Hava Durumu

Bilim İnsanları Aralıklı Oruçla İlgili 3 Miti Çürüttü: İşte Gerçekler!

Son yıllarda popüler hale gelen aralıklı oruç, sağlıklı bir yaşam tarzı için güçlü bir araç olabilir!

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 22:15
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 22:15
Kaynak: ENGİN ÖZKONUK
Bilim İnsanları Aralıklı Oruçla İlgili 3 Miti Çürüttü: İşte Gerçekler!

Son yıllarda popüler hale gelen aralıklı oruç, genellikle kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir diyet yöntemi olarak biliniyor. Bu beslenme biçiminde kişiler ya haftanın belirli günlerinde çok düşük kalori alıyor ve diğer günler istediklerini tüketiyor ya da günün belirli saatlerinde hiçbir şey yemeyip geri kalan zamanda serbestçe besleniyorlar. Ancak, Healthline'da yer alan bir yazıya göre, aralıklı oruç genellikle sağlıklı kabul edilse de bazı sıkıntılara yol açabiliyor. İşte bilim insanlarının aralıklı oruçla ilgili çürüttüğü 3 mit:

 1. Kötü Beslenmeye Yol Açmıyor:

ABD'deki Chicago Illinois Üniversitesi Kinesiyoloji ve Beslenme Bölümü öğretim üyesi Krista Varady, aralıklı oruçla ilgili yanlış bilgilerin bilime değil, kişisel görüşlere dayandığını belirtiyor. Varady ve ekibi, Nature Reviews Endocrinology adlı dergide yayımladıkları yazıda, aralıklı oruç sırasında alınan şeker, doymuş yağ ve kafein miktarının değişmediğini ve karbonhidrat ile proteinin de önceki dönemlerle benzer miktarlarda tüketildiğini belirtiyor. Yani, aralıklı oruç kötü beslenmeye yol açmıyor.

2. Yeme Bozukluğuna Neden Olmuyor:

Nature Reviews Endocrinology'de yayımlanan yazıya göre, aralıklı oruç uygulayan kişilerde yeme bozukluğu gelişmediği gözlemlendi. Ancak, yeme bozukluğu geçmişi olan kişilerin bu diyeti uygulamaması tavsiye ediliyor. Ergenlik çağındaki obezite hastalarının aralıklı oruca başlaması durumunda ise doktorların yakın takipte olması gerektiği vurgulanıyor.

3. Kas Kütlesi Kaybı Yok:

Araştırmalar, aralıklı oruç sırasında yağsız kas kütlesi kaybının, diğer diyetlere göre fazla olmadığını gösteriyor. Egzersiz yapmak ve protein tüketimini artırmak, kas kütlesi kaybını önlemek için yeterli olabiliyor.

Aralıklı Oruç Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bu yazıda ele alınan veya alınmayan etkilerin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini unutmamak gerekiyor. Çalışmada yer almayan diyetisyen Monique Richard, aralıklı oruç diyeti yapmak isteyen kişilerin kayıtlı bir diyetisyen veya beslenme uzmanıyla görüşmesini öneriyor. Ayrıca, aralıklı orucun uygulanma biçimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Aralıklı oruç çeşitleri, sindirim, organ fonksiyonları, psikolojik ve bilişsel sağlık açısından ters etki yaratabileceğinden, "her istenenin yeneceği bir gün" gibi uygulanmamalı!

Aralıklı orucun doğru uygulandığında sağlıklı bir yaşam tarzı için güçlü bir araç olabileceğini unutmayın. Ancak, her diyet gibi, bu beslenme biçimini de dikkatli ve bilinçli bir şekilde uygulamak önemli!

Kaynak: ENGİN ÖZKONUK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.