Hava Durumu

Mutfakta Havlu Kullananlar Dikkat!

Mutfakta en sık kullandığınız havlular, sandığınız kadar masum olmayabilir.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2024 22:06
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2024 22:06
Kaynak: ELİF KUŞ BEŞİK
Mutfakta Havlu Kullananlar Dikkat!

Mutfakta en sık kullandığınız havlular, sandığınız kadar masum olmayabilir. Kirli bırakıldıklarında adeta zehir saçıyorlar! Ellerinizi, bulaşıkları ve tezgahları kurulamak için kullandığınız bu havlular, aslında gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakteriler taşıyor olabilir.

Havluların Gizli Tehlikesi: Bakteri Yuvasi

Mauritius Üniversitesi'nin yaptığı araştırma, mutfakta kullanılan havluların zehirlenmeye kapı araladığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, her 100 kurulama bezinden 49’u bakteri taşıyor. Bu bezlerde bulunan bakteriler arasında Escherichia coli, enterokok ve staphylococcus aureus da yer alıyor.

- Bakteri Bombası: Mutfak havlularının %36,7'si Escherichia coli de dahil olmak üzere koliform bakteri içeriyor.

- Enterokok ve Staphylococcus Aureus: Bezlerin %36,7'sinde enterokok bakterisi, ,3'ünde ise staphylococcus aureus bulundu.

Çocuklu ve Et Tüketimi Yüksek Ailelerde Daha Riskli

Bu bakteriler, özellikle çok çocuklu ya da fazla et tüketimi olan ailelerde daha büyük bir risk oluşturuyor. Mutfak havlularının sık sık değiştirilmesi veya her kullanım sonrasında iyice kurutulması gerekiyor.

Uzmanlardan Tavsiyeler: Sağlıklı ve Temiz Bir Mutfak İçin

- Havluları Her Gün Değiştirin: Özellikle elleri, bulaşıkları ve mutfak yüzeylerini kurulamakta tek bir havlu kullanıyorsanız, bu havluyu her gün değiştirmeye özen gösterin.

- İyi Kurutun: Her kullanımdan sonra havluların iyice kuruduğundan emin olun. Nemli havlular, bakterilerin üremesi için ideal ortamlar oluşturur.

- Ayrı Havlular Kullanın: Eller, bulaşıklar ve mutfak yüzeyleri için ayrı havlular kullanmak, bakteri yayılmasını engelleyebilir.

Kaynak: ELİF KUŞ BEŞİK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.