Hava Durumu

Harbelioğlu: 'Çocuklarınıza fırsat verin'

Uzman Psikolojik Danışman Alican Harbelioğlu, 3-6 yaş dönemi hakkında çocukların bilişsel, duygusal, sosyal, davranışsal ve motor gelişimlerini destekleyen öneriler paylaştı. "Bu yaş grubundaki çocukların oyun yoluyla öğrenmeleri ve bağımsızlık kazanmaları önemli." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2024 02:08
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2024 02:28
Muhabir: HANDAN EFE
Harbelioğlu: 'Çocuklarınıza fırsat verin'

Uzman Psikolojik Danışman Alican Harbelioğlu 3-6 yaş dönemi hakkında yazdı.

3-6 yaş dönemi, çocukların gelişimsel açıdan en hızlı ve önemli değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bu dönemde, çocuklar fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal açıdan büyük ilerlemeler kaydederler. Bir psikolojik danışman olarak, bu yaş grubundaki çocukların sağlıklı gelişimlerini desteklemek adına, hem ailelere hem de eğitimcilere yönelik bazı önemli bilgiler paylaşmak faydalı olacaktır.


Bu dönemde çocuklar, dil becerilerinde büyük bir gelişim gösterirler. Kelime dağarcıkları hızla artar ve basit cümlelerle kendilerini ifade edebilirler. Aynı zamanda, mantık ve problem çözme becerileri de gelişir. Çocuklar, nesnelerin şekillerini, renklerini, büyüklüklerini öğrenir ve bu özellikler üzerinde oyunlar oynayarak öğrenirler.

Peki bu yaş grubunda bizler bu çocuklara nasıl yaklaşmalıyız;

Çocuklarla sıkça konuşup onları dinlemeliyiz, onlara hikayeler anlatıp kitap okuyarak dil gelişimlerini hızlandırabiliriz. Yaşlarına uygun zeka oyunları, bulmacalar ve aktivitelerle zihinsel gelişimlerini destekleyebiliriz.


3-6 yaş arasındaki çocuklar, duygusal farkındalıklarını artırmaya başlarlar. Öfke, korku, sevinç gibi duyguları tanımaya ve bu duyguları uygun şekilde ifade etmeye başlarlar. Aynı zamanda, sosyal ilişkiler kurmak, arkadaş edinmek ve paylaşmak gibi becerileri öğrenirler. Çocuklar bu dönemde genellikle "bağımsızlık" eğilimindedirler, ancak hala yetişkinlerden duygusal destek ve güven duygusu beklerler.

Bu çocuklara duygularını isimlendirmeleri ve ifade etmeleri konusunda rehberlik etmeliyiz, empati duygusunun gelişmesi için, başkalarının duygularını anlamalarına yardımcı olmalıyız, paylaşma, sıra bekleme gibi sosyal becerilerin öğrenilmesine fırsat tanımalıyız.

Bu dönemde çocuklar, kendi sınırlarını test etmeye başlarlar. Kendi kimliklerini keşfetmeye çalışırken, bazen kurallara karşı gelme, inatlaşma veya olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Ancak, bu davranışlar, bağımsızlıklarını kazanma ve özgüvenlerini geliştirme süreçlerinin bir parçasıdır.

Net ve tutarlı sınırlar koymalıyız, ancak çocukların bu sınırları anlamaları için de sabırla açıklamalıyız. Olumlu davranışları ödüllendirerek, istenen davranışların pekişmesini sağlamalıyız. Olumsuz davranışlar karşısında sakin ve anlayışlı olup; bağırmak yerine, nedenlerini anlamaya çalışmalıyız.

Fiziksel olarak 3-6 yaş grubu, ince ve kaba motor becerilerinde büyük bir gelişim gösterir. Koşmak, zıplamak, top oynamak gibi kaba motor becerilerinin yanı sıra, boyama, kesme ve yazı yazma gibi ince motor becerileri de gelişir.

Fiziksel aktiviteleri teşvik edip; çocukların oyun oynarken hareket etmeleri motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olabiliriz. Yaratıcı etkinlikler de (boyama, hamurla oynamak, bloklarla yapılar inşa etmek) motor becerilerin gelişimini destekleyebilir.

Bu yaş grubundaki çocuklar, oyun yoluyla öğrenirler ve oyun, onların dünyayı keşfetmeleri için çok önemli bir araçtır. Hem bireysel hem de grup oyunları, çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, oyun sırasında çocuklar, çeşitli rol ve sorumluluklar üstlenerek hayal güçlerini kullanır ve duygusal olarak rahatlarlar.

Çocuklara farklı oyun malzemeleri ve araçları sunarak, hayal güçlerini geliştirmelerine olanak tanımalıyız. Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış oyunlara zaman ayırmalıyız; her ikisi de önemli gelişimsel faydalar sağlayacaktır.

Sonuç olarak, 3-6 yaş arası dönemde çocukların gelişim süreçlerini desteklemek, onların hem fiziksel hem de duygusal açıdan sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlar. Ailelerin ve eğitimcilerin, çocukların bireysel ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde yaklaşarak, onlara uygun ortamlar ve fırsatlar sunmaları, çocukların gelişimlerine olumlu katkı sağlayacaktır.

Kaynak: HANDAN EFE

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.