Hava Durumu

Vatandaşlar ‘Sokak Köpekleri’ konusunda neden ikiye bölündü?

Yazının Giriş Tarihi: 16.07.2024 18:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.07.2024 18:46

Türkiye’de iktidarın sokak hayvanları konusunda Hayvanları Koruma Yasası’nda değişikliğe gitme girişimi tartışmaları sürmekte.

Konu Meclis’te...

Ne ki, günlerdir özellikle Sosyal medya’da her kafadan bir ses çıkmakta, kimileri işi ‘Hayvan sevgisi’ dışında konuyu başka mecralara taşımakta.

Hazırlanan ve görüşmeleri süren yasa önerisinde, sokak köpeklerinin toplanıp barınaklara götürülmesi ve belirli bir süre için sahiplenilmemeleri durumunda “uyutulmalarının” öngörüldüğü belirtilmekte.

Mecliste bulunan ve bu günlerde Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen teklife, muhalefet partileri ve hayvan hakları savunucuları tepki gösteriyor.

Ancak sorunun çözümüne yönelik de kapsamlı öneri sunamıyorlar.

* * *

Konu geçen yaz gündeme gelmesine karşın bazı haberlerde, AK Parti’nin Avrupa’daki uygulamalar üzerinde çalıştığı savlanmıştı.

Bu arada da vatandaşlar ‘başıboş köpek sorunu’ konusunda ikiye bölündü...

Kimileri soruna yönelik çözüm önerisi olarak ‘uyutma’ yönteminin gerekliliğini savunurken, kimi Hayvan hakları savunucularıUyutulma çözüm değildir’ diyorlar.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da o dönem, ‘Gelişmiş ülkelerde, Avrupa’da bu sorun nasıl çözüme kavuşturulduysa biz de aynı uygulamaları hayata geçireceğiz’ dedi...

Evet, Avrupa'da da binlercesi sokağa terk ediliyor ama sokaklarda sahipsiz hayvanlara rastlanmıyor.

Çünkü barınakların kapasitesi ve koşulları iyi, sahipsiz hayvanlar anından belirleniyor, kısırlaştırma ve çip zorunlu tutuluyor...

Hatta hayvan sahiplerine eğitim veriliyor ve cezai yaptırımlar uygulanıyor...

Demek oluyor ki biz bu işi biraz ağırdan almış, eğitim konusunu da savsaklamışız..!

Şimdi artık zararın neresinden dönülürse, hesabı konu kapsamlı olarak ele alınıyor.

* * *

Haftalık çalışmasına dün başlayan TBMM Genel Kurulu, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin görüşmelerini sürdürecek.
Bunun ardından TBMM Genel Kurulu, kamuda tasarruf önlemlerine ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlayacak.
Ve ardından da Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu, sahipsiz hayvanlara ilişkin düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlayacak.
Teklife göre, saldırgan olan, bulaşıcı yahut tedavi edilemeyen hastalığı bulunan yahut da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ‘Ötanazi’ yapılacak.

Yani uyutulacak...
ABD'de her yıl yaklaşık 2,7 milyon köpek ve kediye, barınakların çok dolu olması ve yeterli sahiplendirme olmaması nedeniyle ötanazi yapıldığı bilinmektedir.

2016'da ABD'de 592.255 ile 866.366 sahipsiz yahut terk edilmiş köpeğe ötanazi yapılmış...
13 Haziran 1932 tarihinde yayınlanan genelgeye göre Atatürk hükümetinin, ‘Sahipsiz ve maskesiz dolaşan köpeklerin itlaf edilmesinin’ kararlaştırdığı ve bunun uygulandığı biliniyor...

* * *

Şimdiki düzenlemeye göre rehabilite edilen hayvanlar sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde barındırılacak, bunlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Tedavi edilemeyen, saldırgan olanlar uyutulacak...
Başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik yahut bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.
Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek, sahipli hayvanlarını terk edenlere yönelik idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.
Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmaları zorunlu olacak.
Yani kısaca sokaklardaki ‘Başıboş köpekler’ sorununun çözümü için yeni bir süreç başlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.