına devam ediyorlar. Şu anda soğutma çalışmaları yapılıyor" dedi.  A.Y.'nin hastanede tedavi gördüğünü söyleyen Aktürk, "Ablamızın sağlık durumu iyi. Sadece dumanlardan etkilenmiş. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri olay yerine gelerek ablamıza kalacak yer ayarladı, kendisi dışarda kalmayacak" diye konuştu. 

Evde Soba Yakanlar Dikkat! Haber

Evde Soba Yakanlar Dikkat!

Karbonmonoksit gazının renksiz ve kokusuz yapısı nedeniyle zehirlenme durumunda fark edilmesinin zor olduğuna dikkat çeken Acil Tıp Uzmanı Dr. Cengizhan Keski, ısınmak için evlerinde soba kullanan vatandaşların rüzgârlı havalarda artan zehirlenme tehlikesine karşı uyumadan sobayı söndürmeleri gerektiğinin altını çizdi.   Çekirge Devlet Hastanesi’nde görevli Acil Tıp Uzmanı Dr. Cengizhan Keski, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Özellikle rüzgârlı havalarda evlerde soba kullanımının karbonmonoksit zehirlenmesi tehlikesini arttırdığını vurgulayan Uzm. Dr. Keski, “Karbonmonoksit gazı, renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olduğu için zehirlenme durumunda kişi bunu anlayamayabilir. Bu yüzden soba kullanılan evlerde uyumadan önce sobanın söndürülmesi gerekmektedir. Ayrıca şofben ya da soba kullanılan odaların mutlaka gün içerisinde havalandırılması lazım” diye konuştu.  Sağlık kuruluşuna başvurun  Karbonmonoksit zehirlenmesinin ölüme sebebiyet verebilen ciddi bir durum olduğunun belirten Uzm. Dr. Keski, “Karbonmonoksit zehirlenmesi kandaki oksijenin taşınmasına engel olur ve dokular beslenemez. Kokusuz ve renksiz bir gaz olduğu için zehirlenme ilk etapta anlaşılamayabilir. Yorgunluk, bitkinlik hallerinde odayı havalandırmak, kişiyi temiz havaya çıkarmak ve sonrasında kişinin semptomlarının gerilediğini görmek gerekir. Eğer semptomlar gerilemiyorsa, bilinci hala kapalıysa uyku hali devam ediyorsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmak gerekebilir” şeklinde konuştu.  Uzm. Dr. Keski son olarak soba bacasının çatıdan en az bir metre yukarıda olması gerektiğini dile getirerek bakımlarının mutlaka yetkili kişilerce yapılması gerektiğini vurguladı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.