Hava Durumu

 Sivrisinek Isırıklarına Yoğurt Sürmek Enfeksiyon Riskini Artırıyor!

Yazın artan sivrisinek ısırıkları sonrası bilinçsiz yapılan bazı uygulamalar sağlığınızı riske atabilir. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Havva Hilal Ayvaz Çelik, sivrisinek ısırıklarına yoğurt, soğan veya bal gibi gıda maddeleri sürmenin enfeksiyon riskini artırdığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2024 23:14
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2024 23:14
Kaynak: ELİF KUŞ BEŞİK
 Sivrisinek Isırıklarına Yoğurt Sürmek Enfeksiyon Riskini Artırıyor!

 Isırık Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doç. Dr. Çelik, dişi sivrisineklerin özellikle geceleri kan emerken bıraktığı tükürük salgısındaki toksinlerin, ciltte kaşıntılı döküntülere neden olduğunu açıkladı. Bu döküntülerin genellikle zararsız olduğunu ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçtiğini belirtti. Ancak, bazı durumlarda sivrisinek ısırıkları ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

 Ateş, Titreme ve Kramplara Dikkat

Sivrisineklerin taşıdığı virüs veya parazitler nedeniyle sıtma, fil hastalığı, sarı humma, Batı Nil virüsü, Dang hastalığı ve Zika virüsü gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Doç. Dr. Çelik, "Isırık sonrası yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, halsizlik, kas krampları, eklem ağrıları, bulantı-kusma, nefes darlığı gibi belirtiler varsa, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.

 Alerjik Bünyelerde Şiddetli Reaksiyonlar

Alerjik bünyeye sahip kişilerde sivrisinek ısırıkları daha şiddetli reaksiyonlara yol açabilir. Doç. Dr. Çelik, "Bu kişilerde ısırıklar ödemli, aşırı kaşıntılı su toplamaları, bölgesel ısı artışı, hafif ateş yükselmesi ve yaygın kurdeşen gibi belirtilerle kendini gösterebilir" dedi. Göz, dudak, dil ve boğaz bölgesinde şişlik ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkarsa, acil servise başvurulması gerektiğini vurguladı.

 Doğru Tedavi Yöntemleri

Sivrisinek ısırıklarına karşı yapılabilecek en etkili yöntemlerden biri soğuk uygulamadır. Buzu doğrudan cilde temas ettirmemek gerektiğini belirten Doç. Dr. Çelik, "Beze sarılmış buz uygulaması, sabunlu veya sirkeli su ile bölgenin yıkanması, aloe vera içerikli veya antihistaminik, kortizon-antibiyotik kombinasyonlu kremlerin uygulanması faydalı olabilir" dedi. Kaşıntı durumlarında antihistaminik haplar veya iğneler de kullanılabilir.

 Yanlış Tedavi Yöntemlerine Dikkat

Yoğurt, soğan ve bal gibi gıda maddelerinin sivrisinek ısırığına sürülmesinin önerilmediğini belirten Doç. Dr. Çelik, bu maddelerin alerjik reaksiyonlara ve ikincil bakteriyel enfeksiyonlara yol açabileceğini vurguladı. Isırık bölgesinin tırnakla kaşınmaması gerektiğini ve ovalama şeklinde rahatlama sağlanabileceğini belirtti.

 

 Sivrisineklere Karşı Alınabilecek Tedbirler

Doç. Dr. Çelik, sivrisineklerden korunmak için alınabilecek mekanik önlemler arasında pencere ve kapılara tel takma, yatılan alana cibinlik kurma gibi yöntemleri önerdi. Ayrıca, kedi nanesi yağı, limon okaliptüs yağı ve sitronella yağı gibi koruyucu kremler ve spreyler kullanılabileceğini belirtti. Dış ortamda vakit geçirirken açık renkli, uzun ve bol kıyafetler giymenin de sivrisineklerden korunmada etkili olacağını söyledi.

Kaynak: ELİF KUŞ BEŞİK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.