Hava Durumu

#Umut

Yeni Marmara Gazetesi - Umut haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Umut haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Azmiyle Engelli Vatandaşlara Örnek Oldu Haber

Azmiyle Engelli Vatandaşlara Örnek Oldu

Zonguldak'ta iki koyun ile çobanlık yapmaya başlayan 25 yaşındaki görme engelli Selim Demirci, hayatını adeta koyunlarına adadı. Demirci, azmiyle engelli vatandaşlara da örnek oldu.  Alaplı ilçesine bağlı Gümeli bledesinde dünyaya gelen 25 yaşındaki Selim Demirci, görme engeli sebebiyle 8 yılını İstanbul'da geçirdiğini söyledi. Veysel Vardal Görme Engelliler İlköğretim Okulu'ndan mezun olan Demirci, Türkan Sabancı Ortaokulu'nu tamamladı. İstanbul'daki eğitim hayatı sonrası ilçeye dönen Demirci, burada da Alaplı Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde lise eğitimini tamamladı.  Çiftçi bir ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Demirci, çobanlık yapmaya karar verdi. Bir koyun ile mesleğe başlayan Demirci, hayırsever bir vatandaşın hediyesi ile iki koyuna çobanlık yapmaya devam ediyor. Çobanlık mesleğine merakı sayesinde başladığını ifade eden Selim Demirci, azmiyle de engelli vatandaşlara örnek oldu.  "Koyunlarım beni tanıyor"  Koyunlar ile ilgilenmenin, uğraşmanın kendisi için güzel bir uğraşı olduğunu belirten Demirci, "Hayvanlar ne kadar uzağa giderse gitsin, çağırınca gelir. Fakat şöyle bir durum var. Karınları doyunca geliyorlar. Yine de gelirler. Ünlü bir çobanımız vardı. 'Bunlar beni tanıyorlar' diyordu. Ben onun gibi olmasam da koyunlarım beni tanıyor. Beni biliyorlar. Bazen ben olmayınca babamlar koyunlarımı otlatmaya götürür. Ama genellikle beni daha çok benimsiyorlar. Alandan uzaklaşayım, kendileri rahat bir şekilde gelip beni bulurlar" dedi.  "Kendimi adeta hayvanlarıma adadım"  Yakınlarının tarlalarına giderek, yamaçlara inerek hayvanlarını otlattığını söyleyen Demirci, "Bu iş engel değildir. Bir işi sevdiğiniz zaman yapabilirsiniz. Gerçekten böyle. Ben iki koyuna da bakabilirim. Üç ve daha fazlasına da bakabilirim, otlatabilirim. Yamaçlara gidip gelebiliyorum. Ailem bana 'gitme' diyor. Sağolsunlar beni düşünüyorlar. Ben de 'hayvanlarım iyi olsun. Güzel gelişsinler. Karınları doysun' diye gidiyorum. Zor olmuyor. Bir işi gerçekten severek yaparsanız. Hakikaten o iş size kolay geliyor. Herkesin kendine ait özelliği vardır. Ben de bu işi seviyorum. Doğuştan görme engelliyim. Kendimi bunlara adadım desem yeridir" şeklinde konuştu.  İkinci koyunu kendisine hediye eden hayırsevere de teşekkür eden Demirci, "Koyunu bana hediye eden değerli büyüğüm Muharrem ağabey. Onun da kendine ait koyunları var. Bana sağolsun o koyun hediye etti" şeklinde konuştu. 

Destekli istihdam modeli umut oluyor Haber

Destekli istihdam modeli umut oluyor

Proje kapsamında ‘kendini tanıma ve yeteneklerini keşfetme’, ‘sosyal uyum ve iletişim’, ‘görüşme teknikleri ve özgeçmiş hazırlama’, ‘iş yeri kuralları ve işe uyum’ konularında 40 oturumluk eğitim verilen özel gereksinimli bireyler, daha sonra şartlarına uygun firmalarda istihdam ediliyor. Yıldırım Belediyesi tarafından eğitimleri tamamlanan ve görevlendirilen ‘İş Koçu’, istihdam edilen engellilere birlikte iş yerine giderek onların işe uyumu ve çalışma teknikleri konusunda destek oluyor. 2021 Eylül ayında hayata geçirilen proje kapsamında, yıl bazında hedeflenen 120 kişiden ilk 40’ının eğitimleri tamamlanırken, 12’si ise farklı sektörlerde istihdam edildi. Destekli istihdam projesi kapsamında eğitim sürecini tamamlayarak işe başlayan Yılmaz Zeyrek, çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Eğitim sürecinde çok faydalı bilgiler öğrendim. Şimdi işimde bunları uyguluyorum. Yeni bir çevrem oldu. Yıldırım Belediyesi’ne çok teşekkür ederim” diye konuştu. Eğitimlerinin ardından tekstil sektöründe istihdam edilen Tuğba Korkmaz ve Başak Baydemir de kendilerine sağlanan imkândan dolayı teşekkür ederek, “Hem çok güzel şeyler öğrendik hem de iş sahibi olduk. İş koçumuz sürekli bize destek oluyor. Kendi paramızı kazanmak çok güzel bir his. Yıldırım Belediyesi’ne, Başkanımız Oktay Yılmaz’a çok teşekkür ederiz” dedi. “Bizim lügatımızda engel yok” Yıldırım’da ‘engel’ diye bir tabiri kabul etmediklerini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Sevginin, aşamayacağı bir engel yok. Bu farkındalıkla göreve geldiğimiz ilk günden itibaren özel gereksinimli kardeşlerimizin hayatlarını kolaylaştırarak, onların topluma entegrasyonu noktasında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yine, Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetim olarak, ‘destekli istihdam modeli’ projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Proje kapsamında 5 ayda 12 kardeşimizi yeteneklerine göre farklı sektörlere yerleştirdik. Onların mutluluğuna katkı sağlamak bizim için mutlukların en büyüğü. Projemizi geliştirerek, daha fazla hemşehrimize destek olacağız” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.