Hava Durumu

#Tusaş

Yeni Marmara Gazetesi - Tusaş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tusaş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türksat 6A Uydusunun Fırlatma Tarihi Açıklandı Haber

Türksat 6A Uydusunun Fırlatma Tarihi Açıklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin kendi geliştirdiği ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzaya fırlatılacağı tarihi duyurdu. Bakan Kacır, 8 Temmuz haftasını işaret ederek, Türkiye'nin uzaydaki varlığını güçlendirecek bu önemli adımın detaylarını paylaştı. Türksat 6A, Türksat ve TUSAŞ'ın işbirliğiyle hayata geçirilen bir proje olup, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) bünyesinde geliştirildi. Türkiye'nin 1984'ten beri sürdürdüğü uzay teknolojileri serüveninde, Turgut Özal döneminde atılan adımların bugüne dek uzandığını hatırlatan Kacır, Türkiye'nin bu alandaki gelişimine vurgu yaptı. Türkiye'nin artık yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen ülkeler arasında olduğunu belirtti. Türksat 6A'nın, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu olma özelliğini taşıdığını ve proje kapsamında gerçekleştirilen 396 çevresel ve fonksiyonel testin başarıyla tamamlandığını açıkladı. Uydu, yüzde 81,4 yerlilik oranıyla üretildi ve 84 farklı yerli ekipmanı bünyesinde barındırıyor. Fırlatma işleminin SpaceX ile işbirliği içinde gerçekleştirileceğini ve bu sürecin Türkiye'nin Ay Projesi için de yeni deneyimler kazandıracağını ifade etti. Türksat 6A, ağırlığı ve kapasitesi itibarıyla Türkiye'nin daha önce geliştirdiği uydulardan çok daha büyük ve sofistike. Bakan Kacır, uydu sayesinde Türkiye'nin haberleşme kapasitesinin artacağını ve dünya nüfusunun yarısından fazlasına hizmet verebilecek duruma geleceğini belirtti. Türksat 6A ile Endonezya, Malezya ve Hindistan gibi ülkelerin de dahil edilmesiyle, Türkiye'nin erişim alanının genişleyeceğini vurguladı. Bu gelişme, Türkiye'nin uzay alanındaki millileşme ve yerlileşme çabalarının bir parçası olarak, savunma sanayisindeki başarılara paralel bir şekilde ilerlemekte olduğunu gösteriyor. Kacır, projede emeği geçen TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, CTech ekipleri ve 400'e yakın çalışanın katkılarından bahsederek, Türkiye'nin bu alandaki iddiasını ve geleceğe yönelik planlarını dile getirdi. Bu önemli gelişme, Türkiye'nin uzay yolculuğundaki kararlı adımlarını ve küresel düzeyde rekabetçi olma hedefini bir kez daha ortaya koyuyor.

"TUSAŞ'tan Yılın Büyük Başarısı: ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi" Haber

"TUSAŞ'tan Yılın Büyük Başarısı: ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi"

Yılın son günlerinde, şirketin yoğunluğu ve heyecanı zirveye ulaştı. TUSAŞ tarafından geliştirilen ve havacılık sanayisindeki yenilikçi yaklaşımları temsil eden ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı, bugün sabah saatlerinde başarılı bir ilk uçuş gerçekleştirdi. "Uçan kanat" yapısıyla dikkat çeken ANKA-3, düşük radar görünürlüğü, yüksek hız ve yüksek taşıma kapasitesi gibi önemli avantajlara sahip. Tasarım, yapısal ve alt sistem iyileştirmelerinin ardından hazırlanan ANKA-3, yıl sonunda gökyüzüyle buluştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ANKA-3'ün ilk uçuşu hakkında, "İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle, tasarımıyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasına çok güçlü bir katkı sağlayacak." şeklinde bir açıklama yaptı. ANKA-3'ün dikkat çeken özellikleri arasında, jet motoru, yüksek yük taşıma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmez kuyruksuz yapısı bulunuyor. Mart 2023'te ilk kez pistte görüntülenen ve taksi testlerine başlayan ANKA-3, "Uçan kanat" yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü sağlayarak 44 bin fite kadar çıkıp, 40 bin fitte de görev yapabilecek. 0,7 mach gibi yüksek süratlere ulaşabilen ve havada yaklaşık 10 saat kalabilen ANKA-3, azami kalkış ağırlığı 6,5 ton ve 1200 kg faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Uçakta birisi gövde altı merkezde, ikisi dahili ve kanat altlarında ikişer olmak üzere toplam 7 silah istasyonu bulunuyor.

Bursa'nın o üniversitesinde ''Havacılık ve Savunma Günleri'' başlıyor Haber

Bursa'nın o üniversitesinde ''Havacılık ve Savunma Günleri'' başlıyor

Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi Topluluğu (UHSST) öğrencileri tarafından gerçekleştirilen etkinlik, 13 Ekim’e kadar Türk uzay, havacılık ve savunma sanayiinin yıldız kurumlarına ev sahipliği yapacak. Geleceğin mühendisleri olan BTÜ’lü öğrencilerinin; savunma ve havacılık sektöründeki yeni çalışmaları takip etmesi, alanında uzman isimlerle bir araya gelmesi ve sektörü tanıması hedefiyle her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Havacılık ve Savunma Günleri’nin 6’ncısı başlıyor. 11-13 Ekim 2023 tarihlerinde BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesinde gerçekleştirilecek olan etkinlikte; ROKETSAN, ASELSAN, TUSAŞ, TUA, TÜRKSAT, DELTA V, HCTEK gibi öncü firmaların üst düzey yöneticileri öğrencilerle bir araya gelecek. Savunma ve havacılık sektörüne dair pek çok konunun ele alınacağı bu 3 günlük organizasyona katılım, herkese açık ve ücretsiz olacak. BTÜ öğrencileri tarafında her yıl geliştirilerek düzenlenen organizasyon, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım Belediyesi, Kestel Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), ASELSAN, TUSAŞ, HCTEK ve ROKETSAN tarafından da destekleniyor. UHSST’nin düzenlediği organizasyonda; ‘Siber Güvenlikte Kariyer’, ‘Yapısal Tasarım Faaliyetleri’, ‘Yapay Zekâ Teknolojilerinin Gerçek Hayata Dokunuşu ve Endüstriyel Uygulamaları’ gibi konu başlıkları, uzman isimlerin konuk olduğu seminerlerde öğrencilerle paylaşılacak. Bunun yanında; uzay, havacılık ve savunma sanayiinin öncü firmaları, yerleşke içerisinde stant açarak öğrencilerin sorularını yanıtlayacak. “BTÜ Havacılık ve Savunma Günleri” sonunda katılımcıları, sertifikanın yanı sıra birbirinden güzel hediyelerin yer aldığı çekilişler de bekliyor olacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.