Hava Durumu

#Taş Ocağı

Yeni Marmara Gazetesi - Taş Ocağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Taş Ocağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Taş ocağı madenini genişletme talebi, köylüyü çıldırttı! Haber

Taş ocağı madenini genişletme talebi, köylüyü çıldırttı!

   Balıkesir'in Bandırma'ya bağlı Yeşilçomlu Kırsal Mahallesi'nde faaliyet yürüten Bursa Beton'a ait taş ocağının kullanım alanını genişletme talebi, mahalle halkından büyük tepki gördü. Bursa Beton tarafından köy halkına yapılan proje bilgilendirme toplantısında Bandırma Akademik Odalar Platformu, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve mahalle sakinleri de yer aldı. Talep edilen alanın konut alanlarına yakın bir konumda ve aynı zamanda da mera arazisi olması tepkilerin odağına yerleşirken, mevcut taş ocağının dahi büyük zararlara yol açtığı ifade edildi. Mahalle sakinleri, kavunuyla ünlü Yeşilçomlu'da aynı zamanda zeytincilik ve hayvancılık faaliyetlerini de yürüttüklerini dile getirerek Bursa Beton'un genişleme talebini kesin bir dille reddetti. Bölgedeki mevcut tarım ve hayvancılığın gördüğü zararların yanı sıra, mahalle sakinleri tarafından patlatılan dinamitler nedeniyle konutlarda da hasar oluştuğu ileri sürüldü.  Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Uğur, “Yeşilçomlu Mahallesi'ne baktığınız zaman özellikle kavunculuk faaliyetinin yanı sıra çok ciddi ayçiçeği ve hububat yetiştiriciliği ile ön plana çıkan bir bölgedir. Burada olmamızın ana sebebi bölgede faaliyet yürüten bir işletmenin maden sahasını büyütmek üzere talepte bulunmasıdır. Bu talep mevcuda baktığınız zaman mera olarak görülen bir alanı da kapsıyor. Biz burada köy halkımız ve Bandırma'daki bileşenler olarak büyüyecek olan işletmenin devamlılığını istemiyoruz. Köy halkıyla da yapmış olduğumuz sohbetlerde özellikle bu büyüme ile maden sahasının köye çok yaklaşacağını görüyoruz. Bu tarımsal anlamda ciddi zararlara neden olacak ve aynı zamanda da mahsuldeki kalitenin düşmesine neden olacak. Biz ilgili işletmenin büyümesine karşıyız” dedi.  Toplantıya geç katılarak mahalle sakinlerinin tepkisine yol açan Bursa Beton Firma Yetkilisi Maden Mühendisi Gürkan Ergüt, yaptığı açıklamada bahsi geçen alanın tahsisini istediklerini belirterek, “Bu alanı almak istiyoruz. Zaten zararı olan köylünün zararını karşılıyoruz. Başka rakip bir firmanın bu bölgeye girmesini istemiyoruz” diye konuştu. 

