Hava Durumu

#Tusaş

Yeni Marmara Gazetesi - Tusaş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tusaş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin Savunma Sanayisine BTÜ Katkısı Haber

Türkiye’nin Savunma Sanayisine BTÜ Katkısı

 Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileri, TUSAŞ uçakları için alternatif malzeme geliştirecek. TUSAŞ’ın hava araçlarının yangın riski taşıyan bölgelerinde kullanılmak üzere tasarlanacak malzemenin; yangın anında ateşin yayılmasını engellemesi ve mevcut sistemin sorunlarına çözüm getirmesi hedefliyor.   Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Lift Up Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Projesi’nde yer almaya hak kazandı. Son sınıf öğrencilerinden oluşan MateriaLynx ekibi “Isıl Koruma Malzeme/Kaplama/Film Teknolojisi Geliştirme” konulu proje adı altında, Türkiye’deki birçok başvuru arasından seçilen iki takımdan biri olma başarısı gösterdi. Rümeysa Yılmazyıldırım, Özgür Özcan, Elif Coşgun, Enes Malik Esen ve Mihriban Kaya’dan oluşan MateriaLynx ekibin akademik danışmanlığını, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Deniz Uzunsoy ve Doç. Dr. Cihan Kaboğlu, sanayi danışmanlığını ise TUSAŞ’tan Dr. Burhan Şahin üstleniyor.  Öğrenciler projeleri kapsamında; havacılık sektöründe ihtiyaç duyulan yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla, hava araçlarında yangın riski taşıyan bölgeler için kullanılan ısıl koruma malzemelerine, alternatif bir tasarım üzerine çalışıyor. MateriaLynx ekibinin TUSAŞ için geliştireceği alternatif malzeme, yangın anında ateşin yayılmasını engelleyecek. Ayrıca yüksek sıcaklıkların diğer bölümlere geçişini önlemek için geliştirilecek yalıtım malzemesinin, mevcut sistemlerin sorunlarına çözüm getirmesi de hedefleniyor.  Türkiye’nin savunma sanayisinde yerli ve yenilikçi çözümler geliştirme hedefine katkı sağlayan öğrencileri kutlayan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Üniversitemizin kaliteli akademik kadrosu ve güçlü altyapısı ile beraber bizler, Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda üreten nesiller yetiştirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerimizin, milli savunma sanayi tesisimiz olan TUSAŞ için malzeme üretecek olması gurur verici. Akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin böyle önemli projelerde yer almasını her zaman destekliyoruz. Bu kapsamda Türkiye genelinde TUSAŞ’tan projesi geçen 2 takımdan biri olma başarısı gösteren öğrencilerimizi gönülden kutluyorum. Siz yeter ki üretin biz her zaman yanınızdayız” dedi. 

Türksat 6A Uydusunun Fırlatma Tarihi Açıklandı Haber

Türksat 6A Uydusunun Fırlatma Tarihi Açıklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin kendi geliştirdiği ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzaya fırlatılacağı tarihi duyurdu. Bakan Kacır, 8 Temmuz haftasını işaret ederek, Türkiye'nin uzaydaki varlığını güçlendirecek bu önemli adımın detaylarını paylaştı. Türksat 6A, Türksat ve TUSAŞ'ın işbirliğiyle hayata geçirilen bir proje olup, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) bünyesinde geliştirildi. Türkiye'nin 1984'ten beri sürdürdüğü uzay teknolojileri serüveninde, Turgut Özal döneminde atılan adımların bugüne dek uzandığını hatırlatan Kacır, Türkiye'nin bu alandaki gelişimine vurgu yaptı. Türkiye'nin artık yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen ülkeler arasında olduğunu belirtti. Türksat 6A'nın, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu olma özelliğini taşıdığını ve proje kapsamında gerçekleştirilen 396 çevresel ve fonksiyonel testin başarıyla tamamlandığını açıkladı. Uydu, yüzde 81,4 yerlilik oranıyla üretildi ve 84 farklı yerli ekipmanı bünyesinde barındırıyor. Fırlatma işleminin SpaceX ile işbirliği içinde gerçekleştirileceğini ve bu sürecin Türkiye'nin Ay Projesi için de yeni deneyimler kazandıracağını ifade etti. Türksat 6A, ağırlığı ve kapasitesi itibarıyla Türkiye'nin daha önce geliştirdiği uydulardan çok daha büyük ve sofistike. Bakan Kacır, uydu sayesinde Türkiye'nin haberleşme kapasitesinin artacağını ve dünya nüfusunun yarısından fazlasına hizmet verebilecek duruma geleceğini belirtti. Türksat 6A ile Endonezya, Malezya ve Hindistan gibi ülkelerin de dahil edilmesiyle, Türkiye'nin erişim alanının genişleyeceğini vurguladı. Bu gelişme, Türkiye'nin uzay alanındaki millileşme ve yerlileşme çabalarının bir parçası olarak, savunma sanayisindeki başarılara paralel bir şekilde ilerlemekte olduğunu gösteriyor. Kacır, projede emeği geçen TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, CTech ekipleri ve 400'e yakın çalışanın katkılarından bahsederek, Türkiye'nin bu alandaki iddiasını ve geleceğe yönelik planlarını dile getirdi. Bu önemli gelişme, Türkiye'nin uzay yolculuğundaki kararlı adımlarını ve küresel düzeyde rekabetçi olma hedefini bir kez daha ortaya koyuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.