Hava Durumu

Planlı üretime uyan çiftçilere ek destek verilecek...

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2024 18:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 18:14

Ülkelerin nüfuslarının beslenmesini sağlaması, Milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, Sanayi sektörünün hammadde gereksinimlerinin karşılaması, Sanayiye sermaye aktarması, dış-satıma doğrudan ve dolaylı katkıda bulunması gibi nedenlerden dolayı tarım sektörü ekonomilerin vazgeçilmesidir...

Tarım sektörü dünyanın her yanında ikinci sırada olan riskli bir sektördür...

Bu nedenle tarım sektörü ülkemiz de dâhil olmak üzere dünyanın her yerinde oranları farklı da olsa devlet tarafından desteklenir...

Yani tarım, Türkiye’de hep desteklenmiş ve desteklenecektir...

Ne ki, son günlerde yeni bir destekleme modeline geçileceği açıklanan bir kararname kimilerince yanlış anlaşılmış yahut çarpıtılarak siyasi getiri adına kullanıma sokuldu.

* * *

Resmi Gazete'de 29 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde çiftçilere yönelik destek ve yardımlarla ilgili gerçekleştirilen bazı düzenlemeler sosyal medyada bağlamından kopartılarak dolaşıma sokuldu.

Bir X kullanıcısı, hesabından takipçilerine sunduğu bir paylaşımda "Cumhurbaşkanı kararıyla, çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırılmış, seneye destekler olmayacak." ifadelerine yer verdi.

Bu paylaşım yaklaşık 500 bin sosyal medya kullanıcısı tarafından

Bu savlara benzer bilgilere yer verilerek farklı X hesapları tarafından da dolaşıma sokuldu.

Mazot ve gübre desteğinin kalktığı yönündeki haberlerin doğru olduğu izlenimine kapılan çiftçiler paylaşımların altına yorum yaparak duruma tepki gösterdi.

Bu haberler ne yazık ki kimi gazetelerde de ‘Mazot ve Gübre desteklemeleri kalktı’ şeklinde verildi..!

Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medyadaki savlarından ardından resmi X hesabından bir bilgi notu paylaştı.

Açıklamada 'mazot, gübre ve fark ödemesi' olarak belirtilen prim desteğinin kaldırıldığı yönündeki savların asılsız olduğu belirtildi.

Yapılan paylaşımda aksine ‘Mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bunun, tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen 'Temel Destek' olarak revize edilmiştir.’ denildi.

Kayıtlı çiftçilerin temel destek ve mazot maliyetinin yüzde 50'sinin, gübre maliyetinin ise yüzde 25'inin karşılanacağı vurgulandı.

Üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin kendi havzasında yetiştirilmesi halinde, temel desteğe ek olarak üreticilerin kullandığı mazotun yüzde 100’ünün, gübrenin yüzde 50’sinin planlı üretim desteği olarak alacağı duyuruldu.

Yani planlı üretimle su kısıntısı olan bölgelerde planlı üretime uyulduğunda desteklemelerin mazotta yüzde 100, gübrede ise yüzde 50 olacağı vurgulandı.

Desteklerin de ayni olarak değil, nakdi olarak ödeneceği belirtildi.

* * *

Tarımda yeni bir destekleme modeline geçilmiş bulunulmakta yani...

Buna göre ilk kez bitkisel üretim destekleri 3 yıllık ve üretim döneminden önce açıklanmış olmakta.

Yine yeni modele göre destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidilmiş, bitkisel üretim yapan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticiler destek alacak...

Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçiler, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği birtakım olumsuzlukların da önüne geçilmiş olunacak.

Ayrıca bu modelle verim ve kalitenin de arttırılması amaçlanmış olmakta...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.