Hava Durumu

#Türkçe

Yeni Marmara Gazetesi - Türkçe haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkçe haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkçeye talep giderek artıyor Haber

Türkçeye talep giderek artıyor

Romanya’da 2024 yılının Ocak ayından beri uygulan “Tercihim Türkçe” projesi, yeni imzalanan protokollerle uygulama alanını genişletiyor.  Romanya Yunus Emre Enstitüsünün 2011 yılından beri ülkedeki faaliyetleri devam ediyor. 2024 yılının Ocak ayından beri Romanya’da da uygulan "Tercihim Türkçe" projesi, yeni imzalanan protokollerle uygulama alanını genişletiyor.  Ortak tarihimizin ve kültürel ögelerimizin bulunduğu ülkelerden birisi olan Romanya’da her geçen gün çalışmalarını artıran Yunus Emre Enstitüsü, 2024 Eğitim Öğretim Yılı içinde “Tercihim Türkçe” projesinin pilot uygulamasını yürüterek olumlu geribildirimler aldı.  Dünya genelinde 10 farklı ülkede sürdürülen “Tercihim Türkçe” projesi, 2011 yılından beri başarıyla uygulanmaya devam ediyor. Enstitünün Romanya özelindeki hedefi, Romanya’daki okullarda “Tercihim Türkçe” projesinin uygulanma alanını artırarak daha fazla Rumen öğrenciyi Türkçe ile buluşturmak.  Televizyonda izlediklerimizi artık konuşabileceğiz  Romanya’nın en bilinen eğitim kurumları tarafından yoğun ilgiyle karşılanan “Tercihim Türkçe” projesi, Bükreş’te farklı okullarda da uygulanacak. Ocak ayından beri başarıyla yürütülen proje artık 89 Numaralı Ortaokulda da uygulanacak. Proje sayesinde 89 Numaralı Ortaokulun öğrencileri de Türkçe ile buluşacak.  Okul Müdiresi Roxana Diaconu, Tercihim Türkçe projesi’nin uygulayıcı okullarından biri olmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Televizyonda izlediklerimizi artık koşabileceğiz. Yunus Emre Enstitüsünün varlığı ve yürüttüğü proje bizler için bir şans. Çocuklar ve velilerimizin de talepleri çok olmuştu ve şimdi bunlara Tercihim Türkçe Projesi ile karşılık verilecek” dedi.  Yunus Emre Enstitüsü Romanya Müdürü Mustafa Yıldız ise, “Türkçenin okullardaki varlığı konusunda süratle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Binlerce öğrencimize ek olarak okullarda Tercihim Türkçe Projesi ile bu sayıyı daha da arttırmayı ve çok daha fazla kişiye ulaşmayı arzuluyoruz” ifadesini kullandı.  Tercihim Türkçe Projesi ile okullarda Türkçe öğretiminin yanında düzenlenecek etkinlikler aracılığıyla iki ülke ve iki kültür arasındaki samimiyetin eğitim yoluyla da artırılması hedefleniyor.  Projenin devamında Tercihim Türkçe projesinin bir alt kolu olan Kardeş Okul Projesi de hayata geçirilerek Romanya ve Türkiye’deki “kardeş” okulların öğrenci, öğretmen ve okul idarecileri birbirlerinin okulunu ziyaret ederek dilini ve kültürünü karşılıklı olarak yerinde tanıma imkanı bulacak.  Proje kapsamında 2024 yılında pilot uygulama başlamış ve Rumen öğrenciler Türkçeyle tanışmıştır. Yunus Emre Enstitüsü tarafından önümüzdeki süreçte, projenin öncelikle Bükreş özelinde sonrasında ise Romanya genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.   

“Binlerce Öğrenciye Türkçe Öğrettik”  Haber

“Binlerce Öğrenciye Türkçe Öğrettik” 