Taş ocaklarında sıkı denetim Haber

Taş ocaklarında sıkı denetim

Sultangazi Belediyesi zabıta ekipleri tarafından ilçe sakinlerinin çevre kirliliği nedeniyle rahatsızlık duyduğu taş ocaklarına denetim gerçekleştirildi. Denetim sonrasında açıklama yapan Başkan Yardımcısı Çiçek mevzuata uymayan taş ocaklarının uyarıldığını belirterek “Bizim için önemli olan Sultangazi halkımızın sağlığıdır” dedi.   Sultangazi Belediyesi yetkisi dâhilinde olan alanlarda ilçe halkının mağduriyetini gidermek için tüm çalışmaları yürütüyor. Zabıta ekipleri ilçede faaliyet gösteren taş ocaklarının ruhsat şartlarına uyup uymadığı ve çalışma şartlarıyla ilgili denetim gerçekleştirdi. Denetime Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Sultan Mehmet Çiçek’te katıldı. Gerekli şartlara uymayan işletmelere ikazda bulunuldu. Taş ocaklarının bölgede oluşturduğu çevre kirliliğinin ve rahatsızlığın en aza indirilmesi için de firmalar bir kez daha uyarıldı. Öte yandan denetimde daha önce mühürlenen bir işyerinin kaçak olarak çalışma yaptığı belirlendi. Çalışma yapması yasaklanan iş yerine zabıta ekipleri tarafından tutanak tutuldu. Başkan Yardımcısı Çiçek, işletme yetkilisiyle görüşüp kaçak olarak faaliyet gösterdiklerini belirterek sonlandırılmasını istedi. Çiçek, konuşması sırasında Sultangazi halkının sağlığının önemli olduğuna da dikkat çekti. Denetleme dron ile havadan görüntülendi.  "Bizim için önemli olan Sultangazi halkımızın sağlığıdır”  Denetleme sonrası açıklama yapan Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Sultan Mehmet Çiçek “Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nin aldığı kararlar doğrultusunda ilgili tesisle alakalı işlem yapmaya geldik. Belediyemiz burayla alakalı defalarca ceza yazıp uyarı yaptı. Bu işletmeyle ilgili son kez ikaz yapıyoruz. Bundan sonra bir çalıştırma ve işleme devam etme yetkisi yok. Maden kanunun ilgili mevzuatına göre buranın belirli bir süre içinde taşınması gerekiyor. Bununla ilgili son tebligatımızı yapıyoruz. Bizim için önemli olan Sultangazi halkımızın sağlığıdır. Yakın yerlerle alakalı madenin iç sahasına doğru faaliyetlerde bulunmasıyla ilgili son ikazımızı yaptık” dedi. 

Mahalleli Diken Üstünde: Taş Ocağından 10 Tonluk Devasa Kaya Düştü Haber

Mahalleli Diken Üstünde: Taş Ocağından 10 Tonluk Devasa Kaya Düştü

Defne ilçesi Dursunlu Mahallesi’nde dağlık alanda bulunan taş ocağında çalışmalar devam ediyor. Taş ocağında gerçekleşen çalışmalar esnasında yaklaşık 1 kilometre mesafedeki Selahattin Altınöz’e ait bahçeye 10 tonluk devasa kaya düştü. Altınöz’ün ailesinin bahçede kayısı topladığı esnada gerçekleşen patlamada 2 ağaç zarar gördü. Facianın eşiğinden dönüldüğü olayda Altınöz, önlem alınmayarak gerçekleştirilen çalışmalara tepki gösterdi. “4 metreküp bir taşın özgül ağırlığı 2,5 ton metreküp bu da 10 ton civarında bir kaya parçasıdır” 10 ton kaya parçasının bahçesine düştüğünü ifade eden Selahattin Altınöz, “Biz burada kayısı toplamaya geldik. Birdenbire uçarak üstümüze geldi. Nereden geldiğini biliyoruz ama ne zaman geleceğini kimse bilmiyor. Çünkü yukarıda taş ocağı var. Ben mimarım ve teknik şeyleri anlarım. Aşağı yukarı bu taş 4 metreküp. 4 metreküp bir taşın özgül ağırlığı 2,5 ton metreküp bu da 10 ton civarında. Tabii ki korktuk ben o anda burada değildim ama bizimkiler kaçıştılar. Hatta bir kova kayısı vardı dökülmüştü. Bu yeniydi ama 10-15 gün önce komşumuzun bahçesinde aynı şey oldu. Komşumun orada evi yok. Ev olmadığı için sadece ağaçlara zarar verildi” dedi. “Deprem sonrasında çamaşır makinesi sesinden dahi korkar olduk” Patlamalar sonrasında düşen kaya parçaları yüzünden korkudan evde kalamadıklarını belirten Selahattin Altınöz, “Depremin oynatamadığı kayaları, dinamitle oynattılar. Taşı düşürdüler ve çevreye zarar verdiler. Tabii ki korkuyoruz. Yani çalışma da devam ediyor. Bazen gece saat 10'da bakıyorsunuz kepçe geliyor çalışıyor. Bunun alınabilecek önlemleri var. Korkunçtu söylüyorum. Gökten geldi çünkü öyle bir şey ki devrile devrile gelmedi. Korkunç bir sesle geldi. Deprem sonrasında çamaşır makinesi sesinden dahi korkar olduk. Böyle bir ses artı birden şuradan dönüyor ve uçarak geliyor. Taş düştü deyim yerindeyse gökten düştü” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.