 Bursa Uludağ Üniversitesi'nde (BUÜ) Türkçe eğitimi alan yabancı öğrenciler, gerçekleştirilen törenle mezun oldu.   BUÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTÖMER) tarafından düzenlenen mezuniyet törenine Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriyya Arı, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.  Gönüllü elçilerimiz  Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, dünyanın yaklaşık 120 farklı ülkesinden öğrenciye ev sahipliği yaptıklarına işaret etti. Yabancı öğrenci sayısında Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden birisi olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Aklınıza gelebilecek hemen hemen her ülkeden öğrencimiz var. Halihazırda 6500'ün üzerinde yabancı öğrenciye sahibiz. Biz onlara yabancı değil, misafir öğrenci demeyi tercih ediyoruz. Onlar bizim misafirimiz ve en iyi şekilde ağırlamaya gayret ediyoruz. Türkçe öğrenim yapacak bu gençler, mezuniyetlerinin ardından kendi ülkelerine döndüklerinde aynı zamanda ülkemizin gönüllü elçileri olarak hizmet verecekler. Son derece başarılı bir Türkçe eğitimi gördüler. İhtisas alanlarında da yine bizde eğitim alacaklar. Her birine yeni eğitim hayatlarında başarılar diliyoruz. Beraber olmaya devam edeceğiz. Belge almaya hak kazanan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor, onları eğiten tüm hocalarımıza da teşekkürlerimizi iletiyorum” şeklinde konuştu.  “Binlerce öğrenciye Türkçe öğrettik”  ULUTÖMER Müdürü Prof. Dr. Fatih Demirel ise Türk milletinin oldukça eski ve kadim bir dile sahip olduğunu belirtti. Türkçenin tarih içerisindeki önemine ve kurulan Türk devletlerine de vurgular yapan Prof. Dr. Fatih Demirel, Cumhuriyetin ilanından sonra da dildeki gelişimin devam ettiğini aktardı. Günümüzde yabancılara Türkçe öğretimin TÖMER'ler üzerinden yürütüldüğü bilgisini veren Demirel; “Üniversitemize bu işi ULUTÖMER olarak biz yapıyoruz. 2014 yılında kurulduk. Bugüne kadar binlerce yabancıya Türkçe öğrettik. Sadece bu dönem 74 farklı ülkeden gelen 185 öğrenciye dilimizi öğrettik. Bugün de başarıyla kurslarımızı bitiren öğrencilere başarı belgelerini teslim edeceğiz. Belge almaya hak kazanan tüm öğrencilerimizi ve onlara Türkçeyi en iyi şekilde öğreten hocalarımızı tebrik ediyoruz” dedi.  Açılış konuşmalarının ardından öğrenciler kendi bölgelerine ait şarkı, şiir ve dans gösterileri yaptı. Keyifli anlara sahne olan tören, öğrencilerin belge almalarının ardından sona erdi. 

Bursateknopark’tan yeni nesil yazılım Haber

Bursateknopark’tan yeni nesil yazılım

Robotik ve yapay zekâyı her alana yaymaya çalışan Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde geliştirilen bu proje, destek almaya hak kazandı. Proje Yürütücüsü ve şirket sahibi BTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Seçkin Yılmaz, Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programına’ yönelik hazırladığımız bu proje 16 ay sürecek. Bu süreçte geliştireceğimiz yapay zekâ tabanlı müşteri hizmetleri yazılımı ile birçok yeniliğe imza atacağız. Geliştirilecek yazılım, web tabanlı olmakla birlikte Telegram, WhatsApp gibi anlık mesaj uygulamaları ile entegre bir şekilde çalışacak. Bu yazılımda müşteri hizmetlerinde manuel olarak yürütülen birçok süreç, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak otomatik hale getirilecek. Yani yapay zekâ adeta müşteri temsilcisi gibi hareket edecek. Müşterinin talep ettiği hizmeti değerlendirecek olan bu yapay zekâ sistemi, kurumların birimlerini meşgul etmeden direkt konunun ilgilisi kimse ona yönlendirme sağlayacak. Böylece müşteri tarafından yapılan talep, öneri, şikâyet gibi başvurular en doğru ve en hızlı şekilde değerlendirilecek. Bu yazılım müşteri odaklı firmaların yanında kurum içi görüşmelerde de büyük rahatlık sağlayacak” ifadelerini kullandı. MESAJ DESTEK HATLARININ YÜKÜNÜ AZALTACAK WhatsApp gibi anlık mesaj uygulamaları üzerinden alınan başvuruların, analiz edilebilecek olmasının bu projenin öne çıkan başka bir özelliği olduğunu aktaran Yılmaz, “Destek hatlarına gelen mesajların analizi, biraz uğraş verilmesi gereken bir iş. Bu yazılım sayesinde mesajlar doğrudan analiz edilecek ve gerekli yönlendirme otomatik şekilde gerçekleştirilecek. Yani bu proje, mesaj destek hatlarının da yükünü hafifletecek. Yine anlık mesajlaşma uygulamalarında firmalar; tanıtımlarını yapabilme, çoklu anket sunarak müşteri profilinin çıktısını elde edebilme, talepleri ve geri dönüşleri analiz etme fırsatı da elde edecek” diye konuştu. HİZMET KALİTESİNE KATKI Konuyla ilgili bilimsel çalışmaların yapılarak literatüre yeni katkılar da sağlanacağını kaydeden Yılmaz, “Bu projede ayrıca müşteri ilişkileri yönetimi için farklı yeni modüller de geliştirilecek. Proje tamamlandığında ise kamu kurumları ve özel işletmelerin hizmet kalitesini arttırmasına, tanıtım faaliyetlerini güçlendirmesine ve yeni pazarlama stratejilerini geliştirmesine yönelik yeni nesil bir yazılım ortaya çıkacak. Ayrıca bu programın Türkçe altyapılı olması da önemli bir özellik olarak ön plana çıkacak” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.